Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ θα ανακοινώσει επίσημα μια νέα συμφωνία προκειμένου να «ανοίξει» η Ευρωπαϊκή Ένωση σε περισσότερες εξαγωγές βοδινού κρέατος μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων από άλλα κράτη, νωρίτερα αυτό το έτος, δήλωσαν πηγές που σχετίζονται με το αντικείμενο.
Ο Robert Lighthizer, εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το εξωτερικό εμπόριο και ο ευρωπαίος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες εντός της ημέρας θα υπογράψουν συμφωνία για αύξηση της ποσότητας αμερικανικού βοείου κρέατος που μπορεί να πωληθεί στην αγορά της ΕΕ, αναφέρει το newmoney.
Οι αμερικανοί κτηνοτρόφοι θα έχουν δικαίωμα να εξάγουν σχεδόν το 80% – ή 35.000 τόνους – της ετήσιας ποσόστωσης της ΕΕ για εισαγωγές βόειου κρέατος, χωρίς ορμόνες, για επτά χρόνια, με αρχική κατανομή περίπου 40%, είχαν δήλωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι τον Ιούνιο.
Η κυβέρνηση Τραμπ, τον ίδιο μήνα, εξασφάλισε μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά βοείου κρέατος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η Ε.Ε. έπεισε την Αυστραλία, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη να παραχωρήσουν, υπέρ των ΗΠΑ, μέρη της ποσόστωσης εισαγωγής.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες ο Lighthizer ζήτησε να πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή υπογραφής σε μια προσπάθεια να επιδείξει πρόοδο στο πρόγραμμα διμερούς εμπορίου.
Η ποσόστωση εισαγωγών στην Ε.Ε. αμερικανικού βόειου κρέατος είχε οριστεί πριν από μια δεκαετία για να διευθετηθεί μια διατλαντική διαμάχη η οποία είχε αρχίσει από την απαγόρευση εισαγωγής στην Ε.Ε. κρέας βοοειδών που έλαβαν αυξητικές ορμόνες. Οι κανόνες του ΠΟΕ απαιτούσαν να διατεθούν οι ποσότητες σε άλλα κράτη, ενώ η Αυστραλία, η Αργεντινή και η Ουρουγουάη σταδιακά αντικατέστησαν τις ΗΠΑ στο κομμάτι των εισαγωγών.
Ενώ οι όγκοι είναι σχετικά μικροί, η κίνηση θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική βελτίωση στον εξαγωγικό τομέα κρέατος των ΗΠΑ, ο οποίος έχει υποστεί βλάβη από εμπορικές διαφορές. Σημειώνεται ότι η αξία των εξαγωγών βοείου κρέατος στις ΗΠΑ το 2018 έφτασε τα 8,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας.
Η ανακοίνωση έρχεται σε μια στιγμή όπου ο Τραμπ απειλεί την Ευρώπη με επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά εισαγόμενα ήδη στις ΗΠΑ. Οι ανησυχίες είναι πιό έντονες στην Γαλλία καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος απειλεί με δασμούς το γαλλικό κρασί, ως αντίποινα για τον φόρο που επέβαλε η Γαλλία στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, γνωστό και ως ψηφιακό φόρο ο οποίος και επηρεάζει τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων αυτών.
Οι Η.Π.Α. και η ΕΕ εργάζονται στην κατέυυθυνση μιάς περιορισμένης εμπορικής συμφωνίας που θα μείωνε τους δασμούς στις βιομηχανίες, αλλά έχει δημιουργήσει προβληματισμό σχετικά μετο αν θα συμπεριληφθούν και οι τομείς της γεωργίας – κτηνοτροφίας στις διαπραγματεύσεις.