Αγωνία υπάρχει σε εκατομμύρια φορολογούμενους σχετικά με το "χτίσιμο" του αφορολογήτου ορίου με ηλεκτρονικές συναλλαγές το επόμενο έτος.
Τα λογιστικά γραφεία κατακλύζονται από ερωτήσεις των φορολογούμενων, οι οποίοι ρωτούν τι πρέπει να πράξουν, όταν θα δουν το τελικό εκκαθαριστικό μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου 2021.
Και αυτό είναι λογικό αν λάβουμε υπόψη μας, ότι 3,1 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν μπει στη ρύθμιση των 120 δόσεων και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με κατασχέσεις, αλλά και για το υπόλοιπο 1 εκατ. για να ξέρει τι θα κληθεί να πληρώσει παράλληλα με τα λεφτά που καταβάλλει για την εξόφληση παλαιών χρεών.
Επιπλέον, όσοι έχουν δάνειο, έχουν έναν ακόμη λόγο ανησυχίας, καθώς στην καλύτερη των περιπτώσεων ή άθροιση των οφειλών προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, απλά θα τους υποχρεώσει να συγκεντρώσουν το 20% (αντί 30%) των δαπανών τους με ηλεκτρονικό τρόπο.
Πιο... άσχημα την έχουν οι χαμηλόμισθοι αλλά και η μεσαία τάξη που δεν κατοικούν σε περιοχές με πληθυσμό κάτω από 500 κατοίκους ή σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων και δεν είναι άνω των 70 ετών ή δεν λαμβάνουν το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης ή είναι ανήλικοι ή ανάπηροι με ποσοστό άνω του 80% ή είναι φυλακισμένοι!
Στην ουσία, περίπου 4.000.000 φορολογούμενοι καλούνται να δαπανήσουν το 30% του εισοδήματος τους από μισθούς, συντάξεις (όσοι είναι έως 70 ετών παρά κάτι...), ενοίκια και επιχειρηματική αμοιβή, με ηλεκτρονικό τρόπο για να μην πληρώσουν τσάμπα φόρους.
Σημειώνεται ότι κάθε απόκλιση κατά 1.000 ευρώ από το όριο δαπανών, θα "τιμωρείται" με έξτρα φόρο 220 ευρώ, αφού στη διαφορά θα εφαρμόζεται ο φορολογικός συντελεστής 22%.