Περαιτέρω προσκόμματα στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς εντός του Μαΐου ενδέχεται να προκαλέσει εσωτερική έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου του ΔΝΤ που ανατρέπει την τακτική του Ταμείου απέναντι σε χώρες που μετέχουν σε νομισματική ένωση, όπως η Ελλάδα.
Στην έκθεση προαγγέλλεται η «αλλαγή αρχιτεκτονικής» των μνημονίων για χώρες που βρίσκονται σε νομισματικές ενώσεις όπως η Ελλάδα, ωστόσο προσδιορίζεται ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιούνιο, αναφέρει το protothema.
Παρότι δεν είναι σαφές αν και πώς θα επηρεάσει τελικά τη συνολική συμφωνία και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόβλημα που ανακύπτει είναι πως το Διευθυντήριο του Ταμείου προσανατολίζεται να πάρει θέση τον Ιούνιο, για την αλλαγή στάσης και όρων συμμετοχής του σε χώρες όπως η Ελλάδα. Αυτό προϊδεάζει πως, ενόψει των αλλαγών αυτών, μπορεί το Ταμείο να μην έχει απαντήσει αν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ούτε ως το Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το ΔΣ και η Διοίκηση του Ταμείου θα πρέπει να αναπτύξουν διαδικασίες ώστε να ελαχιστοποιείται η δυνατότητα για πολιτικές παρεμβάσεις στην τεχνική ανάλυση του ΔΝΤ, η οποία θα πρέπει να παραμένει ανεξάρτητη. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου αξιολογεί τα πεπραγμένα του Ταμείου από την εμπλοκή του σε Μνημόνια όπως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας,, το Ταμείο στο εξής θα πρέπει να λαμβάνει «ειδικές εγγυήσεις» για τον περιορισμό των πολιτικών παρεμβάσεων από άλλες χώρες και φορείς που συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς θεσμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ, αλλά και τα ισχυρά κράτη – μέλη της ευρωζώνης.
Ώστε να διασφαλίζεται ότι οι πολιτικές που έχουν συμφωνηθεί, εφαρμόζονται και ότι δεν αλλάζουν χωρίς να έχουν προηγηθεί προσεκτικές διαβουλεύσεις.
Μια τρίτη σύσταση του του Ανεξάρτητου Γραφείου του ΔΝΤ, είναι ότι το Ταμείο θα πρέπει να διευκρινίζει το πώς θα εφαρμόζονται οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον σχεδιασμό του προγράμματος στα κράτη – μέλη, πάντα λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε μέλους. Στο σημείο αυτό, σημειώνει η έκθεση, υπήρχαν ενστάσεις από τους διευθυντές του Ταμείου για το πώς πρέπει να ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις τέτοιων προγραμμάτων σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ κάποιοι σημείωσαν ότι η δίκαιη εποπτεία αυτών των προγραμμάτων θα βοηθήσει στο να διαλυθεί η εντύπωση ότι οι χώρες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζονται διαφορετικά από το ΔΝΤ.
Μια τέταρτη σύσταση της έκθεσης είναι ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να εγκαθιδρύσει μια πολιτική συνεργασίας με τις περιφερειακούς οικονομικούς κανόνες (RFA). Το επίσημο έγγραφο του ΔΣ του ΔΝΤ για αυτήν ακριβώς τη συνεργασία θα έχει ετοιμαστεί έως τον Μάιο του 2017.
Τέλος, συστήνεται η δέσμευση του ΔΣ και των Διευθυντών του Ταμείου για ανάληψη ευθύνης και διαφάνεια σε ό,τι αφορά τον ρόλο τους, πράγμα που θα ενισχυθεί μέσα από τη στενή συνεργασία του ΔΝΤ με το Ανεξάρτητο Γραφείο του Ταμείου.
Υπενθυμίζεται ότι και προ μηνών, μια άλλη Έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου του ΔΝΤ είχε προκαλέσει σάλο, καθώς αποκάλυπτε ότι το ελληνικό πρόγραμμα «στήθηκε» με κύριο στόχο να δώσει χρόνο στους Ευρωπαίους για να «χτίσουν άμυνες» στην κρίση.
Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης για 2-3 μικρά θέματα που έμεινα σε εκκρεμότητα στις Βρυξέλλες, αναμένεται τις αμέσως προσεχείς ημέρες όπως έλεγαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ από το μεσημέρι της Παρασκευής
Οι συνομιλίες είναι πιθανόν να συνεχίσουν επί ελληνικού εδάφους ακόμα και την προσεχή εβδομάδα, με στόχο μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από το επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.