Σε "ΒΒΒ" επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας η FitchRatings, διατηρώντας παράλληλα τις προοπτικές (outlook) αρνητικές. Ο οίκος σημειώνει ότι η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους, την πολύ χαμηλή τάση αύξησης του ΑΕΠ, τον πολιτικό κίνδυνο και την αβεβαιότητα που απορρέει από την τρέχουσα πολιτική δυναμική στη χώρα.
Προσθέτει επίσης ότι το σχετικά υψηλό καθαρό εξωτερικό χρέος και η αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα, βαρύνουν επίσης την αξιολόγηση, αναφέρει το capital.gr.
Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας ανήλθε στο 2,1% του ΑΕΠ το 2018, που είναι το χαμηλότερο σε μια δεκαετία, ενώ προβλέπει ότι θα παραμείνει στο επίπεδο αυτό (2,1%) και το 2019, 0,2% χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή της και κάτω από το 2,4% που αναμενόταν στο πρόγραμμα σταθερότητας του Απριλίου. Όπως τονίζει, η καλύτερη επίδοση αντικατοπτρίζει τα υψηλότερα από τα προβλεπόμενα φορολογικά έσοδα παρά την οικονομική αδυναμία.
Επιπλέον, αναφέρει ότι ότι το κοινοβούλιο έχει εγκρίνει έναν μηχανισμό δέσμευσης δαπανών ύψους 1,5 δισ. ευρώ, εάν δεν επιτευχθεί η προβλεπόμενη εξοικονόμηση πόρων, κάτι που θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι τα δημοσιονομικά κέρδη δεν θα δαπανηθούν σε περαιτέρω μέτρα για το υπόλοιπο του 2019. Στο πλαίσιο αυτό, σημειωνει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε τον Ιούλιο του 2019 ότι η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας δεν δικαιολογείται.
Ο οίκος προσθέτει ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί επίσης για διαρθρωτική δημοσιονομική προσαρμογή το 2020 σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ. Κατά την άποψή της, αυτό δείχνει ότι η ιταλική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στις δημοσιονομικές διαδικασίες της ΕΕ.
Ωστόσο, η φύση οποιασδήποτε δημοσιονομικής προσαρμογής το 2020 παραμένει ασαφής και οι εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανό να επανεμφανιστούν, επισημαίνει ο οίκος, αν και θεωρεί ότι μια μελλοντική κυβέρνηση θα αποφύγει τη πλήρη αποδέσμευση από τις ευρωπαϊκές διαδικασίας, καθώς θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Η Fitch προβλέπει επίσης αύξηση του δημοσίου χρέους στο 134,7% του ΑΕΠ το 2021 από 132,2% το 2018, λόγω της μείωσης του ονομαστικού ΑΕΠ και εξασθένησης του πρωτογενούς ισοζυγίου κατά 0,7% το 2018-2021. Αυτό σημαίνει ότι η Ιταλία θα παραμείνει ένα από τα πιο χρεωμένα κράτη που αξιολογεί, και ως εκ τούτου ευάλωτη σε καθοδικούς κινδύνους. Προβλέπει δε ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί περαιτέρω στο 138% του ΑΕΠ το 2028.
Όσον αφορά το ΑΕΠ, ο οίκος αναμένει αύξηση κατά 0,5% το 2020 και κατά 0,4% το 2021, λόγω της μέτριας αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης (0,5% κατά μέσο όρο το 2020-21) και της επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου.