Είναι γεγονός ότι ο βαθμός προετοιμασίας της Νέας Δημοκρατίας να κυβερνήσει και οι εντατικοί ρυθμοί λειτουργίας Βουλής και κυβέρνησης κατέλαβαν εξ απήνης την αντιπολίτευση και, ιδιαιτέρως, την αξιωματική.
Στην έκδηλη αμηχανία του Σύριζα συνέβαλαν και νομοθετήματα και αποφάσεις της κυβέρνησης που καθιερώνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για ευρύτατα στρώματα της κοινωνίας, όπως είναι η –νωρίτερα του υπεσχημένου χρόνου– μείωση του ΕΝΦΙΑ, η ρύθμιση των 120 δόσεων, η κατ’ οίκον παροχή φαρμάκων προς καρκινοπαθείς κ.α.
Του Κώστα Χριστίδη*
Παρά ταύτα, ο αρχηγός και άλλα επίλεκτα στελέχη του Σύριζα επανήλθαν στην άκρως διχαστική και, συχνά, αντίθετη στην κοινή λογική ρητορική τους. Θα περιορισθώ σε λίγες αναφορές.
Η πρώτη, δικαιωματικά ανήκει στον τέως υφυπουργό Υγείας, τον ‘’αψύ Σφακιανό’’, ο οποίος προεκλογικά δήλωνε ότι ‘’πρέπει να βάλουμε κάποιους στις φυλακές, αν θέλουμε να κερδίσουμε τις εκλογές’’.
Ήδη ο ίδιος και το κόμμα του παραπονούνται για ‘’ρεβανσιστική διάθεση’’ επειδή η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία θεώρησε ότι στην υπόθεσή του δεν έχει εφαρμογή ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, τον οποίον, ωστόσο, ο ίδιος χαρακτήριζε ως ‘’κατάπτυστο’’.
Ως προς το περιβόητο άσυλο: η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί τις νέες ρυθμίσεις ως ‘’ακροδεξιά ιδεοληψία’’ και ως άμεσο κίνδυνο κατά της ακαδημαϊκής ελευθερίας.
Τα μόνα, όμως, από τα οποία πράγματι κινδυνεύει η ακαδημαϊκή ελευθερία είναι οι βόμβες μολότωφ, οι βιαιοπραγίες κατά καθηγητών και το ‘’χτίσιμο’’ αυτών στα γραφεία τους, το παραεμπόριο και η διακίνηση ναρκωτικών.
Απεδείχθη ότι η απαράδεκτη αυτή κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται από ένα ‘’ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα’’ ή από πρωτοβουλίες πρυτάνεων, όπως ο ιδιότυπος κ. Πελεγρίνης.
Είναι καιρός να λειτουργήσει και εντός των ΑΕΙ το Κράτος Δικαίου, οι εγγυήσεις και διαδικασίες του οποίου αποτελούν την καλύτερη ασπίδα της ακαδημαϊκής ελευθερίας.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ως ‘’βουβό πρωθυπουργό’’ – για να λάβει μετ’ ολίγον αποστομωτικές απαντήσεις.
‘’Το κράτος δεν είναι φέουδο, δεν είναι τσιφλίκι σας’’, είπε ο άνθρωπος, του οποίου το περιβάλλον (όταν ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός) υποστήριζε ότι εκτός από την κυβέρνηση έπρεπε να πάρουν και την εξουσία…
Ως αντιπερισπασμό για την θέσπιση ασυμβίβαστου για τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατηγόρησε τον Υπουργό Επικρατείας (ο οποίος συγκέντρωσε επαίνους από όλες τις πλευρές για το κοινοβουλευτικό του ήθος) ότι … ως δικηγόρος υπερασπίσθηκε με επιτυχία και λογικές αμοιβές, υποθέσεις που του ανέθεσε προηγούμενη διοίκηση της Επιτροπής αυτής.
Απευθυνόμενος ο τέως στον σημερινό πρωθυπουργό, απείλησε, λέγοντας: ‘’θα βρίσκομαι εδώ καθημερινά και μπορεί να σας κάνω τη ζωή δύσκολη για να αντιμετωπίζω αυτόν τον απύθμενο λαϊκισμό σας’’ (!).
Τί σχόλιο να κάνει κανείς ; Ίσως πιο κατάλληλα είναι τα λόγια του Έμερσον: ‘’Αυτό που είσαι φωνάζει τόσο δυνατά ώστε δεν με αφήνει να ακούσω αυτό που λες’’.
Νομικός – Οικονομολόγος*