Θέλει να εξοφλήσει το Ταμείο με δανεικά από τις αγορές, για να δείξει ότι είναι «ήρωας»
Την ημέρα που η φωτιά στο Μάτι έστελνε 100 ανθρώπους στον τάφο και άλλους τόσους στο νοσοκομείο με βαρειά εγκαύματα, ο Αλέξης Τσίπρας έβαζε στην ναφθαλίνη ένα τέχνασμά του. Αυτό της εξόφλησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με λεφτά που η χώρα θα μπορούσε να αντλήσει από τις αγορές.
Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Το σχέδιο αυτό, πριν τις πυρκαγιές, είχε υπαινιχθεί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, χωρίς όμως να συμφωνεί με τον πρωθυπουργικό σχεδιασμό. Σήμερα, το σχέδιο Τσίπρα επανέρχεται στο προσκήνιο, ιδιαίτερα μετά την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία άντλησε περί το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ με επιτόκιο 2,5%.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας πιστεύει ότι ακόμη και με 3,5% επιτόκιο, η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει χρήμα από τις αγορές –χρήμα που θα έλθει να προστεθεί στο περίφημο «μαξιλάρι».
Ως γνωστόν, στην επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούν παράγοντες σε μυστικά road shows προβάλλεται το επιχείρημα (για να καθησυχαστούν οι επενδυτές) ότι το «μαξιλάρι» που έχει δημιουργηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, μαζί με τα πλεονάσματα των επομένων ετών, δημιουργούν ένα αποθεματικό ασφαλείας της τάξεως των 58 δισεκατομμυρίων ευρώ – το οποίο αρκεί για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας την επόμενη τετραετία.
Το επιχείρημα αυτό προέβαλαν κυβερνητικοί παράγοντες σε συναντήσεις που έγιναν με εκπροσώπους της αγοράς στην τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λονδίνο, όμως συνεχίζονται και σε κατ’ ιδίαν επίπεδο.
Ο σκοπός του πρωθυπουργού είναι να εξαγοράσει τα ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ δάνεια που έχει συνάψει η Ελλάδα με το ΔΝΤ, να εξοφλήσει το Ταμείο στο ακέραιο και να απαλλαγεί από την παρουσία του και τις διαφωνίες του για τις συντάξεις, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τους μισθούς κ.λ.π.
Το τελευταίο «κτύπημα» της Κριστίν Λαγκάρντ δεν ενθουσίασε το Μαξίμου. Όπως αποκαλύπτει υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, με καλή γνώση των σχεδιασμών του Μαξίμου, στόχος είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές να συνδυασθεί με επιτόκιο της τάξεως του 3,5%, έτσι ώστε να κινηθεί στα επίπεδα των επιτοκίων που δανειστήκαμε από το ΔΝΤ και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να μείνει ουδέτερο.
Η δε «ηρωϊκή» εξόφληση του Ταμείου θα συνοδευτεί και με άρση των capital controls για το εσωτερικό, γεγονός θετικό βεβαίως για τις επιχειρήσεις και τις συναλλαγές τους.
Η προεκλογική περίοδος φαίνεται να ξεκινά για καλά και το παιχνίδι χοντραίνει.