Δύσκολες μέρες περιμένουν τη χώρα μας το φθινόπωρο, κατά τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα μειωθούν οι μισθοί, ούτε θα αλλάξει το καθεστώς των απολύσεων.
Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις κατέρρευσαν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος, με τη δημοσιοποίηση της εισήγησης του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που κρίνει ασύμβατη με το Κοινοτικό
Δίκαιο τη δυνατότητα του εκάστοτε Έλληνα υπουργού Εργασίας να ασκεί βέτο στην απόφαση μιας επιχείρησης για ομαδικές απολύσεις.
Η μείωση του ετήσιου εργατικού κόστους των επιχειρήσεων και η περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού θα συμπεριληφθούν στην ατζέντα των θεμάτων που θα τεθούν στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-θεσμών το φθινόπωρο.
Η κατάργηση των τριετιών στις κατώτατες αμοιβές, η αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις (οι θεσμοί ζητούν να λαμβάνεται με πλειοψηφία 50%+1 της γενικής συνέλευσης).
Η επιμήκυνση του χρόνου προειδοποίησης (από 24 σε 48 ώρες). Η άρση της απαγόρευσης του λοκ άουτ (ανταπεργία). Η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1082 με την άρση της προστασίας των συνδικαλιστικών αδειών και την αλλαγή της χρηματοδότησης των συνδικάτων είναι από τα βασικότερα θέματα που θα τεθούν προς διαπραγμάτευση.