Τα ελληνικά νοικοκυριά δεν είδαν βελτίωση των οικονομικών τους μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, η αισιοδοξία κάθε άλλο παρά διάχυτη είναι όσον αφορά τη μελλοντική πορεία της οικονομίας και των προσωπικών οικονομικών, σχεδόν ένας στους δύο πιστεύει ότι οι πρόωρες εκλογές θα φέρουν καλύτερες μέρες, ενώ περισσότεροι από έξι στους δέκα αξιολογούν αρνητικά την κυβερνητική πολιτική ως προς την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και στα ζητήματα στήριξης των ευάλωτων οικονομικά τάξεων, αναφέρει το in.gr.
Τα παραπάνω ευρήματα προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Pulse σε δείγμα 802 ατόμων στην Περιφέρεια Αττικής για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Παράλληλα η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων ζητά επαναφορά των μισθών στα επίπεδα προ κρίσης, αλλά και προσλήψεις στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της ασφάλειας.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης τόνισε: «Καταφανής είναι η απαίτηση των πολιτών για την ανάγκη αύξησης των μισθών, αλλά και της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους στους ζωτικούς τομείς Παιδείας, Υγείας και ασφάλειας, αλλά και για την ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων στη χώρα, γεγονός που δίνει το στίγμα της κοινωνίας προς τον πολιτικό κόσμο, για τη χάραξη μιας εθνικής πολιτικής που θα δίνει προοπτικές στην οικονομία, με έμφαση στην κοινωνική συνοχή».
Το ερώτημα
Από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της δημοσκόπησης είναι οι απαντήσεις που δόθηκαν στο ερώτημα αν υπάρχει βελτίωση των οικονομικών των πολιτών μετά το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης (μνημόνια). Το 69% απάντησε αρνητικά, με μόλις το 20% να απαντά θετικά. Το 62% επίσης των ερωτηθέντων δηλώνει απαισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες, ενώ χαμηλότερο είναι το ποσοστό (57%) που απαντά παρομοίως ως προς την προσωπική του οικονομική κατάσταση.
Αξιοσημείωτη είναι δε η θετική απάντηση που δίνει το 52% των νοικοκυριών ως προς τη δυνατότητα εξόφλησης των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους.
Η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών (66%) αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση ως προς την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και το 61% δίνει αντίστοιχη απάντηση και στο ερώτημα για τα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής, όπως η στήριξη ευάλωτων οικονομικά τάξεων, ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων.
Από τη δημοσκόπηση της Pulse θα μπορούσε κάποιος να ερμηνεύσει και την κατεύθυνση των πολιτικών που έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει η κυβέρνηση για τη βελτίωση της κατάστασης. Το 77% πιστεύει ότι πρέπει να επανέλθουν οι μισθοί σε επίπεδα προ της κρίσης, το 67% θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης των φόρων και των δημοτικών τελών, ενώ το 74% κρίνει αναγκαίες τις προσλήψεις προσωπικού σε Παιδεία, Υγεία και ασφάλεια.
Το 47% βλέπει ως αναγκαίες τις πρόωρες εθνικές εκλογές για να βελτιωθεί η οικονομία και το 41% απαντά αρνητικά.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ καλεί σε συναίνεση τα κόμματα εξουσίας: «Το κλίμα πολιτικής όξυνσης που έχει δημιουργηθεί κάθε άλλο παρά διευκολύνει την προσπάθεια της χώρας να κάνει το επόμενο βήμα. Μια προσπάθεια που παραμένει δύσκολη και γι» αυτό απαιτεί σχέδιο, συναίνεση και γενναίες αποφάσεις».