Τη θέση ότι η επικείμενη αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα το 2017 δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα εκφράζει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με το ΣΕΒ ειδικά στην περίπτωση των καπνικών η αύξηση των φόρων οδηγεί σε ταχύτατη διάβρωση της φορολογητέας ύλης, της επίσημης αγοράς και της σημαντικής εγχώριας παραγωγής, καθώς η εναλλακτική των λαθραίων τσιγάρων παραμένει εύκολα προσβάσιμη για τον καταναλωτή.
Όπως τονίζει, δεν είναι τυχαίο ότι τα λαθραία τσιγάρα έχουν δεκαπλασιάσει το μερίδιο αγοράς τους στα χρόνια της κρίσης και της υπέρμετρης αύξησης των φόρων. Την ώρα που τα έσοδα του κράτους από τα καπνικά κινούνται στο ύψος των εσόδων του ΕΝΦΙΑ, μια αποτυχία των εισπρακτικών μέτρων του 2017 θα δημιουργήσει ένα δημοσιονομικό κενό που δύσκολα θα μπορέσει να καλυφθεί.
«Το 2016 τα εκτιμώμενα έσοδα από καπνικά παραμένουν στα επίπεδα του 2009 παρά την έκτοτε αύξηση των φόρων στα καπνικά κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες του κύκλου εργασιών στην αγορά, από το 73% στο 84% της μέσης λιανικής τιμής», σημειώνεται σχετικά στο δελτίο του ΣΕΒ.
Βάσει στοιχείων που επικαλείται ο Σύνδεσμος από την 1/1/2017 η νέα αύξηση στη φορολογία των καπνικών, η οποία θα προστεθεί στις άλλες 8 που ήδη έχουν υλοποιηθεί από την αρχή της κρίσης θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει πλέον την υψηλότερη φορολογία της ΕΕ στα καπνικά.
Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει πως η εύκολη μετακίνηση του καταναλωτικού κοινού προς τα λαθραία τσιγάρα διευκολύνεται από τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και τη μεγάλη έκταση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της, κάτι που μαζί με τις ελλείψεις των διωκτικών αρχών σε προσωπικό και εξοπλισμό ενισχύει τη σχετική αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τελευταίων ετών, την ίδια ώρα που η αύξηση των φόρων αυξάνει όλο και περισσότερο το κίνητρο για λαθρεμπόριο.
Επικαλείται δε ετήσια μελέτη που διενεργεί η KPMG σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., την Ελβετία και τη Νορβηγία, σύμφωνα με την οποία το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού στην Ελλάδα το 2015 παρέμεινε σε υψηλότατα επίπεδα, με τα λαθραία τσιγάρα να κατέχουν πλέον μερίδιο αγοράς περίπου 20%. Η μεγάλη αυτή αύξηση της αγοράς των παράνομων τσιγάρων καταρχήν έχει σημαντικές δημοσιονομικές συνέπειες, καθώς μόνο για το 2015 η απώλεια φορολογικών εσόδων εκτιμάται από την KPMG σε 637 εκατ. ευρώ.
«Πέρα από το ύψος των φόρων, η μεταβολή στη φορολογία που θα ισχύσει από το 2017 θα εντείνει την εξάρτηση των εσόδων σε μεγαλύτερο, από τον σημερινό, βαθμό από τη τιμή και συνεπώς θα οδηγήσει σε πολύ χαμηλότερα έσοδα για το κράτος για κάθε μικρή μείωση τιμής από τους παραγωγούς.
Επιπλέον, όμως, θέτει και σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας περίπου 30.000 αγροτών και εργατών γης που εργάζονται στην παραγωγή καπνών, 25.000 θέσεις εργασίας στη ήδη συρρικνωμένη επίσημη αγορά λιανικής πώλησης τσιγάρων και καπνών και 5.000 θέσεις εργασίας στην εγχώρια μεταποίηση και εκβιομηχάνιση καπνών», τονίζει το δελτίο του ΣΕΒ.