Ως συμβολή στο έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που έχει συγκληθεί για σήμερα, η Επιτροπή παρουσιάζει ένα σχέδιο δράσης με μέτρα που πρέπει να λάβουν από κοινού η Ένωση και τα κράτη μέλη ώστε να παρασχεθεί στην Ελλάδα κρίσιμης σημασίας στήριξη για τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα. Προηγήθηκε, χθες, η επίσκεψη της Προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν με τους Προέδρους κ. Μισέλ, κ. Σασόλι και τον Πρωθυπουργό κ. Πλένκοβιτς στην ελληνοτουρκική και την βουλγαροτουρκική μεθόριο, μαζί με τους πρωθυπουργούς κ. Μητσοτάκη και κ. Μπορίσοφ.
Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, δήλωσε τα εξής: «Σε αυτές τις έκτακτες περιστάσεις, πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της τάξης στα εξωτερικά μας σύνορα. Αυτό το δύσκολο έργο δεν μπορεί να βαρύνει μόνο την Ελλάδα: αποτελεί ευθύνη ολόκληρης της Ευρώπης. Πρέπει να δείξουμε απερίφραστα ότι ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει την ισχύ και τη στήριξή της για να βοηθήσει τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν εξωτερικές πιέσεις. Αυτό είναι το μήνυμα που στείλαμε χθες με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, μήνυμα γύρω από το οποίο είμαι πεπεισμένος ότι θα συσπειρωθούν σήμερα οι Υπουργοί Εσωτερικών.»
Απαιτείται επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση των άμεσων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορά της με την Τουρκία, καθώς και για την παρακολούθηση των εξελίξεων στη Βουλγαρία και την Κύπρο. Ταυτόχρονα, απαιτούνται διαρθρωτικές και βιώσιμες λύσεις για την ΕΕ στο σύνολό της. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή προτίθεται να παρουσιάσει προσεχώς προτάσεις για ένα Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Ως συμβολή της Επιτροπής στο έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, προτείνουμε τα ακόλουθα μέτρα στήριξης της Ελλάδας, ενώ παράλληλα θα παραμείνουμε σε εγρήγορση όσον αφορά τις εξελίξεις στη Βουλγαρία και την Κύπρο.
Παροχή από τα κράτη μέλη των μέσων που απαιτούνται ώστε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) να ξεκινήσει δύο επιχειρήσεις ταχείας επέμβασης στα σύνορα, στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Συντονισμός από τον Frontex ενός νέου προγράμματος επιστροφής για την ταχεία επιστροφή από την Ελλάδα στις χώρες προέλευσης, προσώπων που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής.
Χορήγηση στην Ελλάδα χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους έως 700 εκατ. ευρώ. Τα 350 εκατ. ευρώ είναι άμεσα διαθέσιμα για τη στήριξη της διαχείρισης των συνόρων και της μετανάστευσης, ιδίως για να στηριχθεί η αύξηση της ικανότητας υποδοχής, των οικειοθελών επιστροφών και της υποδομής που απαιτείται για τη διεξαγωγή των διαδικασιών ελέγχου υγείας και ασφάλειας. Η Επιτροπή θα προτείνει διορθωτικό προϋπολογισμό ώστε να διατεθούν άλλα 350 εκατ. ευρώ.
Ανταπόκριση των κρατών μελών στην έκκληση που απηύθυνε η Ελλάδα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την παροχή ιατρικού εξοπλισμού, καταφυγίων, σκηνών, κουβερτών και άλλων αναγκαίων εφοδίων.
Ανταπόκριση των κρατών μελών στην έκκληση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο για την αποστολή και ανάπτυξη στην Ελλάδα 160 ειδικών.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να ενισχυθεί περαιτέρω η περιφερειακή και επιχειρησιακή συνεργασία με τους εταίρους μας. Η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει περαιτέρω έναν μηχανισμό συντονισμού με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και του Frontex πρέπει να συναφθούν συμφωνίες περί καθεστώτος και να εφαρμοστούν πλήρως. Επιπλέον, θα ληφθούν αποφασιστικά μέτρα για να ενισχυθεί η καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης.
Ιστορικό
Απαιτείται επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση των άμεσων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορά της με την Τουρκία, καθώς και για την παρακολούθηση των εξελίξεων στη Βουλγαρία και την Κύπρο.
Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν και ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς επισκέφτηκαν χθες την Ελλάδα, μαζί με τους Προέδρους κ. Σασόλι και κ. Μισέλ και τον Πρωθυπουργό κ. Πλένκοβιτς, για να εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και να συζητήσουν ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης.
Κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, σήμερα πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, για να συζητηθεί η κατάσταση.
Η κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα οφείλεται σε έκτακτες περιστάσεις. Πέραν της αντιμετώπισής τους, η ΕΕ χρειάζεται μια διαρθρωτική και βιώσιμη πολιτική για τη διαχείριση της μετανάστευσης, η οποία να λειτουργεί υπό όλες τις συνθήκες και να καλύπτει όλες τις διαστάσεις του ζητήματος. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή εργάζεται εντατικά επί προτάσεων για ένα Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.