Χιλιάδες ζωές συνανθρώπων μας στερούν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις στη χώρα μας, κάθε χρόνο.
Πρόσφατη πανευρωπαϊκή μελέτη, η οποία περιελάμβανε και την Ελλάδα, έδειξε ότι 1 στους 10 Έλληνες, ποσοστό 9,6%, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο εμφάνισε κάποια λοίμωξη από πολυανθεκτικά μικρόβια, σε μια συγκεκριμένη ημέρα.
Το απογοητευτικό αυτό στοιχείο ενισχύεται ακόμη περισσότερο και από δημοσίευμα του έγκυρου επιστημονικού περιοδικού Lancet, το οποίο αναφέρει ότι ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα από πολυανθεκτικά μικρόβια έφτασε τους 1.626 για το 2018, αναφέρει το in.gr.
Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και η χώρα μας μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Το πολύ σοβαρό ζήτημα των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της αντιμετώπισής τους στη χώρα μας, θα συζητηθεί διεξοδικά στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελέγχου Λοιμώξεων, που πραγματοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων, στις 6-8 Νοεμβρίου, στην Αθήνα.
Στο συνέδριο θα συζητηθούν και θέματα που σχετίζονται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών και την εμπλοκή των συνοδών τους, καθώς επίσης και ο ρόλος των ΜΜΕ στη διάδοση και αντιμετώπιση του προβλήματος.
Επίσης, θα τεθεί και η οικονομική επιβάρυνση στην αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων, οι οποίες απαιτούν πρόσθετες δαπάνες, που περιλαμβάνουν την παράταση των ημερών νοσηλείας, πρόσθετες υπηρεσίες, ανθρώπινους πόρους και μια σειρά άλλων υγειονομικών αλλά και κοινοτικών υπηρεσιών.
Το άμεσο ιατρικό κόστος είναι εξαιρετικά υψηλό τονίζουν οι ειδικοί και απειλεί τα συστήματα υγείας.
Το πρόβλημα, λένε, είναι πιο έντονο στη χώρα μας, καθώς η οικονομική κρίση, οι ελλείψεις σε απαραίτητες υποδομές και υλικά και κυρίως η υποστελέχωση των νοσοκομείων, είναι επιβαρυντικοί παράγοντες και παράλληλα, γενεσιουργά αίτια αύξησης των νοσοκομειακών λοιμώξεων.
Συνολικά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται ότι κάθε μέρα περίπου 100.000 νοσηλευόμενοι αναπτύσσουν κάποια νοσοκομειακή λοίμωξη, με τον ακριβή αριθμό των θανάτων να είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ενωμένο Βασίλειο, ο υπουργός Υγείας κάνει λόγο για περισσότερους από 50.000 θανάτους, ενώ τα επίσημα στοιχεία του NHS «μιλούν» για το ¼ αυτών (13.455).