Μπορεί η αύξηση του κατώτατου μισθού να αποτελεί σημαία της κυβέρνησης για την επιστροφή στην κανονικότητα, πλην όμως στην πράξη η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου δεν έχει καν κινήσει τις χρονοβόρες διαδικα¬σίες που προβλέπει ο σχετικός νόμος.
Οι μνημονιακές διατάξεις τής έδιναν την ευκαιρία από την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου να πατήσει το κουμπί έναρξης του μηχανισμού καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού, αναφέρει το newmoney.gr.
Βεβαίως μέχρι τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ισχύει υποχρεωτικά ο κατώτατος μισθός, που είχε μειωθεί δραματικά εν μια νυκτί από τα 751 στα 586 ευρώ (510 για τους νέους) με Πράξη Yπουργικού Συμβουλίου το 2012.
Ωστόσο για να μπορέσει να υλοποιηθεί η εξαγγελία μετά τον Αύγουστο του 2018 θα πρέπει να προηγηθεί μια εξονυχιστική διαδικασία με μελέτες, υπομνήματα, σχέδια πορίσματος κ.λπ., καθώς ο κατώτατος μισθός δεν αποφασίζεται πλέον από τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά αποκλειστικά από το κράτος μέσω ειδικού μηχανισμού.
Ο τομεάρχης της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης καλεί την κυρία Αχτσιόγλου να «σταματήσει την υποκρισία και να εφαρμόσει τώρα τον νόμο».
O βασικός μισθός καθορίζεται πλέον από το κράτος, όμως σημαντική είναι και η θέση των κοινωνικών εταίρων. Αντέχουν άραγε σε αυτή τη φάση της οικονομίας μια αύξηση, έστω και μικρή, του κατώτατου μισθού; Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σήμερα με τον βασικό μισθό αμείβονται πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με το παρελθόν. Το 2012, προτού δηλαδή συρρικνωθούν οι μισθοί, με τον κατώτατο μισθό αμειβόταν το 17% των εργαζομένων. Σήμερα, όπως προκύπτει από τους σχετικούς πίνακες του τμήματος στατιστικής ανάλυσης του ΕΦΚΑ, ένας στους τέσσερις Ελληνες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνει μισθό έως 500 ευρώ μεικτά. Ωστόσο οι κοινωνικοί εταίροι δεν έχουν ενιαίο μέτωπο σε σχέση με τον κατώτατο μισθό. Ειδικότερα:
ΣΕΒ: Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με την κυρία Αχτσιόγλου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, δεν είναι αντίθετος στο ενδεχόμενο μικρής αύξησης του κατώτατου μισθού.
Παράλληλα, εκφράζει επιφυλάξεις για το αν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αύξηση μισθών σε κλάδους που φθίνουν και επιχειρήσεις με χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Πάγια θέση του συνδέσμου είναι ότι οι αποφάσεις για αύξηση των μισθών πρέπει να συνδέονται με την αύξηση της παραγωγικότητας. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΕΒ διαφωνεί με το ενδεχόμενο η αρμοδιότητα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού να επιστρέψει στους κοινωνικούς εταίρους. Επιπλέον τάσσεται υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, τονίζοντας ότι έτσι εξασφαλίζεται η επιβίωση πολλών επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας.
ΕΣΕΕ: Τάσσεται υπέρ του καθορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων και προτείνει τη σταδιακή αύξησή του σε δύο χρονικά και ποσοτικά στάδια, τα οποία θα απέχουν τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ τους. Κατά την πρώτη φάση ο κατώτατος μισθός από τα 586 ευρώ θα ανέλθει στα 680,59 και στη δεύτερη θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, στα751,39 ευρώ. Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας θεωρεί ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ενισχύσει την κατανάλωση, θα αυξήσει τον τζίρο των επιχειρήσεων και θα επιταχύνει την αύξηση της απασχόλησης, η οποία είναι και το ζητούμενο σήμερα. Αντέχουν, όμως, όλοι οι εργοδότες αυτή την αύξηση του βασικού μισθού;
«Αντέχουμε τα δώρα, τα επιδόματα και πιστεύω ότι θα αντέξουμε και μια σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.
ΓΣΕΒΕΕ: Περισσότερο διστακτικοί στην αύξηση του κατώτατου μισθού εμφανίζονται οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι οποίοι στο ίδιο μήκος κύματος τονίζουν ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να αποφασίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους και όχι από το κράτος.
«Οι μικρομεσαίοι δεν θα μπορέσουν στις σημερινές συνθήκες να αντεπεξέλθουν αν αυξηθεί το εργατικό κόστος. Οριακά η αγορά θα μπορούσε να αντέξει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 610 ευρώ. Οχι περισσότερο», εκτιμά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.
ΓΣΕΕ: Πάγια θέση της ΓΣΕΕ είναι η επαναφορά των διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Στελέχη της εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα κάνει πίσω και δεν θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Αν αποφασιστεί μια αύξηση για το θεαθήναι, αυτή δεν θα υπερβαίνει τα 20 ευρώ , που σημαίνει 12 ευρώ καθαρά στην τσέπη του χαμηλόμισθου.
Αν αυξηθεί έστω και λίγο ο κατώτατος μισθός, αυτό θα συμπαρασύρει ανοδικά το επίδομα ανεργίας, το επίδομα γάμου και τις υπερωρίες. Η τυχόν αύξηση θα έχει και αρνητικές πλευρές: θα επιβαρυνθούν αντίστοιχα οι εισφορές που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (κατώτερο όριο υπολογισμού είναι ο κατώτατος μισθός), το κόστος εξαγοράς των πλασματικών ετών κ.ά.
Η κυρία Αχτσιόγλου, πάντως, έχει διαμηνύσει ότι μετά το Πάσχα θα διαμορφωθεί μια πρώτη εκτίμηση για το νέο ύψος του κατώτατου μισθού. Ποιες κινήσεις όμως πρέπει να προηγηθούν μέχρι να διαμορφωθεί η τελική πρόταση;
- Η πρώτη κίνηση που θα έπρεπε να είχε ήδη κάνει η κυρία Αχτσιόγλου ήταν να συστήσει μια τριμελή επιτροπή που θα συντονίσει τη διαδικασία.
- Ο μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού που ενεργοποιείται από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούνιο κάθε έτους, εν προκειμένω του 2018, προβλέπει διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας και της απασχόλησης. Υπόψη λαμβάνονται και οι προοπτικές για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών.
- Εως την 31η Μαΐου κάθε έτους υποβάλλονται προτάσεις και υπομνήματα, καθώς και το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης της ειδικής επιτροπής σχετικά με τις δυνατότητες προσαρμογής του νομοθετημένου κατώτατου μισθού.
- Εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας πρέπει να εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον κατώτατο μισθό υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα διαβούλευσης.
Η κυρία Αχτσιόγλου, με το βλέμμα στραμμένο στους δανειστές, είναι προσεκτική στις διατυπώσεις της, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα συζητηθούν οι προϋποθέσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού». Στο πρόσφατο ταξίδι της στην Πορτογαλία, μάλιστα, η υπουργός Εργασίας ενημερώθηκε για την αύξηση των κατώτατων μισθών μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Η Πορτογαλία έχει αυξήσει σε τρεις φάσεις τους μισθούς από τα 530 ευρώ στα 580, με στόχο να αγγίξουν τα 600 ευρώ.