Το γεγονός ότι ο Ιβάν Σαββίδης γνώριζε από πριν τους κινδύνους από την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ αναδεικνύει η «Καθημερινή της Κυριακής».
Αυτό προκύπτει από το συμβόλαιο αγοράς της καπνοβιομηχανίας που έχει στην διάθεσή της η εφημερίδα.
Στη σύμβαση, ο κ. Σαββίδης δηλώνει ρητά ότι γνωρίζει την οικονομική κατάσταση και τα στοιχεία της εταιρείας που είναι αναγκαία για την υποβολή της οικονομικής του προσφοράς.
Αναφέρει επίσης ότι έχει αποφασίσει και επιθυμεί να προχωρήσει στην εν λόγω συναλλαγή με ότι αυτό συνεπάγεται.
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η κυβέρνηση υπερψήφισε τροπολογία η οποία προέβλεπε τη διαγραφή του προστίμου 38 εκατομμυρίων ευρώ της ΣΕΚΑΠ για λαθρεμπόριο.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της έντυπης Καθημερινής:
Ο Ιβάν Σαββίδης γνώριζε όλους τους κινδύνους που ενείχε η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ, όπως φαίνεται από το συμβόλαιο αγοράς της καπνοβιομηχανίας που έχει στη διάθεσή της η «Κ».
Σε αυτό, ο κ. Σαββίδης δηλώνει ρητά ότι γνωρίζει «την οικονομική κατάσταση και τα στοιχεία της εταιρείας που είναι αναγκαία για την υποβολή της οικονομικής του προσφοράς και ότι έχει αποφασίσει και επιθυμεί να προχωρήσει στην εν λόγω συναλλαγή με ό,τι αυτό συνεπάγεται, χωρίς να διατηρεί οποιοδήποτε δικαίωμα να στραφεί κατά του πωλητή ή δικαίωμα τροποποίησης της δεσμευτικής προσφοράς ή υπαναχώρησης από τη σύμβαση…».
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στην «Κ» ότι η ρήτρα αυτή, που είναι στάνταρ στα συμβόλαια, αφορούσε κυρίως τις σχέσεις του κ. Σαββίδη με την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα, διευκρίνιζαν ωστόσο ότι ο αγοραστής στο χρονικό εκείνο σημείο (20/3/2013) γνώριζε ότι εκκρεμούσε πορισματική αναφορά του ΣΔΟΕ Αττικής από το 2010 για την υπόθεση που ήταν γνωστή στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ.
Οι ίδιες πηγές είπαν στην «Κ» ότι η ρήτρα αυτή μπήκε και στο συμβόλαιο πώλησης της ΔΩΔΩΝΗΣ, καθώς ο εκκαθαριστής δεν μπορούσε έπειτα από εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων να έχει εκκρεμότητες ούτε να επιτρέψει να γίνει αναστροφή της πώλησης.
«Η υπόθεση του “Μιθριδάτη” ωστόσο κοινοποιήθηκε στον κ. Σαββίδη, παρόλο που δεν είχε καταλογισθεί το πρόστιμο».
Το πρόστιμο καταλογίσθηκε τελικά έπειτα από νέα πορισματική αναφορά του ΣΔΟΕ Θράκης τον Φεβρουάριο του 2015, λίγες ημέρες μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.