Κάπνισμα τέλος. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, η οποία προχωρά στην άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, με εντολή Μητσοτάκη.
Αν και οι καπνιστές στη χώρα μας -από το 2002 που ψηφίστηκε ο πρώτος αντικαπνιστικός νόμος – μειώθηκαν, η ασυδοσία όσων καπνίζουν σε κλειστούς δημόσιους χώρους εις βάρος της υγείας όλων των υπολοίπων παραμένει και οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι.
Η νικοτίνη είναι παντού… σε σταθμούς του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου (ιδιαίτερα στους ανοικτούς -π.χ. Αττική, Πετράλωνα, Καλλιθέα- όπου οι σεκιούριτι κάνουν τα στραβά μάτια), σε εργασιακούς χώρους -όπου κανείς δεν μιλάει υπό τον φόβο της απόλυσης- ακόμη και σε αίθουσες αναμονής των νοσοκομείων.
Μέχρι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου παραπονέθηκε ότι μύριζε τσιγαρίλα κι έδωσε εντολή να απαγορευτεί το κάπνισμα.
Παράπλευρα θύματα οι παθητικοί καπνιστές και ιδιαίτερα τα παιδιά. «Είναι πολύ περισσότεροι οι θάνατοι και τα προβλήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα, αν σκεφτείτε όχι μόνο τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και τα καρδιαγγειακά, εκεί είναι ο στόχος μας να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη δυνατότητα υγείας στους ανθρώπους από τον καπνό» δήλωσε η Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στην εκπομπή «Leaders» του StarX.
Η κυβέρνηση θέλει καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Τι αλλάζει; Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι, ενώ θα λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή για την αναφορά παραβάσεων εντός εξαμήνου.
Σε ποιους Δημόσιους χώρους απαγορεύεται
Σύμφωνα με το νόμο ο χώρος εντός του οποίου διαπιστώνεται η παράβαση είναι:
-νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων,
εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά προτεραιότητα: παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης,
χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων,
καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ)
κέντρα διασκέδασης, κλπ.,
Τι ισχύει με τον αντικαπνιστικό νόμο
Στην εγκύκλιο με τα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο αναφέρεται:
- Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους.
- Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού κατά παράβαση του άρθρου 3 επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) έως πεντακόσια (500) ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.
- Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων της πρώτης παραγράφου του άρθρου 3, που ανέχεται την παραβίαση της διατάξεων του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.
Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.
- Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών, ενώ στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.
- Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του παρόντος σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντωνκαπνού επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.
- Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 3730/2008, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 35 του Ν. 3896/2010, για την παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης. Επιπλέον στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός (1) μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.