Δεν βελτιώνονται το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα σύμφωνα με όσα τόνισαν οι ομιλητές του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στο πάνελ "το νέο παραγωγικό μοντέλο: πυλώνες και στρατηγική για την προσέλκυση επενδύσεων", καθώς πέρα από το θέμα της υψηλής φορολογίας και της διαφθοράς, η οικονομία μετά την κρίση παρουσιάζει πρόσθετα προβλήματα, δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και δεν υπάρχει ελκυστικό επιχειρηματικό πλαίσιο, αναφέρει το parapolitika.
Ο Γιώργος Λινάτσας, διευθύνων σύμβουλος της Axia Ventures Group τόνισε ότι η Ελλάδα πάσχει από έλλειμμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας και επεσήμανε ότι από εκεί που περιμέναμε ρυθμό ανάπτυξης άνω του 2,5% φέτος τελικά θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 1% και θα είμαστε και ευχαριστημένοι…
Κανονικά σημείωσε η ελληνική οικονομία θα έπρεπε να εμφανίζει ρυθμούς ανάπτυξης 3-4% για μία δεκαετία, ενώ η χώρα έχει ανάγκη από δεκάδες δισ. ευρώ ξένων και άμεσων επενδύσεων ώστε η ανάκαμψη να επιστρέψει. Σημείωσε ότι δεν είναι βιώσιμος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, όταν μάλιστα η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα για το διπλάσιο πλεόνασμα. "Η χώρα το 2020 θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 6%. Χώρα με τόσο μεγάλο πλεόνασμα δεν μπορεί να εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3% " τόνισε.
Ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου επικεφαλής της Lamda επεσήμανε ότι το περιβάλλον στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από Renewable Deadlines, προθεσμίες που μετατίθενται διαιωνίζοντας καθυστερήσεις. Η οικονομία όμως, τόνισε, δεν μπορεί να αναπτυχθεί από μόνη της χρειάζεται εξωστρέφεια, και αυτή της την εξασφαλίζει η ρευστότητα που μπορεί να έρθει από το εξωτερικό, από επενδύσεις, τουρισμό ή εξαγωγές.
Σήμερα ο όμιλος Lamda έχει δημιουργήσει 7.000 θέσεις εργασίας, ενώ τα εμπορικά του κέντρα επισκέπτονται 25 εκ. επισκέπτες, και πραγματοποιεί 1,5 δις τζίρο. Όπως εξήγησε για να υλοποιήσει τα έργα της η Lamda, χρειάστηκε να περιμένει πολύ, από το 2004 τελικά το 2012 έγινε το Golden Hall, από το 2013, είναι ήδη 2017 κι ακόμη δεν έχει γίνει το Ολυμπιακό Μουσείο και το Ενυδρείο ενώ το Ελληνικό εδώ και 14 χρόνια είναι σχεδόν στην ίδια κατάσταση.
Το Ελληνικό, όταν ολοκληρωθεί θα έχει μεγάλη συμβολή στην ελληνική οικονομία με 2,4% συνεισφορά στο ΑΕΠ, 75.000 θέσεις εργασίας, 8 δις. άμεσες ξένες επενδύσεις και 14 δις. έσοδα στο κράτος (φόροι και εισφορές) ενώ το κυριότερο είναι ότι θα ενισχύσει κατά 1 εκ. τουρίστες τον τουρισμό στην Αθήνα. Ο Aziz Francis, Managing director της Brook Lane Capital ανέφερε ότι ο φόβος του Grexit εξακολουθεί στους διεθνείς επενδυτές, γιατί παρότι αυτό έχει αποδυναμωθεί σημαντικά για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις, οι μεγάλοι επενδυτές δεν πείθονται και δεν ρισκάρουν να τοποθετηθούν μακροπρόθεσμα.
Στα άλλα προβλήματα που αποθαρρύνουν τους επενδυτές ανέφερε τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα που επηρεάζουν το τοπικό επιχειρείν και την έλλειψη υποδομών, δρόμων και υπηρεσιών που θα δημιουργούσαν ένα κατάλληλο οικοσύστημα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Έκανε λόγο για την αναγκαιότητα δημιουργίας μίας task force με στόχο την ενθάρρυνση και επιτάχυνση των επενδύσεων. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας ανέφερε ότι υπάρχει πολύ δύσκολος δρόμος για την ολοκλήρωση του προγράμματος. "Διατρέχουμε κίνδυνο όλοι να πούμε ότι ξεμπερδέψαμε με το πρόγραμμα, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό. Το τελευταίο αυτό κομμάτι θα είναι και το πιο δύσκολο διότι αγγίζουμε θέματα σε σχέση με βαθιές και ριζωμένες συνήθειες.
Το θέμα της ΔΕΗ είναι ταμπού. Αγγίζοντάς το προκαλούμε πολύ ισχυρές αντιδράσεις και αντιστάσεις.