Στο ύψος των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ ανέρχονται τα έσοδα από το τέλος της πλαστικής σακούλας το α΄ τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν χθες στελέχη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών ΕΛΚΑ.
Με βάση το νόμο, οι υπόχρεοι σε δήλωση περιβαλλοντικού τέλους πλαστικής σακούλας (εμπορικές επιχειρήσεις, super market), οφείλουν κάθε τρίμηνο και μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη του τριμήνου, στην απόδοση του τέλους με την υποβολή δήλωσης στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αναφέρει το newmoney.
Πρόσφατα, δόθηκε παράταση από το υπουργείο Οικονομικών στην υποβολή των σχετικών δηλώσεων από τα τέλη Απριλίου που προέβλεπε το θεσμικό πλαίσιο, στα τέλη Μαΐου. Τα έσοδα αυτά αποδίδονται μέσω των ΔΟΥ στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), με στόχο να χρησιμοποιηθούν για τη χορήγηση δωρεάν τσαντών πολλαπλών χρήσεων που να είναι φιλικές για το περιβάλλον αλλά και για τη χρηματοδότηση δράσεων προώθησης και ενημέρωσης του κοινού.
Το περιβαλλοντικό τέλος ανά πλαστική σακούλα, το οποίο επιβλήθηκε στις αρχές του χρόνου και είναι 0,3 λεπτά ανά σακούλα, είχε σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό κατά 80% της χρήσης. Ωστόση, η δραστική αυτή συρρίκνωση της αγοράς δεν έγινε δίχως κραδασμούς αφού σύμφωνα με αναφορές του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ), εξαιτίας της περιορισμένης κατανάλωσης, έχει μπει λουκέτο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παρήγαγαν αντίστοιχα προϊόντα.
Τους τελευταίους μήνες, οι βιομηχανίες παράγουν μόνο κατόπιν παραγγελίας ενώ η χρήση της χονδρής πλαστικής σακούλας εξακολουθεί να είναι περιορισμένη και να μην καλύπτει τις απώλειες εσόδων από τις κλασικές πλαστικές σακούλες. Την ίδια ώρα, οι βιοδιασπώμενες σακούλες που κάνουν αισθητή την παρουσία τους κυρίως στα super market, δεν κατασκευάζονται από ελληνικές επιχειρήσεις αλλά κυρίως σε τρίτες χώρες όπως είναι η Τουρκία, το Βιετνάμ και η Μαλαισία.