Οι εορτές έφτασαν και μαζί τους πλησιάζει το τέλος της χρονιάς αυτής, η οποία έχει σημαδευτεί από διάφορα σπουδαία διεθνή και εγχώρια γεγονότα. Γεγονότα, στα οποία η χώρα μας παραμένει σταθερά απούσα, αν και την αφορούν άμεσα ή έμμεσα και έχουν ζωτικό ενδιαφέρον για το μέλλον μας.
Στον διεθνή χώρο, η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Ρωσία κατέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την εκεί απαξία, που υπάρχει προς τους χειρισμούς της Κυβέρνησής μας. Κανένας επίσημος στο αεροδρόμιο για την υποδοχή και ανώτατες συζητήσεις γενικού επιπέδου και ενδεικτικά, αντί να περιμένουμε περισσότερο τουρισμό από την χώρα αυτή, ο Ρώσος Πρόεδρος κάλεσε Έλληνες τουρίστες εκεί!
Της Θάλειας Χούντα*
Η Τουρκία συνεχίζει τις αμφισβητήσεις και τις απειλές της ενώ ταυτοχρόνως εξοπλίζεται μαζικά. Και το πρόβλημα είναι, ότι πολύ μεγάλο μέρος του εξοπλισμού της καλύπτεται από την δική της αμυντική βιομηχανία, κάτι που την καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη, αφού δεν δεσμεύεται από κυρώσεις και ματαιώσεις πωλήσεων οπλικών συστημάτων.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις καλές σχέσεις μαζί μας, με την προϋπόθεση πάντα της μή διατάραξης των πολύ καλών σχέσεων που έχουν και με την Τουρκία. Και όσο αν θεωρούμε, ότι μεταξύ τους υπάρχει πρόβλημα εν τέλει, θα υπερτερήσει η γειτνίασή της με την εμπόλεμη περιοχή της Συρίας. Κερδισμένοι θα είναι και οι δύο, κατά το ποσοστό του έκαστος και απόντες σίγουρα εμείς.
Οι ΕΕ μαστίζεται από σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, υπήρξαν σοβαρές αλλαγές Κυβερνήσεων και Ηγετών και το μέλλον της, μετά και την έξοδο της Αγγλίας, προδιαγράφεται τουλάχιστον δύσκολο. Η Γερμανία κα η Γαλλία, καθαρά για δικούς τους λόγους, επιδιώκουν την διατήρηση της όποιας ενότητας, η οποία σε κάθε περίπτωση εξυπηρετεί τους εαυτούς τους και την διατήρηση των κεκτημένων έναντι των υπολοίπων εταίρων. Με την χώρα μας δεν ασχολούνται ιδιαίτερα, αφού η οικονομική μέγγενη που μας έχουν επιβάλλει, διατηρεί ήρεμες και υπάκουες τις καταστάσεις.
Στο εσωτερικό, βαδίζουμε σταθερά στον δρόμο της φτώχειας. Ο μισός πληθυσμός ζει στο όριο της φτώχειας ή κάτω απ’ αυτό. Το γεγονός αυτό από μόνο του αρκεί, για να καταδείξει την κατάστασή μας και να αφήσει στην άκρη τις Κυβερνητικές δηλώσεις περί «εξόδου» και «αναπτυξιακής πορείας». Δεν νομίζω, ότι χρειάζεται καμία άλλη ανάλυση και επέκταση στον τομέα αυτό, γιατί είναι απολύτως απλός και κατανοητός.
Η «Συμφωνία των Πρεσπών» σημάδεψε την εξωτερική μας πολιτική αλλά θα έχει και συνεχείς εσωτερικές επιπτώσεις. Έχω καταθέσει την προσωπική μου θέση για τα Σκόπια και την «Συμφωνία» αυτή, η οποία σε κανένα σημείο της δεν είναι προς το Εθνικό συμφέρον.
Οι ξένες πιέσεις και ο ενδοτισμός της Κυβέρνησης είχαν αυτό το αποτέλεσμα. Και οι πιέσεις αυτές είχαν φθάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε να προταθεί για … Νόμπελ Ειρήνης ο Πρωθυπουργός μας! Στο καίριο ερώτημα ποιος τον προτείνει, η απάντηση δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: η εκπρόσωπος των Ρότσιλντ – τους οποίους έχει προσλάβει η Κυβέρνηση - στην χώρα μας είναι το πρόσωπο που προωθεί την ενέργεια αυτή!
Ο κυβερνητικός εταίρος Π. Καμμένος παραμένει σταθερός, στο να μεταβάλλει συνεχώς την γνώμη του. Ας θυμηθούμε πχ τι έχει πει για τα Σκόπια: θα φύγω από την Κυβέρνηση, το πότε θα φύγω αλλάζει κατά περιόδους, θα φύγω από Υπουργός, θα ψηφίσω ή δεν θα ψηφίσω την παραμονή της Κυβέρνησης κλπ. Και όμως, αυτός ο πολιτικός μας εκπροσωπεί και μας κυβερνά.
Όσον αφορά την γείτονα Αλβανία, εκμεταλλεύεται και αυτή την κατάστασή μας και πράττει κατά το δοκούν τόσο με τη δολοφονία του ομογενούς όσο και με την αρπαγή των Ελληνικών περιουσιών. Μάλιστα, έχει φθάσει στο σημείο, να κάνει συνεχή λόγο για την «μεγάλη Αλβανία» και από πλευράς μας να μην υπάρχει ηχηρή και αντάξια της κατάστασης απάντηση.
Συνοψίζοντας, μπορούμε να διατυπώσουμε την άποψη, ότι η απαξία, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, συνεχίζεται. Και το χειρότερο είναι, ότι οι πολίτες της χώρας αυτής έχουν απαξιώσει πολλούς και πολλά και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια, για να έρθουν και πάλι τα πράγματα στην κατάσταση, που πρέπει να είναι.
Καλές εορτές!
*Δημοσιογράφος