Στα κόμματα δόθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης από την κυβέρνηση η συμφωνία με τα Σκόπια με την οποία ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρέδωσε το «όνομα» Μακεδονία.
Τόσο στο ελληνικό όσο και στο αγγλικό κείμενο, δεν υπάρχει αναφορά στη σλαβική ονομασία «Severna Makedonija», η οποία, σύμφωνα με το χθεσινό «non paper» του Μαξίμου, θα χρησιμοποιείτο στη χώρα μας, βάζοντας τέλος στον αλυτρωτισμό των γειτόνων.
Οι αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων θα γίνουν έως το τέλος του 2018.
Ακόμα, παραπέμπεται σε επιτροπές το θέμα της χρήσης των εμπορικών σημάτων, οι οποίες θα βγάλουν αποτέλεσμα σε τρία χρόνια.
Οι κωδικοί της χώρας θα είναι MK και MKD.
Σε 20 άρθρα αναπτύσσονται όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για την ονομασία της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 3:
«Σε συνέχεια αυτών των διαπραγματεύσεων έχουν ήδη γίνει αμοιβαίως αποδεκτά και συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:
Α) Το επίσημο όνομα του Δεύτερου Μέρους θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα του δεύτερου μέρους και θα χρησιμοποιείται erga omnes όπως προβλέπεται στην παρούσα συμφωνία. Το σύντομο όνομα του δεύτερου μέρους θα είναι «Βόρεια Μακεδονία»
Β) η ιθαγένεια του δεύτερου μέρους θα είναι Μακεδονική – πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας όπως αυτή θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα
Γ) η επίσημη γλώσσα του δεύτερου μέρους θα είναι «Μακεδονική Γλώσσα» όπως αναγνωρίστηκε από την 3η Συνδιάσκεψη των Η.Ε. για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977 και περιγράφεται στο άρθρο 7 (3) και 4() της παρούσας συμφωνίας
Δ) Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της παρούσας συμφωνίας
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ