Στο λιμάνι Λεμεσού αναμένεται να δέσει σε μερικές ώρες το πλοίο-γεωτρύπανο "Stena IceMax", το οποίο θα διενεργήσει γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας Exxon Mobil.
Το Σάββατο, οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσαν οδηγία προς ναυτιλομένους για τον στόχο "Δελφίνο" στο τεμάχιο 10, με ισχύ μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου.
Αρμόδια πηγή δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το γεωτρύπανο αναμένεται στην Κύπρο, εντός του προκαθορισμένου χρονικού πλαισίου και πως όλα βαίνουν βάσει του συμφωνημένου προγράμματος.
Επιβεβαίωσε, παράλληλα, ότι η εκδοθείσα NAVTEX, αφορά στο στόχο "Δελφίνο".
Σύμφωνα με την οδηγία προς ναυτιλομένους, δημιουργείται ζώνη ασφαλείας ακτίνας 500 μέτρων γύρω από το "Stena IceMax", η παραβίαση της οποίας αποτελεί ποινικό αδίκημα.
Οι γεωτρητικές εργασίες της ExxonMobil αναμένεται να ξεκινήσουν στις 15 Νοεμβρίου.
Αμερικανικά κατασκοπευτικά στην Κύπρο
Όπως αναφέρει το sigmalive.com η γεώτρηση θα καταδείξει το μέγεθος και την ποιότητα του κοιτάσματος, θα καθορίσει εν πολλοίς τις γεωστρατηγικές συμμαχίες, αλλά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Η ευθυγράμμιση των συμφερόντων Κύπρου - ΗΠΑ - Ισραήλ - Ελλάδας - Αιγύπτου καθίσταται πρόβλημα για την Τουρκία, η οποία επιχειρεί να επιβάλει κυριαρχία και στη θάλασσα.
Παράμετρος που δεν μένει απαρατήρητη από τους Αμερικανούς, οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, αξιοποιούν το Ακρωτήρι για τα κατασκοπευτικά τους αεροσκάφη U-2.
Αμερικανική «ομπρέλα» για τη γεώτρηση
Όπως αναφέρει το hellasjournal η πρώτη γεώτρηση γίνεται με πολιτική και στρατιωτική στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης.
Σε πολιτικό επίπεδο, εντός της εβδομάδας, αναμένεται στη Λευκωσία ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον. Η έλευση του Αμερικανού αξιωματούχου αποτελεί και μήνυμα προς την Άγκυρα να μην προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια κατά τη διάρκεια των γεωτρήσεων. Οι Αμερικανοί δεν έχουν καμία ανησυχία για το θέμα αυτό.
Πάντως όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπάρχει έντονη παρουσία πολεμικών πλοίων, που δεν συνδέεται κατά ανάγκη με τις εξελίξεις στα ενεργειακά.