Σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2017 στο ξενοδοχείο
NJV Athens Plaza, το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (CRI) παρουσίασε στοιχεία για την πορεία της Εταιρικής Υπευθυνότητας στην Ελλάδα από το 2008 και την σημαντική συμβολή του Εθνική Δείκτη (CRI Index), παρουσία δημοσιογράφων και εκπροσώπων επιχειρήσεων.
Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων του Δείκτη CR Index στην Ελλάδα, ο οποίος εκπροσωπείται αποκλειστικά από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης, φιλοξένησε ως ομιλητές ανώτατα στελέχη Εταιρικής Ευθύνης από επιχειρήσεις που συμμετέχουν επί σειρά ετών κι έχουν διακριθεί στο Δείκτη CR Index και CRI Pass, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, ο Όμιλος ΟΤΕ, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η WIND, η MSD, ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου που παρουσίασαν καλές πρακτικές και οφέλη μέσα από την συμμετοχή τους στον σημαντικό αυτό θεσμό.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, κ. Δημήτρης Μαύρος, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και στον χαιρετισμό του τόνισε: «Η προσήλωση των επιχειρήσεων στην στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης και η ένταξη σ’ αυτή των πρακτικών και πολιτικών της Εταιρικής Ευθύνης, αποδεικνύεται απολύτως αναγκαία, ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική συγκυρία. Όπως αποδεικνύουν μετρήσεις και μελέτες του Οργανισμού Business in the Community της Αγγλίας, η ΕΚΕ συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομικής απόδοσης των επιχειρήσεων, και τις βοηθάει να αντιμετωπίσουν περιόδους ύφεσης, σαν αυτή που ζούμε τα τελευταία χρόνια.»
Ο κ. Νίκος Αυλώνας, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου, που ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης παρουσίασε σημαντικά στοιχεία όπως η αύξηση των επιδόσεων των επιχειρήσεων στην Εταιρική Υπευθυνότητα, με το ποσοστό του μέσου όρου επίδοσης να αυξάνεται από 55% το 2008 στο 81% το 2016 όπως και την σημαντική άνοδο της Εταιρικής Υπευθυνότητας δεδομένης της συμμετοχής 40 επιχειρήσεων διαχρονικά στον δείκτη που αναλογούν στο 5% περίπου του ΑΕΠ της χώρας και συνολικά απασχολούν 40.000 εργαζομένους. Όπως δήλωσε ο κ. Αυλώνας, «φαίνεται πως η οικονομική κρίση, παρά τα φαινόμενα, ενίσχυσε την επιθυμία των επιχειρήσεων να ασχοληθούν συστηματικά με την Εταιρική Υπευθυνότητα, με αποτέλεσμα να αυξήσουν την θετική συμβολή τους στους εργαζόμενους τους, στην κοινωνία και στο περιβάλλον.»
Στη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε οι ομιλητές επεσήμαναν ότι «το CR Index είναι «κουλτούρα», υποστηρίζει την κουλτούρα της επιχείρησης και τονώνει την υπερηφάνεια των εργαζομένων», ενώ επίσης αναφέρθηκε ότι «το CR Index δεν έχει σχέση με βραβεία και διακρίσεις, αλλά είναι ένας σημαντικός θεσμός για τις εταιρείες και για τη χώρα».
Πιο συγκεκριμένα. η κα Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ, δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο για την αξιολόγηση της πορείας μας σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης. Από το 2008, που ξεκινήσαμε να συμμετέχουμε στον δείκτη CRI, μέχρι το 2016 που αποσπάσαμε τη διάκριση «Diamond», έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου, επανεξετάζοντας τη στρατηγική μας, κάνοντας βελτιώσεις και αξιοποιώντας την τεχνογνωσία από τις διεθνείς πρακτικές. Έτσι, καταφέραμε να κάνουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη μέρος του DNA του Ομίλου ΟΤΕ και των ανθρώπων του - και όχι μία αποσπασματική πρακτική». Σύμφωνα με τον κ. Δημήτριο Δημόπουλο, Διευθυντή της Μονάδας Περιβάλλοντος της Τράπεζας Πειραιώς, «ο Δείκτης αποτελεί ένα αναγνωρισμένο στρατηγικό εργαλείο αξιολόγησης το οποίο βοηθάει τις επιχειρήσεις να αναβαθμίζουν συνεχώς τις πρακτικές αειφορίας, να ενισχύσουν τη διαφάνεια προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και παράλληλα να βελτιώσουν τη φήμη τους». Όπως τόνισε ο κ. Μάνος Ιατρέλης, CSR Manager της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας: «Το σχήμα του παγόβουνου δεν είναι τυχαίο. Για να φτάσεις στην κορυφή υπάρχει μια ανηφόρα που την ανεβαίνεις μόνο με συνεχή επικοινωνία και συλλογική προσπάθεια από όλα τα τμήματα και με απώτερο σκοπό η γενικότερη στρατηγική της εταιρείας να αγκαλιάσει τη Βιώσιμη Ανάπτυξη». Στην ερώτηση γιατί αποφάσισαν να συμμετέχουν, η απάντηση «σίγουρα δεν είναι για να πάρουμε άλλη μια διάκριση», όπως τόνισε ο κ. Γιώργος Τσαπρούνης, Ανώτερος Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της WIND, «αλλά γιατί χρησιμοποιούμε το Δείκτη ως εργαλείο αυτοανίχνευσης ευάλωτων σημείων και επαναπροσδιορισμού πολιτικών, διαδικασιών ακόμα και στρατηγικών προσεγγίσεων σε θέματα Εταιρικής Υπευθυνότητας.» Η κα Σέβη Σφακιανάκη, Senior Policy and Communication Manager της MSD, ανέφερε: «Λαμβάνοντας μέρος στο CRIndex για πρώτη φορά και κατακτώντας τη διάκριση Silver, καταλάβαμε ότι υπάρχουν πολλές ενέργειες που πρέπει να καλύψουμε αναφορικά με την εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αξιολογήσαμε της ενέργειες που έχουν ήδη γίνει απέναντι στους ανθρώπους μας, την κοινωνία, το περιβάλλον και την αγορά μας». Στη συνέχεια η κα Θωμαή Ευαγγέλου, Διευθύντρια Ολοκληρωμένης Διοίκησης και Εσωτερικού Έλεγχου της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου επεσήμανε: «Ξεκινώντας το εγχείρημα της εταιρικής υπευθυνότητας μέσα από το CRI Pass, πατήσαμε πάνω σε ένα οικοδόμημα, τη διαχείριση συστημάτων, από τo οποίo προέκυψαν οι στόχοι της εταιρείας μας, τους οποίους καταφέραμε να εκπληρώσουμε, με πρωταρχικό μέλημα την προστασία του οδηγού».
Ο Δείκτης CR Index πραγματοποιείται φέτος για 10η συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο, με σκοπό να συνεχίσει να στηρίζει και να επιβραβεύει την Εταιρική Υπευθυνότητα. Για 4η χρονιά πραγματοποιείται και το CRI Pass, το πρώτο εργαλείο που «εισάγει» κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα της Εταιρικής Ευθύνης.
Οι δηλώσεις συμμετοχής για το CR Index 2017-2018 θα ολοκληρωθούν στις 15 Νοεμβρίου 2017.
Τι είναι o Εθνικός Δείκτης Εταιρικής Υπευθυνότητας (CR Index)
O CR Index αναπτύχθηκε από το Business in the Community το 2002, σε συνεργασία με αναλυτές του City of London και εκπροσώπους επιχειρήσεων, μέσω μίας σειράς διαβουλεύσεων και εργαστηρίων στα οποία συμμετείχαν περισσότερες από 80 εταιρείες, καθώς και άλλα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη. Ο Δείκτης Εταιρικής ευθύνης είναι το πιο αναγνωρισμένο εργαλείο συγκριτικής αξιολόγησης των εταιρειών ως προς τις επιδόσεις τους σε θέματα ΕΚΕ, με βάση διεθνή κριτήρια.
Στην Ελλάδα o CR Index αντιπροσωπεύεται αποκλειστικά από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία) σε συνεργασία με το BITC. Πρωταρχικός στόχος του Ινστιτούτου είναι να παρέχει στις Ελληνικές Επιχειρήσεις και Οργανισμούς ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο αξιολόγησης των επιδόσεών τους σε θέματα ΕΚΕ, για την καλύτερη ενσωμάτωσή της στη στρατηγική και την πρακτική τους.
Τι είναι το CRI Pass
Το CRI Pass αποτελεί ένα διαγνωστικό εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν βασικά ζητήματα που πρέπει να λαμβάνει υπόψη της μια υπεύθυνη επιχείρηση καθώς αποτυπώνει όλες τις πτυχές Εταιρικής Υπευθυνότητας. Πιο συγκεκριμένα το εργαλείο αξιολογεί τις επιδόσεις των επιχειρήσεων σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: την κοινωνία, το περιβάλλον, τους εργαζόμενους και την αγορά και χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν το CRI Pass. Επιπλέον η συμμετοχή στο CRI Pass προετοιμάζει κατάλληλα όσες εταιρείες επιθυμούν να συμμετάσχουν στον απαιτητικό CR Index ( Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Υπευθυνότητας) και τα 5 επίπεδα διάκρισης (Silver, Bronze, Gold ,Platinum, Diamond)