Απόδραση από την σκληρή πραγματικότητα για τον ίδιο και την κυβέρνησή του, αναζητά ο πρωθυπουργός έπειτα από τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων ετών για την Ελλάδα.
Μια απόδραση που εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι μπορεί να γίνει αυτή την ώρα μόνο μέσω ενός σαρωτικού και συνάμα επικοινωνιακού ανασχηματισμού, αναφέρει το in.gr.
Μιας αναδόμησης που θα εμπεριέχει το χαρακτηριστικό της «τιμωρίας» των εμπλεκόμενων στο «Βατερλό» της προηγούμενης εβδομάδας που οδήγησε στο θάνατο 87 ανθρώπους. Αλλά και που θα γίνει όποτε ο Αλέξης Τσίπρας το επιλέξει έτσι ώστε να δείξει «ποιος είναι το αφεντικό» -ακόμη- κι ότι δεν εκβιάζεται, ούτε πιέζεται από την αντιπολίτευση που ζητά παραιτήσεις.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στην αναδόμηση της κυβέρνησης πριν από το 15αύγουστο, κάτι που άλλωστε είχε στο νου του. Η εθνική τραγωδία που έπληξε τη χώρα επιταχύνει τις εξελίξεις και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν ανατροπές στο υπουργικό συμβούλιο. Η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση ήταν, όπως όλα δείχνουν, η τελευταία με την παρούσα μορφή, και πολλοί από τους υπουργούς δεν θα βρίσκονται στο επόμενο υπουργικό.
Εγκλωβισμένος ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πολιτικό και το επικοινωνιακό «Βατερλό» της προηγούμενης εβδομάδας, δεν θα μπορούσε παρά να προχωρήσει σε μια κίνηση η οποία θα εμπεριέχει και τον εντυπωσιασμό και την ουσία. Οι φλόγες στο Μάτι «σκότωσαν» και το αφήγημα της κυβέρνησης για το τέλος της οικονομικής κρίσης.
Τέλος οι φιέστες
Ακόμη και να ήθελε το Μαξίμου να οργανώσει φιέστες μετά τις 20 Αυγούστου, κάτι τέτοιο πλέον είναι αδύνατον. Όπως αδύνατον είναι να περάσει στην κοινωνία ένα νέο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», όταν όλοι μοιάζουν παγωμένοι από το εθνικό δράμα.
Με τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να δείξει στους πολίτες ότι η κυβέρνηση κάνει μια νέα αρχή, με νέα πρόσωπα κι ένα εθνικό σχέδιο για την αλλαγή του κράτους. Τα όσα είπε χθες στο υπουργικό είναι ενδεικτικά των κινήσεων που θα κάνει. Αντί να ζητήσει παραιτήσεις για το έγκλημα στο Μάτι, θα διώξει υπουργούς δια του ανασχηματισμού. Κι αντί να εξηγεί στον κόσμο τι προτίθεται να πράξει μέχρι τις εκλογές θα φτιάξει μια νέα κυβέρνηση με στελέχη «καμικάζι» που θα επιχειρήσουν να αντιστρέψουν το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταλάβει ότι η φονική πυρκαγιά και τα όσα έγιναν, από το φιάσκο της σύσκεψης στο κέντρο επιχειρήσεων μέχρι την κοινή συνέντευξη τύπου Τόσκα – Τζανακόπουλου, έχουν πληγώσει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση. Και φυσικά κατέστρεψαν οποιαδήποτε ελπίδα ανάκαμψης των δημοσκοπικών ποσοστών της. Η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει πολύ λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών. Οι επόμενες μετρήσεις που θα περιλαμβάνουν και το τραγικό γεγονός στο Μάτι και την αποτυχημένη διαχείριση της κυβέρνησης και το αλαζονικό ύφος που επέδειξαν, θα είναι κόλαφος. Το γνωρίζουν και γι’ αυτό θα κάνουν όποιες κινήσεις μπορούν για να περιορίσουν τη ζημιά.
Ο κύβος ερρίφθη
Μια από αυτές τις κινήσεις είναι και ο ανασχηματισμός. Όπως λένε οι πληροφορίες, ο κύβος ερρίφθη. Ο Τσίπρας θα διώξει τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας.
Στο μάτι του κυκλώνα έχουν βρεθεί οι κ. Τόσκας, Σκουρλέτης, Καμμένος, Σπίρτζης και Τζανακόπουλος για διαφορετικούς λόγους. Θα έχει ενδιαφέρον αν ο πρωθυπουργός θα σηκώσει το βάρος να διώξει όλους τους παραπάνω όπως και κορυφαίους υπουργούς που δεν είχαν σύνδεση με το τραγικό γεγονός.
Αν θελήσει να δείξει ότι γίνεται μια νέα αρχή θα πρέπει να αλλάξει και τους υπουργούς στο υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε νέα πρόσωπα να αναλάβουν το διαφημιζόμενο από χθες οικιστικό σχέδιο.
Γρίφος η στάση του Πάνου Καμμένου αν απομακρυνθεί από το Πεντάγωνο, μιας και η παραμονή του θα ήταν σήμα ότι τίποτε δεν άλλαξε. Ο Τσίπρας βρίσκεται σε δίλημμα. Να τον απομακρύνει από το Αμυνας και να τον τοποθετήσει σε άλλο υπουργείο, που θα είναι λιγότερο εκτεθειμένος στην οργή της κοινωνίας ή μήπως να τον κρατήσει αναλαμβάνοντας το ρίσκο της λαϊκής δυσαρέσκειας;
Οι οικονομικοί υπουργοί;
Και ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι αποφάσεις για το οικονομικό επιτελείο, αν θα αλλάξουν υπουργοί όπως οι κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος. Όπως και ποια νέα πρόσωπα θα κληθούν για να υπηρετήσουν μια κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας της. Πιθανότατα ο κ. Τσίπρας να επιλέξει νέα και άφθαρτα πρόσωπα όπως οι Ζαχαριάδης και Ηλιόπουλος, η Ρ. Σβίγγου, ο κ. Στάικος, άλλα πρόσωπα από το χώρο των κινημάτων που δεν έχουν την έξωθεν κακή μαρτυρία και μπορούν να πείσουν τους πολίτες ότι κάτι άλλαξε.
Πάντως, ένας ανασχηματισμός που θα περιοριστεί σε διορθωτικές κινήσεις ή σε αλλαγές ήσσονος σημασίας θα κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στην κυβέρνηση.
Πάντως, από την πλευρά της αντιπολίτευσης θα συνεχίσουν να πιέζουν την κυβέρνηση για παραίτηση και να καταγγέλλουν το σχέδιο του Τσίπρα να μεταφερθούν τα φώτα της δημοσιότητας από το «έγκλημα του Ματιού», σε έναν ανασχηματισμό για μια κυβέρνηση που, όπως λένε, πνέει τα λοίσθια.