Αν και η ημερομηνία υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έχει πάρει παράταση, έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση και για την έκδοση των εκκαθαριστικών ενός άλλου πολύ σημαντικού φόρου: του ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με το Capital.gr, οι περίπου 7,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο φόρος έχει αλλαγές σε σχέση με πέρυσι στον τρόπο υπολογισμού.
Οι αλλαγές που έγιναν στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ από φέτος είναι οι εξής:
-Θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης που ανακοινώθηκαν στα μέσα Ιουνίου.
-Διευρύνθηκε το άνω όριο του πρώτου κλιμακίου του κύριου φόρου από τα 500 στα 550 ευρώ.
-Διευρύνθηκε το όριο του τρίτου κλιμακίου από τα 1.000 στα 1.050 ευρώ.
-Αυξήθηκε το αφορολόγητο όριο για τον συμπληρωματικό φόρο από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ.
Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα φορτωθούν στο taxisnet έως το τέλος Αυγούστου και ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο 2019.
Πώς υπολογίζεται ο κύριος φόρος
Ο κύριος φόρος υπολογίζεται με συντελεστή ευρώ ανά τετραγωνικό κτίσματος με βάση την παρακάτω κλίμακα:
Στο ποσό που προκύπτει με βάση την κλίμακα του κύριου φόρου εφαρμόζονται συντελεστές παλαιότητας και ορόφου ως εξής:
Παραδείγματα
1. Διαμέρισμα 90 τετραγωνικών, ηλικίας 12 ετών, δευτέρου ορόφου σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.300 ευρώ ανά τετραγωνικό βαρύνεται με κύριο ΕΝΦΙΑ ύψους 386,78 ευρώ.
2. Νεόδμητο διαμέρισμα 120 τετραγωνικών μέτρων, πρώτου ορόφου, σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.600 ευρώ βαρύνεται με κύριο ΕΝΦΙΑ ύψους 675 ευρώ.
3. Μονοκατοικία 250 τετραγωνικών μέτρων, ηλικίας 20 ετών, σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.300 ευρώ ανά τετραγωνικό βαρύνεται με ετήσιο κύριο ΕΝΦΙΑ ύψους 1.606,5 ευρώ.
Πώς υπολογίζεται ο συμπληρωματικός φόρος
Εκτός από τον κύριο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και συμπληρωματικός με βάση το άθροισμα της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που διαθέτει κάθε φορολογούμενος (ο φόρος υπολογίζεται σε ατομική βάση). Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με αφορολόγητο 250.000 ευρώ και την παρακάτω κλίμακα:
Παραδείγματα
Σε φορολογούμενο με ακίνητη ιδιοκτησίας αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ δεν επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ. Σε αξία 300.000 ευρώ επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ύψους 75 ευρώ. Σε αξία ακίνητης περιουσίας 400.000 ευρώ επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ύψους 375 ευρώ, ενώ σε αξία περιουσίας 500.000 ευρώ αναλογεί συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ύψους 875 ευρώ.
Ποιοί και πώς θα απαλλαγούν από τον φόρο ακινήτων
Περίπου 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαλλαγούν από τον EΝΦΙΑ ή θα πληρώσουν το 50% του φόρου, παρά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
Αυτό εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία μελετούν το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, σε συνδυασμό με τα απαλλασσόμενα όρια.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ιδιοκτήτες ακινήτων με βάση το εισόδημα του προηγούμενου έτους (2017) και την αξία της ακίνητης περιουσίας που κατέχουν.
Ωστόσο οι ιδιοκτήτες που απαλλάχτηκαν πέρυσι από τον ΕΝΦΙΑ ή είχαν την έκπτωση ή έχασαν την απαλλαγή για λίγο, θα πρέπει να τσεκάρουν αν με τις νέες αντικειμενικές τιμές υπερβαίνουν τα όρια απαλλαγής, ή έχουν υπερβεί τα εισοδηματικά όρια.
Πέρυσι, το 2017, είχαν απαλλαγεί ή πλήρωσαν μισό ΕΝΦΙΑ 1.306.448 ιδιοκτήτες.
Συγκεκριμένα, πλήρωσαν το 50% του ΕΝΦΙΑ 1.240.212 νοικοκυριά ενώ 66.236 ιδιοκτήτες δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο.
Με τις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών (αυμειώσεις) εκτιμάται ότι περίπου 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες θα απαλλαγούν κατά 100% ή κατά 50% από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς ορισμένοι θα χάσουν την απαλλαγή αλλά κάποιοι άλλοι λόγω της μείωσης των τιμών, θα την κερδίσουν.
Ποιοι απαλλάσσονται
Δικαιούχοι απαλλαγής από το 50% του ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι οι φορολογούμενοι υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:
1) Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας ήτοι:
ΑΓΑΜΟΣ/Η: έως 9.000 ευρώ
ΕΓΓΑΜΟΣ (χωρίς εξαρτώμενα μέλη): 10.000 ευρώ
ΕΓΓΑΜΟΣ (με ένα εξαρτώμενο μέλος): 11.000 ευρώ
ΕΓΓΑΜΟΣ (με δύο εξαρτώμενα μέλη): 12.000 ευρώ
Σημειώνεται ότι στο συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα συνυπολογίζονται και τα φοροαπαλλασσόμενα και τα έκτακτα εισοδήματα καθώς και το πρόσθετο εισόδημα που προκύπτει από τα τεκμήρια. Παράδειγμα προσμετρώνται για τον υπολογισμό του εισοδήματος το επίδομα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, η αποζημίωση απόλυσης, τα επιδόματα παιδιών, τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%, κ.λπ).
2) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
3) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, να μην υπερβαίνουν τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
4) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
Απαλλαγή έως 100%
Στις οικογένειες, που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω, χορηγείται πλήρης (100%) απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος ήτοι:
ΕΓΓΑΜΟΣ (με τρία εξαρτώμενα μέλη): 16.000 ευρώ
ΕΓΓΑΜΟΣ (με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη): 17.000 ευρώ
ΕΓΓΑΜΟΣ (με πέντε εξαρτώμενα μέλη): 18.000 ευρώ
ΕΓΓΑΜΟΣ (με δύο εξαρτώμενα μέλη, το ένα με αναπηρία 80% και άνω): 15.000 ευρώ.
2) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
3) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
Σημειώνεται ότι η αναπηρία του υπόχρεου και της συζύγου λαμβάνεται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους ή από τα αρχεία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).
Η αναπηρία των τέκνων, λαμβάνεται από την Εφαρμογή των Δ.Ο.Υ. «Καταχώρηση Αναπηριών» ή από τα αρχεία των ΚΕ.Π.Α. ή, εφόσον το τέκνο υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2016.