Ανοίγει ο δρόμος για να δοθεί οριστική λύση σε ακίνητα που βρίσκονται, σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, εντός οικισμών που στερούνται εγκεκριμένων ορίων καθώς και σε εκτός σχεδίου περιοχές. Προϋπόθεση να έχουν νόμιμη οικοδομική άδεια προ της 11ης.6.1975, η οποία δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί.
Οι εκτάσεις που καταλαμβάνουν -σύμφωνα με μία από τις δεκάδες τροπολογίες που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο νομοσχέδιο για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό- δεν θα χαρακτηρίζονται πλέον ως χορτολιβαδικές ούτε θα απαιτείται βεβαίωση του δασαρχείου για κάθε έννομη συνέπεια, όπως δημοσιεύει tovima.gr.
Ο αποχαρακτηρισμός χορτολιβαδικών εκτάσεων αφορά σε περιοχές που απώλεσαν τον χαρακτήρα τους πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Συντάγματος (11/61975) λόγω επεμβάσεων που έγιναν βάσει διοικητικής πράξης (π.χ. απόφαση νομάρχη), η οποία καλύπτεται από το τεκμήριο νομιμότητας.
Έως σήμερα, η συγκεκριμένη πρόβλεψη υπάρχει μόνο σε δάση και δασικές εκτάσεις που είχαν χάσει τον δασικό τους χαρακτήρα μετά από νόμιμες διοικητικές πράξεις, οι οποίες μάλιστα δεν κηρύσσονται και αναδασωτέες.
Επιπλέον, με άλλη τροπολογία, παρατείνεται έως τις 31.12.2018 η δυνατότητα να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί έως σήμερα και να διαγραφούν τα πρόστιμα για πολεοδομικές παραβάσεις, εφόσον κάποιος προβεί αυτοβούλως σε κατεδάφιση-αποκατάσταση της αυθαιρεσίας.
Στους ιδιοκτήτες μάλιστα, οι οποίοι κατεδαφίζουν μόνοι το αυθαίρετό τους αναστέλλονται ολωσδιόλου τα αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης και οι ποινικές διώξεις για αυθαίρετες κατασκευές.
Η νέα διάταξη ορίζει ότι οι ευνοϊκές διατάξεις για τους αυθαιρετούχους αφορούν και όσους έχουν λάβει γνώση από εκθέσεις αυτοψίας που έχουν συνταχθεί και μετά την 28η.07.2011 έως και σήμερα. «Οι ιδιοκτήτες οφείλουν να προβούν σε κατεδάφιση μέχρι την 31-12-2018, μετά από έγκριση εκτέλεσης εργασιών εργασιών του άρθρου 28 παρ.ε.
Οι ιδιοκτήτες που θα προβούν στην κατεδάφιση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας , ενημερώνουν την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, προκειμένου να προβεί σε αυτοψία για τη διαπίστωση της εν λόγω κατεδάφισης. Μετά τη διαπίστωση εφαρμόζεται η διαδικασία διαγραφής ανείσπρακτων βεβαιωθέντων προστίμων και αναστολής όλως των αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης και ποινικών διώξεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 107 του παρόντος νόμου», αναφέρει η τροπολογία.
Αν ο ιδιοκτήτης, με υπεύθυνη δήλωση στο Τοπικό Παρατηρητήριο, ενημερώσει ότι θα προβεί αυτοβούλως στην κατεδάφιση – αποκατάσταση της αυθαιρεσίας εντός προθεσμίας 30 ημερών από τη λήψη γνώσης της έκθεσης αυτοψίας (και όχι από τη σύνταξη της έκθεσης, όπως ίσχυε έως σήμερα), το Τοπικό Παρατηρητήριο ορίζει ελεγκτή δόμησης για τη διαπίστωση της κατεδάφισης – αποκατάστασης της αυθαιρεσίας και επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η κυβέρνηση στον νόμο 4495/17 είχε προβλέψει την οικειοθελή κατεδάφιση από τον αυθαιρετούντα προς αποκατάσταση του περιβάλλοντος και αποφυγή εξόδων του Δημοσίου για κατεδάφιση και έξοδα εκτέλεσης.