Η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου παγκοσμίως. Επιδημιολογικές μελέτες που έχουν ασχοληθεί με τις εκφάνσεις της παχυσαρκίας σε πληθυσμιακά δείγματα, έχουν αποδείξει πως η διατροφή επηρεάζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.
Ωστόσο, οι διατροφικές συνήθειες δεν αυξάνουν απλώς τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, αλλά επηρεάζουν και τον βαθμό ανταπόκρισης στην αντικαρκινική θεραπεία, και σίγουρα όχι θετικά.
Τα παραπάνω διαπιστώνει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Trends in Cancer, με επικεφαλής τον Δρ. Barrie Peck από την ομάδα Δομικής Βιολογίας του Ιδρύματος για την Έρευνα για τον Καρκίνο του Λονδίνου, ο οποίος διευκρίνισε πως, μολονότι οι παχύσαρκοι ασθενείς ανταποκρίνονται γενικά χειρότερα από τους μη παχύσαρκους στη θεραπεία για τον καρκίνο και ως εκ τούτου η κλινική τους εικόνα είναι συνολικά χειρότερη, δεν γίνεται να ληφθούν ακόμα κλινικές αποφάσεις βασισμένες στο βάρος, τη διατροφή και τη διάρκεια της θεραπείας τους.
Τι θρέφει τα καρκινικά κύτταρα
Βασική αιτία της εκδήλωσης καρκίνου αποτελούν οι βλάβες στο DNA των κυττάρων που μεταλλάσσονται σε καρκινικά και αναπαράγονται. Τα καρκινικά κύτταρα υφίστανται κάθε είδους μεταβολή που δεν συμβαίνει στα υγιή κύτταρα, όπως η αλλαγή των πηγών ενέργειάς τους ενώ μεταβάλλουν τις λειτουργίες τους και αναδιαμορφώνονται με ασυνήθιστους τρόπους, κάνοντας οτιδήποτε μπορούν για να επιβιώσουν.
Ο καρκίνος μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες ή σε βλαβερές συνήθεις όπως το κάπνισμα ή υπερέκθεση στον ήλιο.
Ωστόσο, οι διατροφικές συνήθειες τι ρόλο διαδραματίζουν στον σχηματισμό και την θρέψη των καρκινικών κυττάρων;
Ενώ στην περίπτωση του καπνίσματος επί παραδείγματι, η ενδεδειγμένη συμβουλή είναι η διακοπή του, στην περίπτωση της παχυσαρκίας υπάρχει μερική μόνο γνώση για το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί η δίαιτα προς αποφυγή εμφάνισης ή καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου.
Ορισμένες διαιτητικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν απώλεια κιλών και υγιέστερο σωματικό βάρος, σε περίπτωση υφιστάμενου καρκίνου πιθανώς να είχαν αρνητικά αποτελέσματα.
Όπως σημειώνει ο Δρ. Barrie Peck, αν κάποιος ασθενής με καρκίνο στον πνεύμονα αποφασίσει να λάβει πολλά αντιοξειδωτικά, όπως αυτά που υπάρχουν σε διάφορα υπερτρόφιμα, γιατί διάβασε κάπου πως προφυλάσσουν από τον καρκίνο, τότε πιθανώς να μειώσει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας του και να θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο. Πολλές έρευνες, και μάλιστα πρόσφατη μελέτη σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, έδειξαν πως τα πολλά αντιοξειδωτικά επηρεάζουν τη δράση των αντικαρκινικών φαρμάκων.
Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση της παχυσαρκίας.