Στην τελευταία μηνιαία έκθεση της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ξεκάθαρους «κινδύνους» για «αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων» στο συνταξιοδοτικό, αλλά και την αναγκαιότητα για «επιπλέον αποφασιστική πολιτική δράση» με στόχο την «ενίσχυση των διαρθρωτικών μεταρρυθμιστικών προσπαθειών στο χώρο των συντάξεων και της υγείας μακροπρόθεσμα».
Και αυτό μόλις μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο Bloomberg, σύμφωνα με τις οποίες «είναι δική μας υπόθεση με ποια μέσα θα φτάνουμε τους στόχους» για τις αρχές του 2019, βάσει της συμφωνίας με τους θεσμούς , η οποία ως γνωστόν προβλέπει και περικοπές έως 18% στις συντάξεις.
Σύμφωνα με το Capital.gr, το «παράθυρο» Τσίπρα για αλλαγές στο μείγμα των μέτρων, γίνεται λίγες ημέρες μετά την δημοσίευση του Τεχνικού Μνημονίου, σύμφωνα με το οποίο το κομμάτι των αρνητικών «προσωπικών διαφορών» των συντάξεων (σ.σ. συντάξεις που θα καταστούν χαμηλότερες μετά τον επανυπολογισμό τους) που δεν μειωθεί το 2019, θα πρέπει να μειωθεί εμμέσως μέσω του συμψηφισμού με τις αυξήσεις που θα λάβουν μελλοντικά οι συντάξεις.
Μάλιστα, δεδομένου ότι στο υπ. Εργασίας προβλέπουν «αυξήσεις 2% από το 2022», βάσει όσων προβλέπει το Τεχνικό Μνημόνιο για μη απόδοση των ονομαστικών αυξήσεων στις συντάξεις με αρνητική «προσωπική διαφορά», τότε οι συντάξεις με μεγάλη αρνητική «προσωπική διαφορά» (άνω του 22% -24%, δεδομένου ότι όλες οι συντάξεις θα παγώσουν το 2019 -2021), θα συνεχίσουν και από το 2022 και έπειτα να χάνουν σε πραγματικούς όρους 2% το χρόνο.
Αν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις στελεχών ταμείων για αρνητικές «προσωπικές διαφορές» έως και 40%, τότε ορισμένες συντάξεις θα υποστούν πραγματικές μειώσεις ακόμα και το διάστημα 2022-2030!
Η αναφορά της ΕΚΤ για τις συντάξεις γίνεται σε ειδικό κεφάλαιο της εν λόγω έκθεσης η οποία είναι αφιερωμένη στην πιο πρόσφατη Έκθεση Γήρανσης της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν.
Μάλιστα, στην έκθεση της ΕΚΤ αναγνωρίζεται πως η Ελλάδα ανήκει στις χώρες –μέλη εκείνες της ευρωζώνης, οι οποίες προχώρησαν στην μεγαλύτερη μείωση της δαπάνης για συντάξεις (σ.σ. λόγω της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου).
Ωστόσο, η ΕΚΤ επισημαίνει πως «περαιτέρω κίνδυνοι σχετίζονται με την αντιστροφή των θεσπισμένων μεταρρυθμίσεων».
Επίσης, η έκθεση «υποθέτει ότι όλες οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν νομοθετηθεί τα τελευταία χρόνια, θα εφαρμοστούν πλήρως.
Εντούτοις, σε ορισμένες χώρες (π.χ. Ιταλία και Ισπανία) φαίνεται ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος να αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων που έχουν ήδη υιοθετηθεί».
Η ΕΚΤ, όμως, κάνει και άλλη μία επισήμανση, «φωτογραφίζοντας» την Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr.
Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «ο κίνδυνος ανατροπών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να αυξηθεί για τις χώρες που επί του παρόντος προβάλλουν σημαντικές μειώσεις των δεικτών συνταξιοδοτικών παροχών».
«Εναλλακτικά», σημειώνει η ΕΚΤ, «σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κίνδυνος συνεχούς αύξησης των μεταβιβάσεων που σχετίζονται με την κοινωνική πρόνοια θα μπορούσε να αυξηθεί, εάν οι ιδιωτικές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις δεν καλύψουν τα κενά».
Και καταλήγει, επισημαίνοντας πως «συνολικά, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες μεταρρύθμισης σε ορισμένες χώρες για να περιοριστεί η αναμενόμενη αύξηση του κόστους δημογραφικής γήρανσης σε ένα περιβάλλον ήδη υψηλών επιπέδων δημόσιου χρέους.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι σημαντικό οι χώρες να λάβουν πρόσθετη αποφασιστική πολιτική δράση και να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα των συντάξεων, της υγειονομικής περίθαλψης και της μακροχρόνιας περίθαλψης».