Το μέγα ζήτημα με την συνεχή και ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστών ή προσφύγων ή και των δύο μαζί έχει πολλές διαστάσεις και αναδεικνύει όλο και περισσότερο τα προβλήματα που υπάρχουν και που πλέον, δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από το χαλί.
Tης Θάλειας Χούντα*
Μέσα σε όλα αυτά που συμβαίνουν, ας εστιάσουμε σε κάποια βασικά:
Η γλώσσα μας είναι πλούσια σε λεξιλόγιο και πολλοί από τους ιθύνοντες «παίζουν» με τις ονομασίες των τόπων διαμονής όλων αυτών των ανθρώπων αλλά και με τους ίδιους τους ανθρώπους, που έφυγαν από τις πατρίδες τους και έφθασαν εδώ. Λες και η ονομασία θα αλλάξει την κατάσταση που πραγματικά υπάρχει.
Το οικονομικό είναι μεγάλο, επίσης, ζήτημα, αφού λίγο πολύ όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν κάποιο μεγάλο ή μικρό κέρδος με χρήματα που έρχονται από αλλού.
Οι ΜΚΟ χρηματοδοτούνται, τα συσσίτια χρηματοδοτούνται, οι τόποι διαμονής εκτός των σημείων υποδοχής χρηματοδοτούνται, οι αστυνομικοί που πηγαίνουν στα σημεία αυτά λαμβάνουν κονδύλιο πλέον του μισθού τους κλπ. Είναι εκείνο το λεπτό σημείο, που το «εγώ» μπαίνει πάνω από το «εμείς» και το κλασικό, ας βολευτώ εγώ προσωρινά και οι άλλοι ας κάνουν ό,τι θέλουν.
Πρέπει να εξετάζεται με μεγάλη προσοχή η χώρα προέλευσης του καθ’ ενός, δεδομένου ότι όλοι δεν προέρχονται από εμπόλεμες χώρες και πολλοί έχουν βρει την ευκαιρία για είσοδο στην Ελλάδα, σαν χώρα της Ε.Ε. με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επίσης, εδώ έχουν μέριμνα παντός είδους και υψηλού επιπέδου, ενώ αντιστοίχως οι ίδιοι δεν έχουν να πράξουν το παραμικρό.
Ο καιρός περνάει, οι εισερχόμενοι αυξάνονται και εν τέλει, τι γίνεται;
Το «κοινό μυστικό» επί της ουσίας είναι, ότι η χώρα μας υφίσταται μία έντονη αναδιάταξη και συγκεκριμένα, μεταβάλλεται ριζικά και απότομα η κοινωνική συνοχή της κάθε περιοχής, στην οποία εγκαθίστανται οι εισερχόμενοι.
Κάθε τοπική κοινωνία συνδέεται με σχέσεις συγγένειας, φιλικές, γνωριμιών και θρησκείας, οι οποίες έχουν πίσω τους πολλά χρόνια υποδομής. Η βίαιη, ως προς τον άμεσο χρόνο υλοποίησης, μεταβολή των σχέσεων αυτών είναι αναμενόμενο, να προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές και αναδιάταξη του κορμού στήριξης.
Και είναι βέβαιο, ότι θα υπάρξει αναδιάταξη, αφού πλέον εισέρχονται νέα ήθη, νέα έθιμα, νέες θρησκείες, νέες κοινωνικές γραμμές. Αυτές δε, σε βάθος χρόνου και αναλόγως του επί μέρους βαθμού αφομοιώσεως, θα οδηγήσουν και σε άλλες καταστάσεις π.χ. ομοιογένειας.
Οι αρμόδιοι πρέπει, να καταλάβουν το οριακό σημείο της κατάστασης και, αφού βάλουν όλα τα δεδομένα και τις παραμέτρους σε μακροπρόθεσμη βάση, να πάρουν εθνικές αποφάσεις με πρόγραμμα και σχέδιο.
Με κάθε σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, στον ανθρώπινο πόνο, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια αλλά πρώτα απ’ όλα στην Πατρίδα. Το τιμιότερο όλων των αγαθών!
- H Θάλεια Χούντα είναι δημοσιογράφος