Σε θέματα «τεκμηρίωσης» , τεχνικής φύσεως, αναλώθηκε και η σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των δανειστών και τη συμμετοχή του Γ. Χουλιαράκη και Εφής Αχτσιόγλου.
Η απόσταση ωτόσο που χωρίζει τις δυο πλευρές παραμένει αγεφύρωτη, καθώς στη συνάντηση του Σαββάτου, που διεξήχθη σε δυο στάδια (υπήρξε μια δίωρη διακοπή 3-5 το απόγευμα), σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος που συμμετείχε, συζητήθηκαν τεχνικά θέματα ως προς την αναγκαιότητα μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ για τα οποία επιμένει το ΔΝΤ, που ήταν και το αρχικό αίτημα με το οποίο έφτασαν οι δανειστές στην Αθήνα.
Το αίτημα της ελληνικής πλευράς πως αυτό πρέπει να μειωθεί δεν έχει καταστεί εφικτό.
Χαρακτηριστική είναι ότι διαφωνία στο πόσοι Ελληνες τελικά πληρώνουν φόρο εισοδήματος ή στο συνταξιοδοτικό ποια είναι τα πραγματικά στοιχεία για το ύψος της δαπάνης του ελληνικού δημοσίου, καθώς υπάρχουν διαφορές και «στοιχεία που δεν είναι συγκρίσιμα».
Πρόκειται την πάγια θέση του ΔΝΤ το οποίο υποστηρίζει ότι στη χώρα μας η πλειονότητα των πολιτών δεν πληρώνει φόρο καθώς καλύπτεται από το υψηλό αφορολόγητο.
Όσον αφορά στο ασφαλιστικό η διαφορά έγκειται στο ποια στοιχεία προσθέτει η κάθε πλευρά για να υπολογίσει το βάρος που σηκώνει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Για το λόγο αυτό και αύριο θα συνεχιστούν οι συζητήσεις σε τεχνικά κλιμάκια, τα οποία συνεδριάζουν από την περασμένη Πέμπτη, και στη συνέχεια αν έχει υπάρξει πρόοδος θα ξαναγίνει συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής το απόγευμα της Δευτέρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την σημερινή συνάντηση συμφωνήθηκε να υπάρξουν τεχνικά κλιμάκια ακόμα και για τη στόχευση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, στο πλαίσιο του προγράμματος που προτείνει η ελληνική πλευρά, για τη δημιουργία τουλάχιστον 300.000 θέσεων εργασίας ως το 2020.
Επιπρόσθετα, τεχνικά κλιμάκια θα ασχοληθούν και με το θέμα των «αντίμετρων», των επεκτατικών δηλαδή δημοσιονομικών μέτρων τα οποία παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο αλλά συνάντησε την αντίδραση των πιστωτών που διαφώνησαν με κάποια εξ αυτών.
Σε ερώτηση αν οι δανειστές ζητούν μειώσεις συντάξεων από το 2018, το κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα», ενώ για τη συζήτηση αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2018 εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα σβήσει».
Υπάρχει ωστόσο αισιοδοξία ότι «θα σβήσει» το κενό του 2018.
πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ