Στο τέλος του τρέχοντος έτους θα οριστικοποιηθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το ύψος των πλεονασμάτων από το 2019 και μετά ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων όπου συζητούνταν νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, όπως μεταδίδει το skai.
"Είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση εν αναμονή της απόφασης ΔΝΤ για το αν τα μέτρα της Ευρώπης για το χρέος είναι αρκετά" αποσαφήνισε και πρόσθεσε ότι "υπάρχει μια ζήτηση τι πρωτογενή πλεονάσματα θα βάλουμε για 2019 – πρέπει να το δούμε μετά την ολοκλήρωση συμφωνίας".
Ουσιαστικά πρόκειται για μία ακόμη χρονοκαθυστέρηση του πολυετούς προϋπολογισμού που έπρεπε βάση του επικαιροποιημένου μνημονίου να είναι έτοιμος τον Μάιο. Έλαβε παράταση αρχικά για τον Ιούλιο και τι προηγούμενο διάστημα πληροφορίες έκαναν λόγο για επιχείρηση οριστικοποίησής του το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο.
Πλέον συνδέεται με την 2η αξιολόγηση και σύμφωνα με αρμόδια στελέχη το "αγκάθι" δεν είναι μόνο τα χαμηλότερο πλεονάσματα μετά το 2018 αλλά και το "κενό" που βλέπουν θεσμοί στον επόμενο χρόνο....
Όχι σε νέα μέτρα
Πάντως, ο ΥΠΟΙΚ στην ίδια συνεδρίαση διαβεβαίωσε και ότι δεν αναμένονται νέα μέτρα και δεν θα υπάρξει νέο συμπληρωματικό μνημόνιο. "Δεν υπάρχει νέο συμπληρωματικό μνημόνιο. Ό,τι μέτρα είχαμε δεσμευτεί ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο του Μαΐου... Το συμπληρωματικό το ψηφίσαμε με το πολυνομοσχέδιο στις 22 Μαΐου. Δεν αναμένονται νέα μέτρα" επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών, ερωτηθείς και από βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Στο μεταξύ, ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ βουλευτής Χρήστος Σταϊκούρας, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, σχετικά με την μη υποβολή από την Κυβέρνηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
"Παρά τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις και τα θεσμοθετημένα χρονοδιαγράμματα, η Κυβέρνηση, μέχρι σήμερα, από τις αρχές του 2015, δεν έχει προχωρήσει ούτε στην κατάρτιση ούτε και στην επικαιροποίηση Μεσοπρόθεσμου. Έτσι, το μόνο εν ισχύ Μεσοπρόθεσμο είναι αυτό για την περίοδο 2015 - 2018, που καταρτίστηκε τον Απρίλιο του 2014, τηρώντας, φυσικά, τότε, τα προβλεπόμενα του σχετικού νομικού πλαισίου" τονίζει στην ερώτησή του ο κ. Σταϊκούρας, και προσθέτει:
"Για τον λόγο αυτό ζητάμε από την Κυβέρνηση να μας απαντήσει για ποιους λόγους μέχρι σήμερα, από τις αρχές του 2015, δεν προχώρησε στην κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου 2016 - 2019, γιατί δεν κατέθεσε, στο τέλος Μαΐου 2016, το Μεσοπρόθεσμο 2017 - 2020, όπως η ίδια είχε δεσμευθεί και περιλαμβάνεται στο συμπληρωματικό Μνημόνιο και πότε επιτέλους σκοπεύει να εναρμονιστεί με το νομικό πλαίσιο και να προχωρήσει στην υποβολή του Μεσοπρόθεσμου 2017 - 2020".