Αυστηρή σύσταση να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ανεξαρτήτως του ύψους του μη εξυπηρετούμενου δανείου έκαναν, στους Έλληνες τραπεζίτες οι εκπρόσωποι των εποπτικών αρχών της Φρανκφούρτης στη χθεσινή συνάντηση.
Παράλληλα, υπογράμμισαν πως όποιος θέλει να προστατεύσει την πρώτη κατοικία του πρέπει να ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, αναφέρει το euro2day.gr.
Η απαίτηση των της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού προς τα υψηλόβαθμα στελέχη των ελληνικών τραπεζών ήταν σαφής και έγινε σε αυστηρό τόνο, χωρίς να αφήνει περιθώρια ελιγμών, γεγονός που έρχεται σε σύγκρουση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία αξίας κάτω των 300.000 ευρώ.
Στο επιχείρημα των τραπεζιτών πως δεν πρέπει να γίνουν πλειστηριασμοί για δάνεια μικρής αξίας, τα οποία έχουν χορηγηθεί, ως επί το πλείστον, για την αγορά πρώτης κατοικίας τόσο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ όσο και η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί υπέδειξαν τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι το νομοθετικό πλαίσιο πιθανότατα θα αλλάξει τον Απρίλιο και αναμένεται να προβλέπει αυστηρό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης του δανειολήπτη.
Σύμφωνα με τον νόμο Κατσέλη η περίοδος αποπληρωμής δύναται να επιμηκυνθεί έως 35 έτη και η συνολική οφειλή να προσαρμοστεί στα επίπεδα της μειωμένης εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας του.
Για όλες τις κατηγορίες προβλέπεται η δόση να υπολογίζεται εκ νέου, με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου (το χρέος μειώνεται μέχρι την εμπορική αξία του ακινήτου) και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.