Ενας στους τρεις αγοραστές κατοικίας στην Ελλάδα ή αλλιώς ποσοστό της τάξεως του 34,1% αγοράζει αυτή τη στιγμή σπίτι ηλικίας πριν το 1970, με το μερίδιο των νεόδμητων, της τελευταίας επταετίας δηλαδή, από το 2012 και μετά, να είναι κάτω του 1% και συγκεκριμένα μόλις στο 0,62%.
Ακόμη πιο εντυπωσιακά ως προς την παλαιότητά τους είναι τα νούμερα για όσους έχουν αγοράσει μέσα στην τελευταία τριετία ειδικά μονοκατοικίες, αφού 1 στους 5 έχει προτιμήσει ακίνητο προ του …1945, ενώ ποσοστό 16,1% αφορά ακίνητα που είχαν κτιστεί στην περίοδο 1946- 1960… Την στροφή σε παλιά σπίτια στην αγορά έχουν διαπιστώσει καθ’όλη τη διάρκεια της κρίσης μεσίτες και στελέχη της εγχώριας κτηματαγοράς, ελλείψει ρευστού, πτώσης εισοδημάτων αλλά και νέων κατασκευών, ωστόσο ακόμη και τώρα που έχει βελτιωθεί η ζήτηση, η τάση παραμένει ισχυρή, αναφερει το newmoney.
«Η προτίμηση στα παλιά σπίτια, μπορεί να είναι, ορισμένες φορές και καλύτερη επιλογή, με το δεδομένο ότι πολλές κατασκευές παλιότερων δεκαετιών είναι πολύ καλύτερες ποιοτικά από ορισμένα διαμερίσματα της προηγούμενης δεκαετίας, όταν υπήρχε μεγάλη «ευφορία» στην αγορά ακινήτων, η κατασκευαστική δραστηριότητα ήταν στο ζενίθ και κάποιοι κατασκευαστές δεδομένου ότι θα μπορούσαν να πουλήσουν έτσι κι αλλιώς δεν έδιναν τόσο μεγάλη σημασία στα υλικά», επισημαίνει στο newmoney.gr, o κ. Θεολόγος Μπόσδας, γενικός γραμματέας της Ενωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας, η οποία πραγματοποίησε έρευνα για όλες τις συναλλαγές (για κάθε είδος ακινήτου) που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα 2017 -2019.
Ως προς την παλαιότητα, στα διαμερίσματα, ένα 30,4% των αγοραπωλησιών έχει γίνει σε σπίτια κατασκευής τη δεκαετία του ’70, ενώ στο 17,9% ανέρχεται το ποσοστό των αγοραπωλησιών για διαμερίσματα της περασμένης δεκαετίας του ’00.
«Ειδικά τα τελευταία τρία εξάμηνα η αγορά παρουσιάζει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης αγοραπωλησιών σε όλη την επικράτεια και η ελληνική κτηματαγορά αρχίσει να παίρνει ξανά τα πάνω της, σε συγκεκριμένες κατηγορίες και ηλικίες ακινήτων. Στα θετικά είναι και το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά και ο αγοραπωλησίες οικοπέδων, με ένα ποσοστό επί του συνόλου των αγοραπωλησιών στο 12,2%, το οποίο εμείς ερμηνεύουμε ως …επιστροφή του Ελληνα στο ακίνητο και στην προοπτική να κτίσει σε δεύτερο χρόνο ένα δικό του σπίτι».
Σημειώνεται ότι από το σύνολο των αγοραπωλησιών της περιόδου 2017- 2019 πάνω από το ήμισυ (57%) αφορά διαμερίσματα, 9% μονοκατοικίες, ένα 7% επαγγελματική στέγη κ.ο.κ.. Ως προς την εποχικότητα των συναλλαγών, αυτές πραγματοποιούνται σε μεγαλύτερο ποσοστό στα μέσα του έτους, τον Ιούλιο και στο τέλος κάθε χρονιάς το Δεκέμβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΠΠΑ: «Το στοιχείο της εποχικότητας δίνει ένα χρήσιμο εργαλείο στον υποψήφιο πωλητή ώστε να ξέρει πότε έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πουλήσει το ακίνητό του», αναφέρει ο κ. Μπόσδας.