Με συνοπτικές διαδικασίες γίνονται, πλέον οι κατασχέσεις από την εφορία.
Οι φορολογούμένοι που άφησαν απλήρωτες τις φορολογικές του οφειλές έρχονται αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως τις κατασχέσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Κάθε μήνα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καταφέρνει, με την βοήθεια των ηλεκτρονικών συστημάτων που διαθέτει, να κάνει έως και 17.000 δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών ταυτόχρονα.
Το πρώτο εξάμηνο του έτους τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη άγγιξαν τα 5,2 δισ. ευρώ ενώ ο ΕΝΦΙΑ είναι προ των πυλών.
Στο τέλος Ιουνίου οι οφειλέτες που έχουν βιώσει τον εφιάλτη των κατασχέσεων έφθασαν τους 1.137.235 ( από 1.128.203) ή στο 67,13% των 1.694.042 φορολογουμένων στους οποίους υπάρχει η δυνατότητα επιβολής αναγκαστικών μέτρων. Μέσα σε ένα μήνα, ενεργοποιήθηκαν κυρίως κατασχέσεις αλλά και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων σε βάρος επιπλέον 9.032 φορολογουμένων.
Ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ έχει βάλει στο «χέρι» τα ποσά των καταθέσεων. Από την κατάσχεση γλιτώνουν καταθέσεις που υπάρχουν σε ένα και μοναδικό λογαριασμό για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο καταθέσεων μέχρι 1.250 ευρώ.
Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην ΑΑΔΕ να κατάσχει ακίνητο ακόμη και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία του οφειλέτη για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ, αλλά το μέτρο επιβάλλεται για μεγάλες οφειλές.
Ο εισπρακτικός μηχανισμός μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου για οφειλές άνω των 500 ευρώ.
Ειδικά για ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων κατασχέσεις γίνονται άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.