Επανειλημμένως ο κ. Τσίπρας κάλεσε την ανάπτυξη να προσέλθει, φευ, άνευ ανταποκρίσεως. Προ εννεαμήνου προέβλεπε ότι ‘’το Πάσχα θα έρθει, μαζί με την ανάσταση της οικονομίας’’. Πίστευε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα έκλεινε μέχρι τέλους Μαρτίου 2016 (τελικά έκλεισε τον Οκτώβριο) και θα ακολουθούσε η ρύθμιση του δημόσιου χρέους, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η … επενδυτική έκρηξη. Ουδέν εξ αυτών συνετελέσθη.
Του Κώστα Χριστίδη*
Νομικού – Οικονομολόγου
Τον Οκτώβριο 2016 ο διαρκώς (δια) ψευδόμενος κ. Τσίπρας δήλωνε "…η Ελλάδα αφήνει πίσω της την επταετία της ύφεσης και μπαίνει με σταθερά βήματα στο στάδιο της ανάπτυξης [ … ] Η οικονομία θα αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική και θα ξεπεράσει τους προβλεπόμενους πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2017 [ … ] Τώρα είναι η ώρα για την μεγάλη στροφή προς την ανάπτυξη".
Πλην, αντιθέτως προς την πρωθυπουργική πρόβλεψη, η μη εμφανισθείσα ομού με την Ανάσταση του Κυρίου ανάπτυξη απουσιάζει και κατά την επικείμενη εορτή της Γεννήσεως Του. Τα μόνα μεγέθη που αναπτύσσονται σταθερά είναι οι φορολογικές επιβαρύνσεις, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και του Δημοσίου προς ιδιώτες και ο αριθμός των Υπουργών, Γραμματέων, μετακλητών υπαλλήλων και λοιπών κατηγοριών του κομματικού στρατού.
Οι εξελίξεις αυτές δεν προκαλούν έκπληξη. Είναι πασίγνωστοι οι λόγοι που εμποδίζουν την ανάπτυξη, έχουν επανειλημμένως επισημανθεί από πολλούς, Έλληνες και ξένους, και παρέλκει μία ακόμη αναφορά τους στο παρόν.
Αντί τούτου, είναι χρήσιμη η επισήμανση του τρόπου με τον οποίο επιδιώκεται η ανάπτυξη σε μία χώρα όχι ιδιαίτερα γνωστή μέχρι σήμερα για τις επιδόσεις της στον τομέα αυτό, την Ουγγαρία. Εκεί ισχύουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
• Ενιαίος συντελεστής 15% φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (flat – tax).
• Φορολογικός συντελεστής 10% εταιρικών κερδών μέχρι 1.600.000 ευρώ και 19% για το υπερβάλλον. Από το 2017 θα υπάρχει ενιαίος συντελεστής 9% (!).
• Χαμηλό κόστος ίδρυσης εταιρειών και έναρξη δραστηριότητας εντός πέντε ημερών.
• Εξαιρετικές υποδομές βιομηχανικών πάρκων, επαγγελματικών γραφείων (με χαμηλά ενοίκια), logistics, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών.
• Υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό σύστημα (με 21 διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα).
Κεντρικός στόχος είναι η αλλαγή προσανατολισμού από μία οικονομία πρόνοιας σε οικονομία που βασίζεται στην εργασία.
Ήδη οι τρεις διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν την Ουγγαρία στο επίπεδο ‘’Συνιστάται για επενδύσεις’’, πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις από παλαιούς και νέους επενδυτές και το ποσοστό ανεργίας από 11,2% το 2011 μειώθηκε σε 4,9% το 2015. Ανάλογες θετικές εξελίξεις σημειώνονται στην μείωση του δημοσίου χρέους και την βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου. Αυτός είναι ο ενάρετος κύκλος της ανάπτυξης.
Στην Ελλάδα, αντί να παραδειγματισθούμε από διεθνώς βέλτιστες πρακτικές, επιδιδόμασθε σε πολιτικούς τακτικισμούς, ανεύρεση αποδιοπομπαίων τράγων εντός και εκτός χώρας και προσπάθεια αναδιανομής της φτώχειας (όπως πράττει κάθε αριστερή κυβέρνηση μέχρις ότου εξισώσει τους πάντες προς τα κάτω). Υπό τις συνθήκες αυτές η ζητούμενη ανάπτυξη ουδέποτε θα υπακούσει στις κυβερνητικές προσταγές.