Πολυέξοδη αποδεικνύεται η προσπάθεια καταπολέμησης της μεγάλης φοροδιαφυγής στη χώρα μας. Παρότι στα λόγια η κυβέρνηση επιμένει ότι το όλο ζήτημα είναι θέμα «πολιτικής βούλησης», στην πράξη για κάθε 1 ευρώ που μπαίνει στα κρατικά ταμεία από μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, οι φορολογούμενοι πολίτες πληρώνουν .... 1.700 ευρώ σε φόρους και χαράτσια, σύμφωνα με το newmoney.
Τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου δείχνουν ότι:
- Από τις λίστες της φοροδιαφυγής έγιναν 3.074 έλεγχοι από το 2014 μέχρι σήμερα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και «παρεπόμενοι» έλεγχοι, σε λογαριασμούς συγγενών των προσώπων που εμπλέκονται και λοιπά.
- Όλα μαζί τα πρόστιμα που επεβλήθησαν ως τώρα ανέρχονται σε 1,091 δισ. ευρώ. Από αυτά εισπράχθηκαν ως τώρα μόλις 87,7 εκατομμύρια ευρώ. Από την περίφημη «λίστα Μπόργιανς» μάλιστα που ήρθε στην χώρα επί ΣΥΡΙΖΑ, τα εισπραχθέντα έσοδα ανήλθαν σε μόλις ...137.188,12 ευρώ!
- Από τους ελέγχους για το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων, από το 2015 που έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα βεβαιώθηκαν συνολικά πρόστιμα 714 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 29,9 εκατ. ευρώ. Το 2014 μάλιστα (προ ΣΥΡΙΖΑ) είχαν εισπραχθεί 15,2 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 5,8 εκατ. ευρώ το 2016!
Συνολικά δηλαδή, στα 3,5 χρόνια από το 2014 έως και τα μέσα Μαΐου του 2017 είχαν εισπραχθεί μόλις 132 εκατ. ευρώ (αλλά η σημερινή κυβέρνηση «πιστώνεται» τα περίπου 100 εκατ. ευρώ της περιόδου από το 2015 και μετά).
Στην ίδια περίοδο όμως, τα συνολικά φορολογικά έσοδα που εισέπραξε το κράτος ξεπέρασαν τα 170 δισ. ευρώ (τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ ετησίως επί τρία χρόνια και περίπου 20 δισ. μέχρι και τον Μάιο).
Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1 ευρώ που μπόρεσε να εισπράξει το κράτος στα τελευταία 3,5 χρόνια από την μάχη που δίνει κατά της φοροδιαφυγής (100 εκατ. ευρώ συνολικά) οι πολίτες πλήρωναν φόρους στο Κράτος 1.700 ευρώ (170 δισ. συνολικά). Σε ποσοστό είσπραξης σε σχέση με τους φόρους που συνεχώς αυξάνονται, τα έσοδα από το λαθρεμπόριο δεν φτάνουν ούτε στο 1 τοις χιλίοις (για την ακρίβεια μόλις που ξεπερνάνε το μισό τοις χιλίοις)!
Λεφτά... δεν υπάρχουν από τη φοροδιαφυγή
Ο λογαριασμός αυτός είναι «ψίχουλα» μπροστά στις εξαγγελίες κυβερνητικών στελεχών όπως πχ του κυρίου Παναγιώτη Νικολούδη που, αν και εκδιώχθηκε από υπουργός, ως πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα –επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας ακόμη- έλεγε στη Βουλή πως «διαθέτει έναν πακτωλό πληροφοριών και στοιχείων» για την φοροδιαφυγή που όμως –σαν να ήταν επικεφαλής σε ελεγκτική Αρχή άλλης χώρας- δεν τα παρέδωσε στις εφορίες «γιατί δεν ήταν έτοιμες να τις αξιοποιήσουν», ενώ στη συνέχεια μιλούσε για «έσοδα 5 δισ. ευρώ και από τον πρώτο χρόνο» μόλις γινόταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτά και άλλα έλεγαν και πολλοί πρώην ή νυν υπουργοί, όπως ο κύριος Δημήτρης Μάρδας που ως Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ακόμα έλεγε ότι έχει σχέδιο για το λαθρεμπόριο από το οποίο το κράτος και η χώρα χάνουν έσοδα 2 δισ. ευρώ το χρόνο.
Με άλλα λόγια, μόνον και μόνον από τα στοιχεία και τα σχέδια των δύο πρώην υπουργών, η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει συλλέξει έσοδα πολύ πάνω από 10 δισ. ευρώ σε 3,5 χρόνια ως τώρα, για να μη χρειάζονται και τόσα άλλα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, όπως οι αυξήσεις εμμέσων φόρων, ΦΠΑ στα νησιά, μείωση αφορολογήτου κλπ.
Συνεπώς, αντί για 10 δισ. ευρώ και πάνω που θα βρίσκονταν από την φοροδιαφυγή, στα κρατικά ταμεία μπήκαν μόλις 100 εκατ. ευρώ, ενώ τα 170 δισ. που χρειαζόταν το Κράτος «βγήκαν από την πλάτη» των νοικοκυριών και όσων επιχειρήσεων έχουν ακόμα απομείνει όρθιες.
1 Σχόλιο
Δεν πρόκειται να βρουν τίποτα απολύτως.
Οι μεγάλοι φοροφυγάδες βρέθηκαν το 2012-2013 με το νόμο Βενιζέλου, όσοι δεν πρόλαβαν πριν ή μετά τα πήγαν στο εξωτερικό (μεταξύ αυτών και συριζαϊκές στελεχάρες βεβαίως βεβαίως αλλά και χρυσαυγίτικες στελεχάρες).
Αν πετύχουν καμιά τυρόπητα-πεϊνιρλί σε μπαρ πέριξ της Ομονοίας που δεν κόπηκε απόδειξη καλά θα είναι.
Αυτό που έχουν κάνει είναι να εξαρθρώσουν τους ελεύθερους επαγγελματίες και να τους κάνουν να βάλουν λουκέτο.
Είναι φυσικά ένα ζητούμενο αν κερδίζει κάτι από αυτό το Υπουργείο Οικονομίες γιατί αν το δούμε με τη λογική των ψυχρών αριθμών η φτωχοποίηση του Έλληνα πολίτη είναι κι αυτό ένα κέρδος για το κράτος.
Είναι ένα κρατικό κέρδος με την κακή έννοια αν θέλετε, αλλά είναι ένα κέρδος.
Τα λεφτά που δεν θα πάρεις εσύ, που δεν θα περάσουν από τα χέρια σου, δεν καίγονται, κάπου πάνε. Το ίδιο δε θα ίσχυε αν ήσουν συνταξιούχος υπάλληλος και το κράτος ηρνείτο να σου καταβάλει τη σύνταξη σου (το κράτος θα κέρδιζε τα λεφτά).
Να εισπράξει φόρους το κράτος από ανύπαρκτους ελεύθερους επαγγελματίες φυσικά δεν γίνεται. Υπάρχουν όμως ονομαστικά, σαν απειλή, για να σε κάνουν να βάλεις λουκέτο.