Την 24ωρη λειτουργία Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ και άλλων πρωτοβάθμιων δομών Υγείας και τη χρήση ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου με Ιδιωτικό Τομέα) στην Πρωτοβάθμια Υγεία προαναγγέλλει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στη συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
Παράλληλα, ηλεκτρονικό σύστημα ραντεβού για να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς που λαμβάνουν Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) στις αναμονές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, πλήρης αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ με νομοσχέδιο που θα έρθει τον επόμενο μήνα, αλλά και μετακινήσεις κλινικών για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στα νοσοκομεία είναι ορισμένα από τα επόμενα βήματα της Αριστοτέλους.
«Πράγματι είμαστε αποφασισμένοι να είναι η χρονιά των νοσοκομείων. Γιατί όλες οι βαθμίδες του συστήματος Υγείας είναι σημαντικές αλλά οι νοσοκομειακές μονάδες είναι η σπονδυλική του στήλη. Ξεκινώντας λοιπόν από το βασικό, το ανθρώπινο δυναμικό, φτιάξαμε ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω του ΕΟΠΥΥ για την ψηφιοποίηση των δικαιολογητικών ώστε να γίνουν γρήγορα οι προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.
Για πρώτη φορά, διορίσαμε διοικητές με ρήτρα αποδοτικότητας και το νομοθετήσαμε. Δηλαδή ένα συμφωνητικό με ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες καλής λειτουργίας του νοσοκομείου με αξιολόγηση κάθε 3 μήνες. Ολοι νομίζω συμφωνούμε ότι χρειάζεται αποτελεσματικό και σύγχρονο μάνατζμεντ.
Ως προς τις υποδομές που είναι το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, τολμήσαμε κάτι πρωτοποριακό: Προκηρύξαμε διαγωνισμό για την υποβολή προτάσεων από τελειόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές των πολυτεχνικών και πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας σχετικά με παρεμβάσεις σε πτέρυγες και κλινικές ή τμήματα των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Ποιο είναι το ζητούμενο;
Εξυπνες λύσεις τόσο για την αποτελεσματικότερη λειτουργία και αναβάθμιση όσο και για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου. Πιστεύω σ’ αυτή τη διαδικασία γιατί εμπιστεύομαι τους νέους μας επιστήμονες. Παράλληλα θα δώσουμε τη δυνατότητα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα -και φυσικά δωρεάν για τον πολίτη- να ανανεωθούν ιατρικά μηχανήματα και υπηρεσίες με leasing.
Τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό. Και στην εύλογη ερώτηση «πού θα βρείτε τα λεφτά» σάς προλαβαίνω: Τα νοσοκομεία μας θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα». Αυτό αναφέρει ο κ. Κικίλιας και προσθέτει:
«Οι ΣΔΙΤ θα αφορούν στην κτιριακή αναβάθμιση, το management, την αγορά μηχανημάτων και υπηρεσιών, τη λειτουργία των νοσοκομείων. Το μοντέλο της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα χρησιμοποιείται ευρέως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και της Β. Αμερικής.
Δεν είναι κάτι αδοκίμαστο. Εχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα και σας διαβεβαιώνω ότι θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες Υγείας προς όφελος των ασθενών. Θα είναι μια μεταρρύθμιση-σταθμός για το ΕΣΥ.
Κέντρα Υγείας, ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ και όλες οι πρωτοβάθμιες δομές θα συνδεθούν σε ένα δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας που θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία και θα διευκολύνει τους πολίτες.
Αυτές τις δομές θα τις διοικεί manager και θα λειτουργούν 24/7 με τη λογική του group practice. Θα συμβάλλονται γιατροί του Δημοσίου, αλλά και ιδιώτες και με αυτόν τον τρόπο θα έχει κανείς τη δυνατότητα να βρίσκει εκεί τον γιατρό της εμπιστοσύνης του. Οι ΣΔΙΤ είναι ένα εργαλείο που βεβαίως θα χρησιμοποιηθεί και στην πρωτοβάθμια, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μονάδας.
Οι 2.500 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, όπως και αυτές των επικουρικών, είναι σημαντική, τονωτική ένεση στο ΕΣΥ.
Ομως, μέσω των 7 Υγειονομικών Περιφερειών έχουμε καταγράψει και δημιουργήσει μια «χάρτα Υγείας» με βάση τις ανάγκες του κάθε νοσοκομείου στα μεγάλα αστικά κέντρα και την περιφέρεια. Θα τονώσουμε το ΕΣΥ με επιμελητές β’, βάζοντας νέο αίμα στο νοσοκομεία μας και θα ξαναδώσουμε κίνητρα ώστε νέοι γιατροί και ειδικευόμενοι να μείνουν στον τόπο τους. Παράλληλα μελετάμε μετακινήσεις κλινικών. Να δώσω ένα απλό παράδειγμα.
Το νοσοκομείο «Σωτηρία» έχει 8 πνευμονολογικές κλινικές και καμία ορθοπεδική και το «Ασκληπιείο Βούλας» έχει 6 ορθοπεδικές κλινικές και καμία πνευμονολογική. Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε μία κλινική από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.
Η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης και προσωπικό όραμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο χάνονται 20.000 ζωές και έχουμε 700.000 ημέρες νοσηλείας από το κάπνισμα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Θέλω λοιπόν να πω ένα μεγάλο «μπράβο» πρώτα στους καπνιστές που διέψευσαν τις Κασσάνδρες και αποφάσισαν να σεβαστούν την απαγόρευση.
Ξέρω ότι είναι δύσκολο στη διασκέδασή σου να βγαίνεις έξω για να καπνίσεις και δείχνει ότι έχουμε όλοι μαζί, καπνιστές και μη καπνιστές, αλλάξει νοοτροπία.
Δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες 39 και άνω
Σε λίγες μέρες φέρνουμε νομοσχέδιο για τη δημόσια Υγεία στη Βουλή. Για τον οριζόντιο προληπτικό έλεγχο σε βασικές νόσους, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα νεοπλάσματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, που ρυθμίζουν βασικούς συμπεριφορικούς και κοινωνικούς κινδύνους από τον τρόπο ζωής μας. Δηλαδή την καθιστική ζωή, το κάπνισμα, τη διατροφή, το αλκοόλ, την άθληση. Σιγά σιγά, θα μεταφέρονται πόροι από την περίθαλψη στην πρόληψη, έτσι ώστε να προλαμβάνονται όλοι αυτοί οι σημαντικοί κίνδυνοι. Ξεκινάμε με οριζόντιες δωρεάν μαστογραφίες για τις γυναίκες από 39 ετών και πάνω.
Νομοσχέδιο σε έναν μήνα για αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ
Είμαστε συνεπείς σε μία βασική προεκλογική μας δέσμευση. Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν ταλαιπωρούνται πλέον στις ουρές του ΕΟΠΥΥ και παίρνουν τη θεραπεία τους απευθείας από τις ιδιωτικές κλινικές. Σε λίγες μέρες ξεκινά η διανομή των φαρμάκων για τους περιπατητικούς ασθενείς και τους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας στα φαρμακεία της γειτονιάς τους. Προχωρά επίσης το ηλεκτρονικό σύστημα ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ και άλλες κατηγορίες ασθενών έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται με άσκοπες αναμονές. Αλλωστε, όλος ο ΕΟΠΥΥ θα αναδιαρθρωθεί σημαντικά με νομοσχέδιο που θα φέρουμε τον Φεβρουάριο».