Στο «σφυρί» ετοιμάζεται να βγάλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΔΔΕ) ακίνητα μεγαλοοφειλετών σύμφωνα και με το χρονοδιάγραμμα και τις λίστες που έχουν ήδη αναρτηθεί.
Σπίτια με πισίνες, μεζονέτες πολλών τετραγωνικών, επαγγελματικά ακίνητα αλλά και άλλους είδους περιουσιακά στοιχεία πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό, σε μια προσπάθεια και τα έσοδα του κράτους να αυξηθούν, αλλά και να περάσει το μήνυμα ότι δεν είναι δυνατόν κάποιος να χρωστά εκατομμύρια ευρώ και να νομίζει ότι βρίσκεται στο απυρόβλητο.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, όπως αναφέρει το Βήμα, ότι ένας εκ των οφειλετών που θα βγουν τα ακίνητά του στο σφυρί έχει συνολικά χρέη στην Εφορία 220 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, αν κάποιος ρίξει μια ματιά στον πίνακα με τους 9.332 οφειλέτες που χρωστούν στην Εφορία πάνω από 150.000 ευρώ, θα διαπιστώσει ότι αρκετοί από αυτούς δηλώνουν πτωχευμένοι. Κατά συνέπεια, από το σύνολο των 19 δισ. ευρώ που οφείλουν στο κράτος (17,7 δισ. ευρώ στην Εφορία και 1,3 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία) ζήτημα είναι αν μπορούν να εισπραχθούν τα 5 δισ. ευρώ.
Άλλωστε και στα στοιχεία με τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων, όπως καταγράφονται από την ΑΑΔΕ, προκύπτει ότι από τα 101,5 δισ. ευρώ συνολικά χρέη τα 15 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, δηλαδή δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν.
Σε αυτό το ποσό βέβαια συγκαταλέγεται μέρος των περίπου 10,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας καθώς και 13,6 δισ. ευρώ πτωχευμένων επιχειρήσεων.
Όσον αφορά αυτούς από τους οποίους η Εφορία θεωρεί ότι μπορεί να εισπράξει έστω και ένα ευρώ, προχωρεί σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, εκτός και αν ο οφειλέτης τακτοποιήσει ή ρυθμίσει την οφειλή του λίγο πριν πραγματοποιηθεί κάποιο από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Κάτι τέτοιο άλλωστε προβλέπει και ο νόμος.