Εν μέσω θέρους, φουντώνουν οι παρασκηνιακές διεργασίες για το πρόσωπο που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως τον επόμενο ένοικο της Ηρώδου Αττικού. Ήδη στους πολιτικούς διαδρόμους κυκλοφορούν σενάρια για μυστικές συμφωνίες με πρόσωπα αλλά και κόμματα, για τακτικισμούς και μεθοδεύσεις προκειμένου να «καούν» υποψήφιοι, πριν καν πέσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας αναθεώρησης στην προηγούμενη Βουλή, το άρθρο για την εκλογή Προέδρου κρίθηκε αναθεωρητέο με 180 ψήφους – άρα σ’ αυτή την Βουλή χρειάζονται μόνον 151 ψήφοι για να αλλάξει.
Η πρόταση επίσης της Νέας Δημοκρατίας, στην ίδια διαδικασία για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από την διάλυση της Βουλής ήταν να εκλέγεται ο Πρόεδρος με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων.
Όπερ, εάν δεν επέλθει κάποια θεαματική αλλαγή, η Νέα Δημοκρατία που διαθέτει αυτοδυναμία και 158 έδρες στην Βουλή θα μπορεί, μετά την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, να εκλέξει μόνη της Πρόεδρο χωρίς να χρειάζεται καν τις ψήφους του Κινήματος Αλλαγής.
Η εξέλιξη αυτή λύνει σε μεγάλο βαθμό τα χέρια του πρωθυπουργού, αλλά δεν είναι πανάκεια, καθώς η Προεδρική Εκλογή αφενός μεν είναι ένα ζήτημα μείζονος σημασίας αλλά και αμιγώς πολιτικό, που ενδεχομένως κρίνει και τις μελλοντικές πολιτικές συνεργασίες στρατηγικής φύσεως, μεταξύ των κομμάτων.
Έμπειρο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας τις διεργασίες που είναι σε εξέλιξη για το συγκεκριμένο θέμα, επισημαίνει ότι αν προηγουμένως επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση της απλής αναλογικής, ενδεχομένως ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να είναι προσωπικότητα από την κεντροαριστερά, όπως προτείνει το ΚΙΝΑΛ.
Παράλληλα, θα τηρηθεί και ο «άγραφος» πολιτικός κανόνας για εναλλαγή προσώπων κεντροδεξιάς-κεντροαριστερής προέλευσης στο ύπατο αξίωμα της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό οι υποψήφιοι που παίζουν αυτή την περίοδο είναι εννιά και οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν πολλά χιλιόμετρα πολιτικής διαδρομής, ενώ έχουν αφήσει έντονο το πολιτικό αποτύπωμά τους στη χώρα.
1. Προκόπης Παυλόπουλος. Ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει τις λιγότερες πιθανότητες να διεκδικήσει εκ νέου τον Προεδρικό θώκο, καθώς ο μοναδικός υποστηρικτής του είναι ο «καμένος» πολιτικά Αλέξης Τσίπρας, αν δεν αλλάξει γνώμη, μέχρι την κρίσιμη ώρα της εκλογής.
Ο πρωθυπουργός διατηρεί τυπικές σχέσεις με τον Προκόπη Παυλόπουλο, παρά τα ανοίγματα του τελευταίου, με στόχο να υπάρξει ένας βαθύτερος δίαυλος επικοινωνίας. Επισημαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανύποπτο χρόνο είχε αποδοκιμάσει έντονα παλαιότερες πρακτικές του Προκόπη Παυλόπουλου.
Άλλωστε, η κινητικότητα που έχει αναπτύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσον αφορά την εύρεση άλλου υποψήφιου μαρτυρούν τις πολιτικές προθέσεις του για τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
2. Κώστας Καραμανλής. Οι πληροφορίες διχάζονται αναφορικά με το πρόσωπό του. Οι μισοί στη Νέα Δημοκρατία, κυρίως καραμανλικής προέλευσης, υποστηρίζουν ότι το θέμα έχει «κλειδώσει» και ο πρώην Πρωθυπουργός θα είναι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όσοι υποστηρίζουν το σενάριο αυτό υπενθυμίζουν την προεκλογική κινητοποίηση του Κώστα Καραμανλή, αλλά και την «προεδρική» ομιλία του- την πρώτη μετα από πολλά χρόνια αφωνίας- με εθνικά χαρακτηριστικά που έκανε στην Θεσσαλονίκη.
Πάντως, ο Κώστας Καραμανλής, σε αυτό το ζήτημα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, αν και από το περιβάλλον διαρρέεται- όχι εντόνως- ότι δεν ενδιαφέρεται και ότι στις επόμενες εκλογές είναι πολύ πιθανό να μην είναι καν υποψήφιος βουλευτής.
3. Αντώνης Σαμαράς. Η υποψηφιότητά του προέκυψε μόλις αποκλείστηκε το ενδεχόμενο ο πρώην Πρωθυπουργός να μεταβεί στις Βρυξέλλες για Επίτροπος της Κομισιόν σε πρώτη φάση και ένας εκ των αντιπροέδρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε δεύτερη.
Το εν λόγω σενάριο «κάηκε» μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με το Βέμπερ για να είναι ο διάδοχος του Γιούνκερ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Μεσσήνιος πολιτικός εμφανίζεται να διεκδικεί το ύπατο αξίωμα της χώρας, έχοντας συνάψει σχετική συμφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με το σκεπτικό ότι διαθέτει ισχυρά ερείσματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Μάλιστα, με αφορμή τα σενάρια για την Ηρώδου Αττικού, το όνομα του μεσσήνιου πολιτικού ενεπλάκη και σε υπόγειες ίντριγκες σύμφωνα με τις οποίες ο Αντώνης Σαμαράς εξυφαίνει «ανταρσία» στη Νέας Δημοκρατίας, αν δεν είναι ο επόμενος Προέδρος της Δημοκρατίας.
Σενάρια όμως που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά είναι γέννημα-θρέμμα από την Κουμουνδούρου, η οποία για άλλη μια φορά επιχειρεί να δημιουργήσει από το πουθενά εσωτερικό πρόβλημα στην κυβερνητική παράταξη.
Καλά πληροφορημένες πήγες αναφέρουν πάντως, ότι οι σχέσεις Μητσοτάκη-Σαμαρά είναι άριστες.
4. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι άλλος ένας υποψήφιος το όνομα του οποίου κυκλοφορεί στους πολιτικούς κύκλους της χώρας.
Ο εκ Θεσσαλονίκης πολιτικός, διαθέτει το «πακέτο» για το ύπατο αξίωμα της χώρας. Έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό και προεκλογικά, για ένα «φεγγάρι», το όνομα του ήταν και στις λίστες της Νέας Δημοκρατίας.
Ωστόσο η Πειραιώς είχε διαψεύσει όλα τα σχετικά σενάρια, που παραμένουν αιτία πολέμου με το ΚΙΝΑΛ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει πολλούς φίλους και συμπάθειες στη Νέα Δημοκρατία, αλλά παράλληλα έχει και πολλούς «άσπονδους» εχθρούς, οι οποίοι σε αυτή τη φάση είναι μεν υπό έλεγχο και «φρόνιμοι», αλλά όταν αρχίσουν τα πολύ δύσκολα για την κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα είναι και οι πρώτοι που θα βγουν στο αντάρτικο και αυτή είναι μια παράμετρος που έχει στα υπόψη της η ηγεσία της Ν.Δ.
5. Κώστας Σημίτης. Ο πρώην Πρωθυπουργός όταν έχασε τις εκλογές αποσύρθηκε από την πολιτική και σχεδόν …συνταξιοδοτήθηκε.
Πάντως, τους τελευταίους μήνες επανήλθε μέσω αρθρογραφίας, αλλά όπως επισημαίνεται από την Πειραιώς, είναι ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει ελάχιστες
πιθανότητες για να προταθεί υποψήφιος για πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρέπει να γίνουν πολλές «καραμπόλες» για να βγει το όνομα του, λένε χαρακτηριστικά.
6. Άννα Διαμαντοπούλου. Όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έτσι και η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, προεκλογικά βρισκόταν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Η συνεργασία, όμως, δεν καρποφόρησεποτέ, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, αν και η Άννα Διαμαντοπούλου διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ωστόσο, έμπειρα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν ότι και η συγκεκριμένη υποψηφιότητα δύσκολα θα εισέλθει στον τελικό «γύρο» αναμέτρησης. Ήδη η υποψηφιότητα της έχει καεί πολιτικά.
7. Νίκος Αλιβιζάτος. Η συγκεκριμένη υποψηφιότητα του γνωστού συνταγματολόγου θα μπορούσε να έχει τύχη, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει πρόσωπο που να μην έχει ρίζες στην κεντροδεξιά. Ο Νίκος Αλιβιζάτος ήταν υποψήφιος για την Προεδρία το 2015, μετά από πρόταση του Ποταμιού, ενώ είχε και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.
8. Ανδρέας Δρακόπουλος. Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και σύμφωνα με αυτούς που προωθούν την υποψηφιότητά του έχει «τεχνοκρατικά» χαρακτηριστικά που «γοητεύουν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η εκτίμηση είναι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα ακυρώνει τις πιέσεις των βαρόνων της Νέας Δημοκρατίας, τις φιλοδοξίες του Κινήματος Αλλαγής και τα παιχνίδια τακτικής του Αλέξη Τσίπρα.
9. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Το τελευταίο διάστημα στη λίστα των υποψηφίων για τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα της χώρας προστέθηκε και το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπήκε στην «κούρσα» της προεδρικής εκλογής, μόλις εγκατέλειψε τις Βρυξέλλες, ύστερα από την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθότι ο ίδιος επιθυμούσε μια ανανέωση της θητείας του.
«Δεν φέραμε στην Αθήνα τον Αβραμόπουλο για να τον κάνουνε υπουργό», ανέφερε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. Μια απάντηση που αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι ο πρώην Επίτροπος είναι στέλεχος προς αξιοποίηση και όχι προς συνταξιοδότηση…
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ενδιαφέρεται για το ύπατο αξίωμα της χώρας και πολλοί υποστηρίζουν ότι «θα είναι ένας κάλος πρόεδρος της για την Ελλάδα».
Επισημαίνεται επίσης ότι το όνομα του ήταν στη λίστα των υποψηφίων προέδρων Δημοκρατίας και το 2015, αλλά τελικά επελέγη από τον Αλέξη Τσίπρα ο Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο ενός υπόγειου παρασκηνίου της εποχής, με άγνωστες ακόμη παραμέτρους.
*Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου