Έναυσμα διεργασιών για τον ανασχηματισμό συνιστά κατά τις αναγνώσεις που γίνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο η αποδοχή της παραίτησης Ζουράρι και η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αφήσει κενή τη θέση που έμεινε στο υπουργείο Παιδείας.
Όλα δείχνουν πως ο Πρωθυπουργός δεν θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες πριν από την ερχόμενη Δευτέρα, όταν το Eurogroup αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, αναφέρει το in.gr.
Η οικονομία, ούτως ή άλλως, παραμένει επισήμως η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, ενώ, λίγες μέρες πριν από το Eurogroup, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο) θα αποτελέσει μια πρώτης τάξης ευκαιρία για εκτόνωση των εσωτερικών εντάσεων, αλλά και κορύφωσης των ζυμώσεων, με τον Τσίπρα να ζυγίζει τις αντιδράσεις των στελεχών του, πριν καταλήξει στις οριστικές του αποφάσεις.
Κρίσιμο ερώτημα παραμένει, όμως, εάν θα προχωρήσει σε έναν σαρωτικό ή σε έναν διορθωτικό ανασχηματισμό. Καθαρή απάντηση δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Συνομιλητές του, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι από τα συμφραζόμενα εξάγεται το συμπέρασμα πως μάλλον προτίθεται να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις και όχι σε ευρείες αλλαγές, αφήνοντας έτσι ανοιχτό και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες ανά πάσα στιγμή. Άγνωστος παραμένει επίσης ο ακριβής χρόνος εκδήλωσης των πρωτοβουλιών του, ο οποίος εκτιμάται πως δεν πρόκειται να υπερβεί τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου (σ.σ.: αμέσως μετά το Eurogroup, ο Τσίπρας θα μεταβεί στο Νταβός, για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ).
Με τα σενάρια διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας να φουντώνουν μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας με τη Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, κομβική θεωρείται η επαναξιολόγηση της σχέσης Τσίπρα-Καμμένου και του ρόλου των ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς οι εξελίξεις στο Σκοπιανό αποτελούν μάλλον απρόβλεπτο παράγοντα.
Έμπειρα στελέχη δεν διαπιστώνουν σοβαρές αναταράξεις ή ρήγματα στον κυβερνητικό συνασπισμό, όμως στέκονται στις διαρκείς διαφοροποιήσεις και τη στάση του Πάνου Καμμένου τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή το ονοματολογικό για την πΓΔΜ. Πρώτα με το αίτημά του για δημοψήφισμα, το οποίο έχει εξαρχής αποκλείσει το Μαξίμου, και στη συνέχεια με τη σιωπή του στη Βουλή, στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο.