Από τότε που η Ελλάδα κατοχύρωσε την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι και σήμερα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από εναλλασσόμενες περιόδους εντάσεων, αλλά και συνεργασίας.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η στάση της Τουρκίας και η κλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών έχει πυροδοτήσει ακραία σενάρια, δημιουργώντας προβληματισμό τόσο στην ελληνική, όσο και στην παγκόσμια κοινή γνώμη.
Της Άννας Ευθυμίου*
Από τη μια, η Άγκυρα «τραβά το σκοινί», με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει τις προσπάθειες για τη δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μετά και τις δηλώσεις του για γεωτρήσεις κοντά στην Κρήτη και το Καστελόριζο.
Από την άλλη, το μήνυμα που έστειλε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη γείτονα χώρα ήταν ξεκάθαρο: Το Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι άκυρο και παράνομο, καθώς παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν παράγει έννομες ενέργειες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τέτοιου είδους συστάσεις προς την Τουρκία, επισημαίνοντάς της να δείξει σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και στους ηγέτες της Ένωσης, της οποίας επιζητεί να γίνει μέλος.
Είναι γεγονός ότι οι προκλήσεις από τους εξ’ ανατολών γείτονες έχουν δημιουργήσει ένα σκηνικό έντασης και γεωπολιτικής αστάθειας. Η ίδια η Τουρκία υπονομεύει κάθε πτυχή της ευρωπαϊκής της προοπτικής, παραβιάζοντας διαρκώς το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Στους δύσκολους και ταραγμένους καιρούς που διανύουμε, οι αντιθέσεις ιδεολογιών και συμφερόντων μπορούν να επιλυθούν με διάλογο, διαπραγμάτευση, συνεργασία. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε γοργή τροχιά, ώστε οι γείτονές μας να παραιτηθούν από τα επεκτατικά τους σχέδιά και να συνεργαστούν.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συνεχίζοντας τον διπλωματικό μαραθώνιο, συναντήθηκε στη Λιβύη με τον Στρατάρχη Χαφτάρ, όπου και διαπίστωσε ότι οι θέσεις του συμπίπτουν με αυτές της χώρας μας στο ζήτημα ακυρότητας του συγκεκριμένου μνημονίου.
Τασσόμαστε υπέρ του ανοιχτού διαλόγου. Εστιάζουμε στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των ισχυουσών Συμφωνιών. Βασιζόμαστε στις αρχές της καλής γειτονίας για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Επιδιώκουμε τη μετατροπή της ελληνοτουρκικής σχέσης από αντιπαραθετική σε σχέση συνεννόησης.
Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά θα τα υπερασπιστούμε βασιζόμενοι στις αρχές Δικαίου. Με τη στάση της η Τουρκία απομονώνεται διπλωματικά όλο και περισσότερο.
Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας έχει επιβεβαιώσει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα, απορρίπτοντας το σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης και καταδικάζοντας τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Οι σύμμαχοί μας είναι ισχυροί και στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας.
Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, γι’ αυτό χρειάζεται ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.
Οι διεθνείς σχέσεις και τα εθνικά συμφέροντα δεν διατίθενται για δημαγωγική πολιτική και δημιουργία εντυπώσεων.
Δεν πρέπει να υπάρχουν αντιπολιτευόμενες λογικές. Η κυβέρνηση έχει σχέδιο και αυτό που χρειάζεται είναι μία εθνική συμπόρευση.
*Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας