Η πρόσφατη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για την ονομασία της γειτονικής χώρας έχει «ανάψει φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό τόσο της χώρας μας όσο και των Σκοπίων.
Η πολιτική αντιπαράθεση Ζάεφ και Προέδρου σημειώθηκε αμέσως και οι εκατέρωθεν σκληρές δηλώσεις πήραν σάρκα και οστά, προϊδεάζοντας μας για το τι θα επακολουθήσει.
Της Θάλειας Χούντα*
Στην Ελλάδα, με δεδομένες τις δηλώσεις των πολιτικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ, το τοπίο παραμένει θολό και θερμό.
Προσωπικά, θεωρώ πολιτικά λάθος κίνηση της πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ και αυτό γιατί, θα συσπειρώσει την Κυβέρνηση αφού δεν υπάρχει κάτι το επείγον τώρα χρονικά για την ονομασία, θα δώσει «ανάσα» μηνών στην Κυβέρνηση και σίγουρα ένα πιο ήρεμο καλοκαίρι, θα δρομολογήσει εξελίξεις στο εσωτερικό της και με δεδομένες τις κόντρες που υπάρχουν και θα επιφέρει αλλαγές στους συνασπισμούς κομμάτων πχ ΚΙΝΑΛ.
Ένα στοιχείο όμως που επιμένει η Κυβέρνηση να … προσπερνάει στις δηλώσεις της, είναι η αντίδραση του κόσμου, του Έλληνα πολίτη. Και η αντίδραση αυτή πλέον έχει γίνει κύμα και μάλιστα μεγάλο, το οποίο θα συμπαρασύρει πολλούς στην άβυσσο των ωκεανών τόσο για όλο αυτό το χρονικό διάστημα όσο και κατά τις εκλογές, όποτε και αν διεξαχθούν. Η υπομονή του λαού, μάλλον, έχει παρερμηνευθεί από τους κυβερνώντες και θεωρείται ανέχεια στα πάντα. Όμως υπάρχει το οριακό σημείο, στο οποίο κανένας δεν μπορεί να σκύψει το κεφάλι και να το αποδεχτεί. Και το σημείο αυτό είναι η Πατρίδα, με ό,τι περικλείει.
Καλό είναι, οι πολιτικοί να θυμούνται, ότι σε αυτό τον τόπο η Ιστορία γράφεται με τα «ΟΧΙ». Και επειδή οι στιγμές αυτές είναι ιστορικές, θα καταγραφεί η θέση του καθενός μας και θα την βρίσκει πάντα μπροστά του.
Η λύση είναι μία και απλή: ας γίνει δημοψήφισμα.
Τότε και μόνο τότε θα νομιμοποιείται η Κυβέρνηση, να ομιλεί εκ μέρους του λαού γι’ αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα. Σε κάθε περίπτωση, κατά την σύναψη της συμφωνίας αυτής δεν είχε την δεδηλωμένη και εκπροσωπούσε μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ.
*Δημοσιογράφος