Ο Ελληνοαμερικανός 'Αλεξ Στάμος, επί περίπου τρία χρόνια επικεφαλής του τομέα κυβερνοασφάλειας του Facebook, το εγκαταλείπει στις 17 Αυγούστου για χάρη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας.
Ο 39χρονος Στάμος, παιδί Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ, ο οποίος σπούδασε μηχανικός υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας - Μπέρκλεϊ, δήλωσε ότι από το Σεπτέμβριο θα διδάξει κυβερνο-ασφάλεια στο διάσημο πανεπιστήμιο. Δεν θα σταματήσει πάντως να συνεργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης για θέματα της ειδικότητάς του με το Facebook, στο οποίο είχε προσληφθεί το 2015, έχοντας προηγουμένως διατελέσει επικεφαλής ασφάλειας πληροφοριών στην Yahoo, αναφέρει το newmoney.
Νωρίτερα, το 2004, ο Στάμος ίδρυσε την εταιρεία iSEC Partners, μια συμβουλευτική εταιρεία ασφάλειας στο διαδίκτυο, με τον Joel Wallenstrom, τον Himanshu Dwivedi, τον Jesse Burns και τον Scott Stender. Κατά τη διάρκεια της δραστηριοποίησής του στο iSEC Partners, ο Στάμος ήταν γνωστός για τις ερευνητικές του δημοσιεύσεις σχετικά με τα τρωτά σημεία του λογισμικού που χρησιμοποιούν οι εγκληματολογικές υπηρεσίες και για την ηθική της ασφάλειας στην εποχή μετά τον Snowden.
Ο Στάμος ήταν μάρτυρας εμπειρογνωμόνων για μια σειρά περιπτώσεων που αφορούσαν στην ψηφιακή ιδιωτικότητα, την κρυπτογράφηση και την ελευθερία του λόγου στον κυβερνοχώρο.
Όπως ανέφερε, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», το Facebook «αντιμετωπίζει ένα από τα πιο δύσκολα περιβάλλοντα απειλών» μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας, έχοντας να αντιμετωπίσει καμπάνιες παραπληροφόρησης από ξένα κράτη, την εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων των χρηστών από τρίτους, τους χάκερ κ.α.
Παρ' όλες όμως τις απειλές αυτές, το Facebook, προς το παρόν, δεν φαίνεται να σχεδιάζει να ορίσει κάποιον διάδοχό του. Μάλιστα το έως τώρα αυτόνομο τμήμα του Στάμος μάλλον θα ενσωματωθεί σε άλλα τμήματα.
Μετά τις αποκαλύψεις περί ρωσικού «δαχτύλου» στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, με τη βοήθεια και του Facebook, ο Στάμος είχε ταχθεί υπέρ της μεγαλύτερης διαφάνειας εκ μέρους του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου, αλλά μάλλον συνάντησε τοίχο στην εταιρεία του, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε και η αιτία του «διαζυγίου».
Μεταξύ άλλων καθηκόντων, στο Στάνφορντ, ο Στάμος θα συμμετέχει στο νεοσύστατο 14μελές διεπιστημονικό Κέντρο Πληροφοριακού Πολέμου, που θα σχεδιάζει νέες τακτικές πολέμου και αντιμέτρων στο πεδίο των πληροφοριών.