Αν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας το μεσημέρι της Τρίτης αποτελούσαν ανασχηματισμό θα χαρακτηρίζονταν ως «ανασχηματισμός Σκυλακάκη» ή «ανασχηματισμός Τσακλόγλου». Ωστόσο, οι τροποποιήσεις είναι μάλλον λειτουργικές βελτιώσεις και στοχευμένες προσθήκες με στόχο την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων (Ταμείο Ανάκαμψης, εργασία, περιβάλλον κ.α.) παρά σαρωτικός, δομικός ή ακόμα και ήπιος μετασχηματισμός της κυβερνητικής ομάδας.
Όπως επισημαίνουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου δεν υπήρχε λόγος στην παρούσα φάση για αντικατάσταση υπουργών καθώς η κυβέρνηση απολαμβάνει υψηλά ποσοστά αποδοχής στο σύνολο των σφυγμομετρήσεων. Για τον λόγο αυτό προτιμήθηκε ένας οργανωτικός ελιγμός με την αναβάθμιση δύο υφυπουργών και την προσθήκη τριών νέων προσώπων ώστε να τρέξει άμεσα η κατάρτιση του σχεδίου για την υλοποίηση των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης αλλα και για να καλυφθούν ορισμένα κενά.
Παράλληλα, η αναβάθμιση του κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη που ανήκει στον φιλελεύθερο χώρο και η ενεργοποίηση σε κρίσιμο πόστο του καθηγητή Παναγιώτη Τσακλόγλου ο οποίος προέρχεται απο την κεντροαριστερά επαναφέρει στο προσκήνιο και την φιλοσοφία του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιλέγει ικανά πρόσωπα χωρίς στεγανά και ιδεολογικές αγκυλώσεις προκειμένου να τρέξουν κρίσιμους εθνικούς φακέλους.
Στην προκειμένη περίπτωση οι κ.κ. Σκυλακάκης – Τσακλόγλου θα μετέχουν στην ευρύτερη κυβερνητική ομάδα που θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει τον οδικό χάρτη αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Σκυλακάκης αναβαθμίζεται απο υφυπουργός σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών. Διατηρεί τις νευραλγικές αρμοδιότητες που ήδη κατέχει και οι οποίες αφορούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ενώ παράλληλα αναλαμβάνει ρόλο – κλειδί για το εθνικό σχέδιο στήριξης και ανασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Τσακλόγλου αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Να σημειωθεί ότι ο γνωστός ακαδημαϊκός έχει ειδίκευση σε ζητήματα οικονομικής ανισότητας, φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού, οικονομικών αποδόσεων της εκπαίδευσης και αναδιανεμητικού ρόλου του κράτους
Πέραν αυτών, όσοι γνωρίζουν καλά τα θέματα ανάπτυξης και πραγματικής οικονομίας θεωρούν σημαντική και την αναβάθμιση του υφυπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Το τρίτο σκέλος των κυβερνητικών αλλαγών αφορά την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ καθώς δύο στελέχη της επιστρατεύονται απο την εκτελεστική εξουσία προκειμένου να καλύψουν κρίσιμα κενά.
Η κυρία Ζωή Ράπτη, βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών, τοποθετείται υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας ενώ ο κ. Νίκος Ταγαράς, βουλευτής Κορινθίας, αναλαμβάνει υφυπουργός Περιβάλλοντος.
Στις 13:00 η ορκωμοσία
Η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης θα γίνει σήμερα στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο.
Να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι με τις αλλαγές επιδιώκεται:
- Η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων.
- Η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος.
- Η οργανωτική ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας.
- Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κλιματικής Αλλαγής.
Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι “ο Πρωθυπουργός επιλέγει πρόσωπα από τη Βουλή και την κοινωνία διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με κριτήρια τις ικανότητες και τη διάθεση για προσφορά, «ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές».
Η τελευταία αποστροφή φαίνεται πως «φωτογραφίζει» κυρίως τον νέο Υφυπουργό Εργασίας, Πάνο Τσακλόγλου, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, σηματοδοτώντας το άνοιγμα της κυβέρνησης και προς αυτό το ακροατήριο.
Σε διάταξη μελλοντικής μάχης
Την ίδια ώρα, η «συμπλήρωση» των όποιων κενών από πλευράς του κ. Μητσοτάκη συνιστά και προβολή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων δίνει στο εξής ισχυρό ρόλο στα χαρτοφυλάκια Οικονομικών και Ανάπτυξης και μάλιστα σε βάθος τριετίας, μετά από τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής.
Επιπλέον, αντικείμενο των κυβερνητικών αλλαγών αποτέλεσε και η ενίσχυση του Τομέα Υγείας, καθώς η υγειονομική κρίση της πανδημίας, ταυτόχρονα με το σχέδιο για ένα νέο ΕΣΥ, οδήγησαν στην οργανωτική τόνωση του υπουργείου. Διαρκής, ωστόσο, κυβερνητική προτεραιότητα παραμένει η Απασχόληση κι οι νέες θέσεις εργασίας, επιτρέποντας την είσοδο του κ. Τσακλόγλου στην κυβέρνηση.
Για το Μέγαρο Μαξίμου, «οι δυνάμεις αναδιατάσσονται, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες», τη στιγμή που «τέτοιου τύπου “οργανωτικές αναδιατάξεις” στην κυβέρνηση έγιναν και κατά το παρελθόν, είτε με την συγκρότηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, είτε με τον ορισμό υφυπουργού Άμυνας με ειδικές αρμοδιότητες» υπενθύμιζαν με νόημα κυβερνητικές πηγές, καταλήγοντας «πρόκειται για “βελτιωτική αναπροσαρμογή ενός ήδη επιτυχημένου κυβερνητικού σχήματος”. Πρόκειται για έμπρακτη απόδειξη της ευελιξίας που χαρακτηρίζει τον Πρωθυπουργό που “αναδιατάσσει την κυβερνητική ομάδα για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις”».