Υψηλός παραμένει ο αριθμός των εκρεμμών υποθέσεων στη διοικητική Δικαιοσύνη, με το νούμερο να φθάνει τις... 288.229!
Μάλιστα, η Ελλάδα κατέχει θέση-ρεκόρ στις καθυστερήσεις, αφού είναι η πρώτη ανάμεσα στις 26 χώρες της Ευρώπης. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην ετήσια τακτική συνέλευση των διοικητικών δικαστών και παρουσιάστηκαν από την πρόεδρο της Ένωσης Ρένα Γιανναδάκη, η οποία υποστήριξε ότι η Ένωση έχει ζητήσει επανελεγμένα συνάντηση με τον υπουργό και τον πρωθυπουργό για τα θέματα που απασχολούν τη διοικητική Δικαιοσύνη, αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει δεκτά.
Η κ. Γιανναδάκη έβαλε και σε βάρος της θέσπισης του αναβολόσημου, τονίζοντας ότι στα διοικητικά δικαστήρια η πλειοψηφία των υποθέσεων αναβάλλεται επειδή η διοίκηση δεν έχει έτοιμο τον φάκελό της!
«Θεσμοθετήθηκε και η καταβολή παραβόλου όταν το δικαστήριο κρίνει νόμιμο το αίτημα χορήγησης αναβολής, διάταξη που εξυπηρετεί ταμειακές ανάγκες του ΤΑΧΔΙΚ και όχι τον σκοπό του νόμου, δηλαδή την επιτάχυνση εκδίκασης των υποθέσεων, ενώ παραβλέπεται το γεγονός ότι η εκδίκαση των υποθέσεων αναβάλλεται σε ποσοστά που φθάνουν το 60 και 70% επειδή η διοίκηση δεν προσκομίζει τον φάκελο της υπόθεσης και τις απόψεις της», είπε.
Απευθυνόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης -ο οποίος ήταν απών λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων- η κυρία Γιανναδάκη υποστήριξε ότι το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των δικών καθιστά την δικαιοσύνη απρόσιτη στον οικονομικά αδύναμο: «Στο όνομα της επιτάχυνσης αλλά και κάλυψης ταμειακών αναγκών του κράτους, περιορίζεται διαρκώς το δικαίωμα του για δικαστική προστασία.
Γιατί το συνεχώς αυξανόμενο κόστος της δίκης σε συνδυασμό με την καθυστέρηση εκδίκασης των υποθέσεων είναι παράγοντες αποτρεπτικοί για να προσφύγει κα¬νείς στη Δικαιοσύνη».
Οι αγωγές που κατατίθενται σήμερα στα διοικητικά δικαστήρια προσδιορίζονται μετά από 7 χρόνια, αφού πρέπει να τρέξουν οι φορολογικές δίκες. Οπως οι υπόλοιπες έμειναν πίσω...
«Στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν σήμερα 288.229 υποθέσεις, από τις οποίες 245.795 εκκρεμούν στα Πρωτοδικεία και 42.434 στα Εφετεία. Από αυτές, το σύνολο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που κατά κανόνα προκαλούν το ενδιαφέρουν είναι 58.082, ενώ οι εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν άλλα αντικείμενα είναι 230.147.
Μόνο τα τελευταία χρόνια ψηφίστηκαν, 38 νόμοι για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε, αφού οι όποιες δικονομικές ρυθμίσεις δεν πλήττουν την ρίζα του προβλήματος», είπε η κυρία Γιανναδάκη.
Εκ μέρους του πρωθυπουργού και του κ. Κοντονή χαιρετισμό απηύθηνε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Σάρλης, ο οποίος προανήγγειλε ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες για δικαστικούς υπαλλήλους μέσα στο 2017, ενώ από τη ΝΔ ο βουλευτής Ν. Παναγιωτόπουλος επισήμανε τη σημασία της ταχύτητας απονομής της δικαιοσύνης για τις επενδύσεις.
Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουστούμπας επισήμανε ότι το αναβολόσημο πρέπει να καταργηθεί, ενώ δήλωσε τη συμπαράστασή του στις δικαστικές Ενώσεις για το μισθολογικό ζήτημα (μείωση αποδοχών).
Παράλληλα, με τον δικό του τρόπο έδωσε τα εύσημα στους δικαστές, που έκλεισαν το δρόμο για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι δική σας κατάκτηση το γεγονός ότι σταματήσατε τη συζήτηση για την αύξηση των ορίων αποχώρησης των δικαστών».
Ο Στ. Θεοδωράκης (Ποτάμι) επανέλαβε το κατρακύλισμα, όπως το χαρακτήρισε, της χώρας μας 11 θέσεις στην κατάταξη για τη διαφθορά και προσέθεσε ότι «εάν η Δικαιοσύνη δεν επιταχύνει τους ρυθμούς τους, δεν θα έχουμε ανάπτυξη».
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Β. Αλεξανδρής, ο οποίος και φιλοξένησε τις εργασίες της γενικής συνέλευσης της ΕΔΔ, επανέλαβε ότι οι δικηγόροι θα προσφύγουν στο ΣτΕ για το νέο ασφαλιστικό, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει αναλογία μεταξύ εισφορών και παροχών και ήδη οι νέοι συνταξιούχοι βλέπουν μειώσεις, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες βλέπουν αφαίμαξη των εισοδημάτων τους.