Ρεαλιστικούς χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2018, ενώ εκτιμά πως είναι «εφικτό το καλοκαίρι του 2017 να βγούμε στις αγορές»,
«Θέλουμε να φτάσουμε σε ένα μεσομακροπρόθεσμο πλεόνασμα κάτω από το 3.5%. Το πώς θα φτάσουμε είναι θέμα της διαπραγμάτευσης», αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Ο ΥΠΟΙΚ υπεραμύνεται της ύπαρξης plan B τονίζοντας: «Φανταστείτε ο Κάμερον, ή ο Οσμπορν, ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου ή ακόμη ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, να μην είχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το Brexit, επειδή όλοι τους υποστήριζαν την παραμονή. Να είστε σίγουροι ότι σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα θα ήταν ένα καταστροφικό ντόμινο, όχι μόνο για την οικονομία της Αγγλίας αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη».
Για τη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης ένας συμψηφισμός επώδυνων μέτρων, όπου στις δύο πλευρές της ζυγαριάς υπάρχουν αντικοινωνικά ή αντιαναπτυξιακά μέτρα. «Με αυτή την έννοια, δεν συμφωνούμε στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και στην ενίσχυση του εργοδοτικού αυταρχισμού, όπως δεν συμφωνούμε σε ιδιωτικοποιήσεις που δεν εξασφαλίζουν την αναπτυξιακή προοπτική, το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα», αναφέρει.
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Σαμαρά, ο κ. Τσακαλώτος εκτιμά ότι «ο Αντώνης Σαμαράς σε συνεννόηση με τους πιο συντηρητικούς κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδίασε την "αριστερή παρένθεση" όταν κατάλαβε ότι το "success story" που έπαιξε το 2014 δεν του έβγαινε και ότι η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακόπτεται».
«Η αριστερή παρένθεση δεν ήταν απλά επικοινωνιακό τρικ, συνιστούσε πολιτικό σχέδιο, αφού μετέθεσε για το 2015 τα δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα που είχε συνομολογήσει η τότε κυβέρνηση και ταυτόχρονα δημιουργούσε όρους οικονομικής ασφυξίας για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζει.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗΚΥΒΕΡΝΗΣΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ