Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν οι φορολογούμενοι κατά την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2016.
Και φέτος η μεγάλη «παγίδα» κρύβεται στον πίνακα καις τους κωδικούς των τεκμηρίων, κάτι που ισχύει κυρίως για όσους είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται αισθητά το 2016. Ο προσδιορισμός της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης θα γίνει από την εφορία στη βάση δύο παραμέτρων. Αφενός από τις πραγματικές δαπάνες οι οποίες κατεβλήθησαν στη διάρκεια του περασμένου έτους για την απόκτηση μιας σειράς περιουσιακών στοιχείων και αφετέρου από τα κλασικά τεκμήρια (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και δαπάνες για οικιακές βοηθούς).
Όσοι εφέτος πιαστούν στα δίχτυα των τεκμηρίων θα φορολογηθούν για το σύνολο ή για το μεγαλύτερο μέρος του τεκμαρτού εισοδήματος με συντελεστές φόρου αυξημένους σε σύγκριση με το 2016 και με προκαταβολή φόρου εισοδήματος αυξημένη από το 75% στο 100% του κύριου φόρου εισοδήματος, αναφέρει το ependisinews.
Για να αποφύγουν τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματός τους με βάση τα τεκμήρια, οι φορολογούμενοι πρέπει να βρουν τρόπους να καλύψουν την πρόσθετη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του πραγματικού εισοδήματός τους και του πιο υψηλού ποσού εισοδήματος που προσδιορίζουν τα τεκμήρια. Πρέπει να δώσουν σημασία στα πραγματικά εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν το 2016 από τον ίδιο το φορολογούμενο, τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογενείας του και τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο.
Ως τέτοια εισοδήματα θεωρούνται η αποζημίωση απόλυσης, τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, τα κέρδη από μετοχές και αμοιβαία, οι τόκοι από REPOS, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, οι τόκοι από καταθέσεις στις τράπεζες, τα επιδόματα επικινδυνότητας κ.λπ.
Το 2% έχει καταθέσει την φορολογική δήλωση
Μόλις 117.118 φορολογούμενοι σε σύνολο 6 εκατομμυρίων φορολογουμένων, ήτοι λιγότερο από το 2% του συνόλου, έχουν καταθέσει τις δηλώσεις τους.
Συνολικά οι φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και έχουν εκκαθαριστεί στο Taxisnet ανέρχονται σε 116.174, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν υποβληθεί και 37.524 δηλώσεις Ε2 και 6.687 δηλώσεις Ε3.
Από τις 116.174 εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι 64.700 δηλώσεις είναι μηδενικές (το 55,70% του συνόλου), οι 32.825 είναι χρεωστικές (το 28,6% του συνόλου) και οι 18.640 δηλώσεις είναι πιστωτικές (το 16,04% του συνόλου).
Οι χρεωστικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε συνολικό φόρο 20,9 εκατ. ευρώ ή σε μέσο φόρο 637 ευρώ ανά φορολογούμενο.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών για το 2017 είναι τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων να διαμορφωθούν στα 9,172 δισ. ευρώ, έναντι 8,171 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.