Η αλήθεια είναι ότι η ΓΓΔΕ έχει αγριέψει το τελευταίο εξάμηνο με μπαράζ κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και εφαρμογή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε 755.806 φορολογούμενους ή στο 50,55% των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη στους οποίους έχει τη δυνατότητα να επιχειρήσει είσπραξη φόρων με το ζόρι.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις επίσημες ανακοινώσεις της ΓΓΔΕ.
Μια νέα διάσταση στο τοπίο των κατασχέσεων έρχονται να προσθέσουν σήμερα τα στοιχεία τα οποία ενσωματώνονται στην επιστολή της ΕΣΕΕ προς το υπουργείο Οικονομικών, με βασικό αίτημα την επαναφορά ρύθμισης οφειλών σε πολλές δόσεις.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αποκαλύπτει ότι η αύξηση των κατασχέσεων κατά 30% σε σχέση με πέρυσι δεν παράγει ευθέως ανάλογα εισπρακτικά αποτελέσματα καθώς το μέσο ποσό που κατασχέθηκε από 151.000 τραπεζικούς λογαριασμούς είναι της τάξεως των 530 ευρώ (πού να βρεθούν σε τέτοιους καιρούς και περισσότερα) ενώ το συνολικό ποσό που απέδωσε το άπλωμα του χεριού της εφορίας στο τραπεζικό πορτοφόλι των φορολογουμένων απέδωσε συνολικά 80 εκατ. ευρώ. Μπροστά στον ωκεανό των 92 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών προς το Δημόσιο, δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση για να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για… σταγόνες.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το στοιχείο το οποίο επικαλείται η ΕΣΕΕ, σύμφωνα με το οποίο, το 97% των κατασχέσεων αφορά ποσά κάτω των 3.000 ευρώ, γεγονός το οποίο συνδέεται ευθέως με δύο εξελίξεις: αφενός, η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν οφειλές έως 5.000 ευρώ, αφετέρου, η συντριπτική πλειοψηφία των καταθετών συνεχίζουν να έχουν στην τράπεζα λιγότερα από 5.000 ευρώ. Σημεία των καιρών.
Με αφορμή αυτά τα στοιχεία, η ΕΣΕΕ επαναφέρει το αίτημα για καθιέρωση νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και καθιέρωση ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους μικρομεσαίους να επιβιώσουν τακτοποιώντας παράλληλα τις υποχρεώσεις τους έναντι του κράτους.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΓΓΔΕ για το πρώτο εξάμηνο, στο τέλος Ιουνίου ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία είχαν 4.003.372 φορολογούμενοι. Από αυτούς οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να επιβάλλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 1.492.088, δεδομένου ότι ένα μεγάλο πλήθος οφειλετών μπορεί να μην έχει περιουσιακά στοιχεία ή οι καταθέσεις του να προστατεύονται από ακατάσχετο λογαριασμό (φυσικών προσώπων), ή ακόμα να αφορούν σε πτωχευμένους οφειλέτες ή αποβιώσαντες.
Από αυτή τη δεξαμενή οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ έχουν επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 755.806 ή στο 50,65% των οφειλετών στους οποίους μπορούν να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.