Η απόφαση για νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αυτή τη φορά με την έκδοση 7ετούς ομολόγου με στόχο την άντληση 3 δισ. ευρώ, έχει ληφθεί από το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να υλοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα.
Μετά την έκδοση 5ετούς ομολόγου τον περασμένο Ιούλιο και τη μεγάλης κλίμακας ανταλλαγή (swap) πολλών παλαιών μικρών ομολόγων με πέντε νέα μεγάλα ομόλογα τον Νοέμβριο, η νέα έκδοση αποτελεί το τρίτο σημαντικό βήμα στην πορεία για την πλήρη επάνοδο της χώρας στις αγορές μετά την έξοδό της από τα μνημόνια φέτος τον Αύγουστο. Θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δύο ακόμη εκδόσεις ομολόγων, ενός 3ετούς και ενός 10ετούς, έως τον Αύγουστο, αναφέρει το in.gr.
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι και το νέο βήμα θα είναι επιτυχημένο, καθώς η κατάσταση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων έχει βελτιωθεί θεαματικά μετά το swap των ομολόγων και τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αρχικά σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών στις αρχές Δεκεμβρίου και στη συνέχεια σε πολιτικό επίπεδο στο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου. Η βελτίωση αντανακλάται στη συνεχιζόμενη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων (συνεπώς και του δυνητικού κόστους δανεισμού της χώρας) και στην εξομάλυνση της καμπύλης τους, εν μέσω της συνεχιζόμενης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και των προβλέψεων διεθνών οικονομικών οργανισμών και οίκων αξιολόγησης για ρυθμό ανάπτυξής της σημαντικά πάνω από το 2% φέτος.
Πριν από δύο εβδομάδες, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα B με θετικές προοπτικές, κάνοντας λόγο για πιθανή περαιτέρω αναβάθμιση στη διάρκεια του 2018. «Κατά την άποψή μας, οι προοπτικές για την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί, μαζί με την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και εν μέσω μίας περιόδου σχετικής πολιτικής σταθερότητας», ανέφερε ο οίκος, προβλέποντας ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,4% την περίοδο 2018-2021 από 1,3% το 2017.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% τόσο για φέτος όσο και για το 2019 και αντίστοιχες είναι οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2,4% για φέτος, 2,5% για το 2019 και 2,4% για το 2020). Η απόδοση των 10ετών ομολόγων, που αποτελεί και τον βασικότερο δείκτη αναφοράς (benchmark) για το κόστος δανεισμού μίας χώρας, διαμορφώθηκε την Παρασκευή στο 3,70%, έχοντας διανύσει μία θεαματική πτωτική τροχιά σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όταν κινείτο περί το 7,5%. Και σε σχέση, όμως, με ένα μήνα πριν (2 Ιανουαρίου), η μείωση της απόδοσης είναι σημαντική και φθάνει στο 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας, με προοπτική περαιτέρω σημαντικής υποχώρησης.
Η βελτίωση της αγοράς αντανακλάται και στη δημιουργία μίας κανονικής καμπύλης αποδόσεων των ελληνικών τίτλων, όπου οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται όσο μειώνεται η διάρκειά τους, καθώς μειώνεται η αβεβαιότητα για τους επενδυτές Έτσι, η απόδοση των διετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου έχει «γκρεμισθεί», καθώς διαμορφώνεται κοντά στο 1,40% και είναι χαμηλότερη από την απόδοση των αντίστοιχων τίτλων του αμερικανικού δημοσίου που ανερχόταν την Παρασκευή στο 2,17%. Αυτό έχει σχολιασθεί εκτενώς από διεθνή μέσα ενημέρωσης, με το Bloomberg να σημειώνει ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι το ίδιο ασφαλή με τα αμερικανικά. Με το swap του Νοεμβρίου δημιουργήθηκαν νέα ομόλογα μεγαλύτερης εμπορευσιμότητας 5ετούς, 10ετούς, 15ετούς, 20ετούς και 25ετούς διάρκειας, με την καμπύλη αποδόσεων να είναι ομαλή.Η απόδοση των 5ετών τίτλων διαμορφώνεται περί το 2,8%, των 15ετών στο 4,2% και των 20ετών στο 4,3%.
Παράλληλα με τη μείωση των αποδόσεων, μειώθηκαν και τα spreads των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή οι διαφορές από τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων που αποτελούν τους δείκτες αναφοράς για την Ευρωζώνη. Έτσι, το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έχει μειωθεί από 7 ποσοστιαίες μονάδες πριν από ένα χρόνο σε λιγότερο από 3 μονάδες την περασμένη Παρασκευή, καθώς η απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων διαμορφώθηκε στο 0,73%. Σε σχέση με τα πορτογαλικά ομόλογα, που είναι μετά της Ελλάδας αυτά με την υψηλότερη απόδοση (λίγο κάτω από το 2%) στην Ευρωζώνη μαζί με τα ιταλικά, το spread έχει μειωθεί στις 1,8 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, πριν από ένα χρόνο, η απόδοση των 10ετών πορτογαλικών τίτλων ήταν περίπου 4%, δηλαδή υψηλότερη από την απόδοση που έχουν τώρα τα ελληνικά ομόλογα.
Το θετικό κλίμα μεταξύ των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα καταγράφεται και σε δημοσιεύματα διεθνών οικονομικών μέσων ενημέρωσης. «Όταν η Ελλάδα βγει στις αγορές με 7ετές ομόλογο μέσα στις επόμενες ημέρες, είναι πιθανό να βρει πληθώρα αγοραστών, όχι μόνο επειδή η οικονομία της χώρας έχει σταθεροποιηθεί, αλλά και επειδή δεν υπάρχουν πολλοί τίτλοι με καλύτερες αποδόσεις στην Ευρώπη», ανέφερε το Bloomberg σε πρόσφατο δημοσίευμά του, προεξοφλώντας ουσιαστικά την επιτυχία της επικείμενης έκδοσης. Η δυναμική για την Ελλάδα είναι θετική, δήλωσε αναλυτής της Nomura International στο Λονδίνο. «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να συμμετάσχουμε στην έκδοση ελληνικού ομολόγου όταν έρθει η ώρα», σημείωσε εκπρόσωπος της Amber Capital, η οποία αγόρασε και πέρυσι ελληνικά ομόλογα.
«Το μόνο Grexit που θεωρούμε ότι θα δούμε είναι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα, δήλωσε στο Reuters διαχειριστής κεφαλαίων της BlueBay Asset Management, προσθέτοντας ότι θα εξετάσει σίγουρα να συμμετάσχει σε μία ελκυστική νέα έκδοση. Τραπεζίτης, που συνεργάσθηκε με τον ΟΔΔΗΧ( Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους) στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η νέα έκδοση θα προσελκύσει περισσότερα μεγάλα επενδυτικά ταμεία αυτή τη φορά, αναφέροντας και την ισχυρή ζήτηση που υπήρξε στην πρόσφατη έκδοση καλυμμένου ομολόγου της Alpha Bank.