Η υποχρεωτική έξωσή της απ’ την Προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια αναρωτηθήκαμε αν υπήρχε κάποιου είδους «διαπλοκή» μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Βασιλικής Θάνου.
Του Άρη Δημοκίδη
Πρώτα τη διόρισε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου τον κρίσιμο Ιούλιο του ’15 (προσπερνώντας 9 αρχαιότερους υποψήφιους για τη θέση!) χάρη στο οποίο έγινε και υπηρεσιακή Πρωθυπουργός, κι ύστερα έκανε ό,τι μπορούσε για να επεκτείνει τα όρια συνταξιοδότησης της ώστε να μείνει Πρόεδρος του Αρείου Πάγου (πράγμα για το οποίο πολέμησε πολύ κι η ίδια).
Όταν απέτυχε η επέκταση των ορίων, ο κ. Τσίπρας την τοποθέτησε ως άμισθη προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, μια μάλλον περίεργη μετάβαση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.
Ακόμα περισσότερες αντιδράσεις προκάλεσε όταν αποδέχτηκε την πρόταση του Τσίπρα να διοριστεί Πρόεδρος της ανεξάρτητης Επιτροπής Ανταγωνισμού. Να σημειωθεί πως η θέση αυτή, σε αντίθεση με την προηγούμενη, δεν ήταν άμισθη αλλά έμμισθη.
Ο διορισμός της υπερψηφίστηκε βέβαια απ’ τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά και -έκπληξη- από τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει τότε ότι η τοποθέτηση της Συμβούλου του Πρωθυπουργού ως Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν απολύτως ασύμβατη με τον ρόλο και την αποστολή μιας Ανεξάρτητης Αρχής.
Η ΝΔ τόνισε τότε ότι όταν γίνει κυβέρνηση θα ακύρωνε την τοποθέτησή της, αλλά η ίδια η κα Θάνου σε δημοσιογράφους δήλωσε: «Δε μπορεί να με διώξει κανείς, μόνο αν παραιτηθώ».Φυσικά δεν παραιτήθηκε, και τώρα η νέα κυβέρνηση θέσπισε ασυμβίβαστο για όσους κατείχαν θέσεις σε γραφεία πρωθυπουργού ή υπουργών και μάλιστα αναδρομικά.
Ποιος έπληξε στ’ αλήθεια την αξιοπρέπειά της;
Είναι ίσως ένα άδοξο τέλος για την καριέρα της 68χρονης πλέον Βασιλικής Θάνου που έχοντας περάσει κατά πολύ το όριο συνταξιοδότησης έμοιαζε να μην θέλει να πάει με τίποτα σπίτι της: Πρώτα δεν έφευγε από Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, έπειτα δέχτηκε να είναι Σύμβουλος κι ακόμα πιο μετά έμμισθη Πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής, παρότι παλιότερα δήλωνε
Είναι φωτογραφική η διάταξη που την διώχνει; Ναι, σίγουρα. Ταυτόχρονα είναι και σωστή, και ορθώς θα ισχύσει κι από δω και πέρα. (Αν τολμήσει η ΝΔ να προτείνει για πρόεδρο παρόμοιο «γαλάζιο» άτομο θα φάει δικαίως ακόμα μεγαλύτερο κράξιμο.) Η έκπληξη δεν είναι πως καθιερώνεται ασυμβίβαστο, αλλά ότι δεν υπήρχε μέχρι τώρα.
Πλήττει την αξιοπρέπειά της η απομάκρυνσή της και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται; Ναι, σίγουρα. Όμως ήταν οι μεταπηδήσεις της απ’ την Προεδρία του Αρείου Πάγου στη θέση της Συμβούλου κι έπειτα στην Προεδρία της Επιτροπής που αμαύρωσαν πρώτα την αξιοπρέπειά της.
Το ότι δέχτηκε να εκλεγεί με τις ψήφους της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ είναι κάτι που δεν θα ξεχαστεί.
Ο Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ως «κυβερνητική παρέμβαση» το σωστότατο ασυμβίβαστο που θα οδηγήσει στην αποχώρηση της κας Θάνου, χωρίς βέβαια να καταγγείλει ποτέ ως κυβερνητική παρέμβαση το ότι (και κυρίως το πώς) την έβαλε εκεί το κόμμα του…
"Σκάνδαλο" ήταν ο διορισμός της πρώην Νομικής Συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα στη θέση της Προέδρου της Επιτροπής. Όχι ένα νομοσχέδιο που φροντίζει να μη ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο, και προστατεύει την ανεξαρτησία του θεσμού από παρόμοιες πολιτικές μεθοδεύσεις. https://twitter.com/papadimoulis/status/1157586443813949440 …
Dim. Papadimoulis✔@papadimoulis
Η ωμή και «φωτογραφική» κυβερνητική παρέμβαση, πλήττει την ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με μεταμεσονύχτια προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο. Φέρνω το θέμα άμεσα στην Κομισιόν, με επείγουσα ερώτηση που καταθέτω προς την αρμόδια Επίτροπο Μαρ.Βεστάγκερ: https://left.gr/news/skandalodis-metamesonyhtia-prosthiki-sto-polynomoshedio …
Να σημειωθεί πως κάποια χρόνια πριν αποδεχτεί τη θέση στην ανεξάρτητη αρχή, είχε εκφραστεί κατά της αποδοχής θέσεων σε ανεξάρτητες αρχές από συνταξιούχους δικαστέςμε το επιχείρημα ότι μπορεί να κατηγορηθούν ότι αποδέχονται πολιτικό πατρονάρισμα ή ακόμα ότι εμπλέκονται σε σκιώδεις επιχειρηματικές συναλλαγές.
«Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται κομματικά και άλλα γραφεία και να αποδέχονται νέες θέσεις, ειδικά καλά αμειβόμενες όπως του επικεφαλής ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής» έλεγε σε συνεδρίαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων το 2009.
«Οι συνταξιούχοι δικαστές θα πρέπει να διαφυλάσσουν την προσωπική τους αξιοπρέπεια αλλά κυρίως το κύρος και την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος» είχε συμπληρώσει, όμως μερικά χρόνια μετά η ίδια δεν φρόντισε να διαφυλάξει την προσωπική της αξιοπρέπεια…
«Αφού αναξιοπρεπώς κατέλαβε τη θέση τής προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θα ήταν μάταιο να περιμένεις ότι θα παραιτηθεί αξιοπρεπώς» διάβασα στο fb της Athens Review οf Books, και είναι ένα σχόλιο που συμπυκνώνει άψογα την υπόθεση.
ΠΗΓΗ: mikropragmata.lifo.gr