Εντός του 2020 έρχονται αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Μετά το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους σειρά παίρνουν τώρα οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη τη χώρα το επόμενο έτος.
Οι δύο βασικοί παράγοντες διαμόρφωσης των νέων αντικειμενικών αξιών αποτελούν η ανάκαμψη των εμπορικών τιμών σε συνδυασμό με την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε κάθε γωνιά δομημένης γης στη χώρα, αναφέρει το in.gr.
Η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη δουλειά ενώ συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα ετοιμάζονται να δώσουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών στους εκτιμητές που θα αναλάβουν το σχετικό έργο.
Οι αντικειμενικές αξίες
Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να έχουν καθοριστεί το αργότερο έως το τέλος Μαΐου 2020 και στη διαδικασία ορισμού τους θα παίξουν καθοριστικό ρόλο ιδιώτες εκτιμητές.
Αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι των θεσμών ότι:
– Θα επεκτείνει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των αξιών των ακινήτων σε περίπου 3.000 περιοχές. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για περιοχές που έχουν αναπτυχθεί οικιστικά ή και τουριστικά αλλά αντιμετωπίζονται φορολογικά ως εκτός σχεδίου και οικισμού, δηλαδή με τις χαμηλές αξίες των αγροτεμαχίων. Με την ένταξή τους στο αντικειμενικό σύστημα πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά η φορολογητέα ύλη σε αυτές και να προκύψει δημοσιονομικός χώρος για την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ.
– Θα γίνει ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι αναμένονται αυξήσεις των τιμών ζώνης σε περίπου 4.000 περιοχές της χώρας, κυρίως αστικές καθώς και παραθαλάσσιες στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδας
– Θα αλλάξει ο τρόπος προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών με τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επικαιροποίησης τους. Ο μηχανισμός θα λειτουργεί με τροφοδότηση τιμών από πολλαπλές πηγές, όπως είναι οι αγοραπωλησίες, τα μεσιστικά δίκτυα κλπ.
Οι περιοχές
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις το Ληξούρι στην Κεφαλλονιά όπου είναι εκτός αντικειμενικών αξιών, όπως και όλοι οι υπόλοιποι οικισμοί του μεγαλύτερου νησιού του Ιονίου, με εξαίρεση την πρωτεύουσα Αργοστόλι που διαθέτει τιμές ζώνης. Εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων βρίσκεται και ολόκληρη η Ιθάκη.
Στην Ηπειρο, σε ολόκληρο τον Νομό Αρτας εντός αντικειμενικού συστήματος βρίσκεται μόνο η πόλη της Αρτας. Ολοι οι υπόλοιποι οικισμοί του νομού παραμένουν εκτός τιμών ζώνης.
Στη Θεσσαλονίκη σε περιοχές που βρίσκονται στο λιμάνι, στη Νέα Μεσημβρία, στο Καυτανζόγλειο, στη Διεθνή Εκθεση, στην πλατεία Δικαστηρίων και αλλού είναι εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού αξίας ακινήτων. Σε λίγους μήνες όμως θα καθοριστούν και γι’ αυτές τιμές ζώνης.
Στην Αττική χαρακτηριστικές περιπτώσεις περιοχών που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος και θα ενταχθούν έως το Πάσχα του 2020 στο σύστημα της Εφορίας είναι η περιοχή Τουρκοβούνια πάνω από το Γαλάτσι και το Ψυχικό, η περιοχή του Σισμανογλείου στα σύνορα Αμαρουσίου – Μελισσίων, ο Παράδεισος Αμαρουσίου, το Πολύδροσο Χαλανδρίου – Αμαρουσίου, η περιοχή Μπαλάνα στον Γέρακα και κομμάτι της Νέας Μάκρης Αττικής.
Στο νησί των ανέμων, τη Μύκονο, που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων «celebrities» και γίνονται κάθε χρόνο εκατοντάδες αγοραπωλησίες ακινήτων σε δυσθεώρητα ποσά, πολλές περιοχές και ολόκληροι οικισμοί παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού των αξιών ακινήτων, όπως είναι το Καλό Λιβάδι, η Ψαρού, η Ελιά, το Μπλιντρί (super paradise), ο Αγιος Λάζαρος κ.τ.λ. Σε αυτές τις περιοχές αναμένονται να καθιερωθούν τιμές ζώνης οι οποίες θα πλησιάζουν σημαντικά τις πραγματικές τιμές.
Σε άλλα νησιά του Αιγαίου, όπως είναι η Κάλυμνος, εντός αντικειμενικού συστήματος είναι μόνο η Χώρα. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κω, ενώ εκτός παραμένει η Κάρπαθος και άλλα νησιά.
Στην Ηλεία υπάρχουν οικισμοί και περιοχές κοντά στη Ζαχάρω και το Κατάκολο, όπου παραμένουν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, ενώ εκτός αντικειμενικών αξιών παραμένουν περιοχές στην Ανδραβίδα.
Η επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε 7.000 περιοχές-οικισμούς είναι δεδομένο ότι θα επιφέρει και αύξηση στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων που βρίσκονται σε αυτές.
Αυξήσεις σε φόρους και τέλη
Οι φόροι που θα επηρεαστούν από τις μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες είναι πολυάριθμοι:
1) Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φορολογουμένων.
2) Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης ή από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.
3) Ο κύριος ΕΝΦΙΑ φυσικών και νομικών προσώπων και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων.
4) Το τέλος ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
5) Ο ΦΠΑ 24%, που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία (έχει ανασταλεί έως το τέλος του 2022).
6) Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων.
7) Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων.
8) Ο φόρος ανταλλαγής-συνένωσης οικοπέδων.
9) Ο φόρος διανομής ακινήτων.
10) Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).
11) Τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών, που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια.
12) Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.
13) Ο φόρος δωρεάς ακινήτων.
14) Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων.
15) Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων.
16) Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
17) Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαίρετων κτισμάτων.
18) Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.
19) Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.
20) Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις αξίες των ακινήτων τα οποία κατέχουν στην Ελλάδα υπεράκτιες εταιρείες.