Η είδηση στην πρώτη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) για τη Δίκαιη Ανάπτυξη (The Inclusive Growth and Development Report) που συζητείται αυτές τις ημέρες στο Νταβός δεν είναι η τελευταία θέση, μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, που κατέχει η Ελλάδα με βάση τις επιδόσεις της τελευταίας πενταετίας. Ούτε το γεγονός πως η πορεία της χώρας μας είναι σαφώς πτωτική, με βάση τα ίδια στοιχεία.
Ούτε και οι σαφείς αναφορές της έκθεσης στην ανάγκη περιορισμού των ανισοτήτων και δικαιότερης κατανομής του παραγόμενου πλούτου, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπως η στροφή προς τον απομονωτισμό, τον λαϊκισμό κ.ά.
Η είδηση εντοπίζεται στη διαπίστωση πως παρά τα σχεδόν οκτώ χρόνια μνημονίων και μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα υστερεί στους περισσότερους από τους 15 πυλώνες που, σύμφωνα με την έκθεση του WEF, αποτελούν τους πυλώνες της Δίκαιης Ανάπτυξης, την οποία μάλιστα ευαγγελίζεται και η κυβέρνηση.
Στους περισσότερους από τους 15 πυλώνες, που κατά τους συντάκτες της έκθεσης στηρίζουν τη Δίκαιη Ανάπτυξη, η χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις, πίσω από πλήθος αναπτυσσόμενων οικονομιών, οι οποίες κινούνται δυναμικά τα τελευταία χρόνια.
Ειδική αναφορά γίνεται στο εκπαιδευτικό σύστημα, που διαιωνίζει τις ανισότητες ανάμεσα στα πλούσια και τα φτωχότερα νοικοκυριά, στο απαρχαιωμένο μοντέλο κατάρτισης σε μια χώρα με τεράστια ανεργία των νέων, στην ουσιαστική αντιμετώπιση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας που επιμένουν εν μέσω βουνών από νομοθετικές ρυθμίσεις που δήθεν τις περιορίζουν, καθώς και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
«Σχεδόν σε όλους τους πυλώνες της Δίκαιης Ανάπτυξης η Ελλάδα υστερεί, χωρίς ενίοτε να ευθύνονται τα μνημόνια», αναφέρουν στελέχη που διάβασαν την έκθεση του WEF. Ουραγός στην ποιότητα της εκπαίδευσης και στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, στις ψηφιακές υποδομές, στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρωταθλητής στις παροχές προς συγκεκριμένες προνομιακές ομάδες, στη γραφειοκρατία και στη διαφθορά.
Στην πρώτη πεντάδα της κατάταξης με τις ανεπτυγμένες οικονομίες βρίσκεται η Ισλανδία (στην 4η θέση), που χρεοκόπησε προ δεκαετίας. Κατά τα άλλα, η πεντάδα των χωρών με την πλέον Δίκαιη Ανάπτυξη συμπληρώνεται από τους... συνήθεις υπόπτους: Νορβηγία, Λουξεμβούργο, Ελβετία και Δανία.
Στις τέσσερις τελευταίες θέσεις, μαζί με την Ελλάδα, βρίσκεται ο υπόλοιπος Ευρωπαϊκός Νότος, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Σε Ελλάδα και Ισπανία η κατάσταση, μάλιστα, δείχνει τάσεις χειροτέρευσης, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ προς τα κάτω κινούνται Ιταλία και Πορτογαλία, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς.