Δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα για τη συντήρηση και τον ποιοτικό έλεγχο που γίνεται σε κατασκευές πολλών δεκαετιών προκάλεσε σε ολόκληρη την Ευρώπη η κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα της Ιταλίας.
Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών ανήλθε στους 43, ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, ο κίνδυνος για πολλά περισσότερα θύματα από ανάλογο συμβάν όχι μόνο είναι υπαρκτός, αλλά αφορά, εκτός της Ιταλίας, πολλές χώρες της Ευρώπης.
Σύμφωνα με έκθεση ελεγκτών που βγήκε στη δημοσιότητα με αφορμή το τραγικό γεγονός στη Γένοβα, μόνο στη Γαλλία έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 840 γέφυρες σε όλη την επικράτεια, οι οποίες κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσουν και απαιτείται η άμεση παρέμβαση των αρμοδίων, ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες επισκευές.
Η έκθεση που έχουν παραδώσει οι ειδικοί ελεγκτές στη γαλλική κυβέρνηση φέρεται να έχει «αγνοηθεί» από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τους συνεργάτες του, ενώ μέχρι και σήμερα παρέμενε «κρυφή», με το σκεπτικό να μην προκληθεί πανικός στους Γάλλους πολίτες.
Με αφορμή, ωστόσο, την τραγωδία στη Γένοβα, η έκθεση διέρρευσε και μάλιστα οι υπεύθυνοι για τη σύνταξή της κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας με έμφαση ότι κινδυνεύουν ζωές.
Σύμφωνα με τον έλεγχο που έγινε και στις 12.000 επαρχίες της γαλλικής επικράτειας, το 7% των γεφυρών που χρησιμοποιούνται ευρέως από το κοινό, χρήζουν άμεσης επισκευής και κινδυνεύουν να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή. Το ποσοστό που αναφέραμε παραπάνω, μεταφράζεται σε απόλυτο νούμερο σε 840 γέφυρες, οι οποίες έχουν υποστεί σημαντικότατες φθορές στη διάρκεια των χρόνων.
Μετά από πολλές πιέσεις, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να βρει κεφάλαια για την ανακατασκευή βασικών υποδομών στη Γαλλία. Ωστόσο, οι υποσχέσεις έχουν μείνει στα λόγια, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, ούτε έχει ανακοινωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο.
Ο γαλλικός Τύπος ασχολήθηκε με την κατάσταση των γεφυρών στη Γαλλία μετά την τραγωδία στη Γένοβα, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί η έκθεση των ελεγκτών. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ασκηθεί ιδιαίτερη πίεση στον Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να λάβει μέτρα για την προστασία των Γάλλων πολιτών, ενώ ήδη η δημοτικότητά του βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα μετά το σκάνδαλο με τον προσωπικό του σύμβουλο ασφαλείας και τον άγριο ξυλοδαρμό ενός φοιτητή.